Jochem
Een paar weken gelden, voorafgaand aan de Premier League-wedstrijd Crystal Palace-Arsenal, was het dringen geblazen bij een van de shirtverkopers net buiten het stadion. Een gebruikelijk tafereel, ware het niet dat de man in kwestie geen voetbalshirts verkocht, maar ‘anti-VAR-shirts’. Witte katoenen T-shirts met op de borst de afbeelding van een beeldscherm en daarop de tekst ‘IT’S NOT FOOTBALL ANYMORE’, de strijdkreet die al zeker een jaar, en de laatste weken steeds massaler, door Engelse voetbalfans op tribunes door het hele land wordt gescandeerd.
En niet alleen de fans zijn de videoscheidsrechter kotsbeu. Veel ex-voetballers en andere prominenten – aangevoerd door Gary Lineker – smijten de huidige VAR nog liever vandaag dan morgen bij het grofvuil. Chelsea-trainer Frank Lampard noemde het gedrocht laatst a bit of a passion killer.
Dat de VAR het voetbal rechtvaardiger maakt, daar is niemand op tegen, maar als die rechtvaardigheid ten koste gaat van de beleving, dan is de keuze snel gemaakt. Dan maar wat minder rechtvaardig. In elk Engels voetbalstadion zitten vaders die een kind zouden afstaan voor een winnende goal in blessuretijd. Die kun je simpelweg niet vragen te wachten met juichen totdat de beelden zijn bestudeerd en onomstotelijk is vast komen te staan dat niemand in de aanloop naar de bevrijdende goal ook maar met een eksteroog buitenspel heeft gestaan.
En uitgerekend op het moment dat de Engelse weerstand tegen de VAR haar kookpunt nadert, presenteerde de KNVB het plan om het VAR-systeem in de eredivisie verder uit te breiden naar ‘Engels model’. Dat wil zeggen: met een peperduur systeem dat buitenspel tot op de millimeter zou kunnen vaststellen. Ik schrijf ‘zou kunnen vaststellen’ want het schijnt praktisch onmogelijk te zijn. Je kunt een computer wel allerlei lijnen laten trekken, maar die zijn niets waard zolang je het moment van spelen, het moment waarop de bal de voet van de aangever verlaat, niet exáct kunt aanwijzen. En juist dat laatste kan volgens wetenschappers dus niet. Althans, niet in een kort tijdsbestek.
Het feit alleen al dat de laatste drie zinnen tragisch genoeg toch echt over voetbal gaan, zegt volgens mij genoeg. De VAR is een passion killer. En zonder passie is voetbal een saai spel. Not football anymore. Ik ga zo’n shirt bestellen. Jij ook eentje?
Edwin
Bestel er voor mij ook maar meteen tien. Hebben we een voorraadje. Ook leuk om cadeau te doen aan m’n voetbalvrienden. Want ik ken niemand, echt werkelijk niemand, die tevreden is met de huidige VAR. Dat systeem werd toch echt in het leven geroepen om grove misstanden recht te zetten. Om die ene black-out van scheids- of grensrechter te overrulen. En dus niet om die ene millimeter dat een aanvaller offside zou staan, aan het licht te brengen.
Je zou ’s ochtends bij het manicuren maar net die ene vingernagel vergeten waarmee je een paar uur later buitenspel staat juist op het moment dat je aan wil leggen voor de winnende treffer in de 93ste minuut. Want dat schijnt die uit Engeland overgewaaide technologie haarscherp in beeld te kunnen brengen. Armpit offside, noemen ze het daar. Zelfs een wat weelderig groeiende okselhaar kan je dan fataal zijn.
Moeten we dat willen? Nee, natuurlijk niet. Op deze manier verandert The Beautiful Game in een afzichtelijk gedrocht, een soort computerspel dat al ons voetbalplezier vergalt. Het is al erg genoeg dat je als speler niet eens meer durft te juichen na een goal, zelfs al schiet je de bal vanaf eigen helft over de vijandelijke keeper heen. Hetzelfde geldt voor de fans die door de VAR, als deze lijn wordt doorgetrokken, zo rechtstreeks de stadions worden uitgejaagd.
Wat hebben we dit en vorig seizoen niet voor taferelen meegemaakt over al dan niet buitenspel, of over vermeende overtredingen? Die in slow motion altijd erger lijken dan in real time. Het contactmoment duurt opeens langer, waardoor de overtreding meteen veel zwaarder lijkt. En in het geval van buitenspel kan inderdaad nooit het exacte moment van afspelen bepaald worden. En hadden we niet afgesproken dat als het niet duidelijk buitenspel was, de aanvaller het voordeel van de twijfel kreeg? Die regel is dus blijkbaar zomaar geschrapt. En ervoor in de plaats hebben we te maken met een systeem dat meer problemen oproept dan ze oplost. Om nog maar te zwijgen over die ellenlange discussies tussen arbiter en videoref die na een seconde of dertig ook op je zenuwen gaan werken.
De VAR is zijn doel, ook in letterlijke zin, voorbijgeschoten. Afschaffen en snel!