doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nordin Boukhari: ‘Ze hebben me zo vaak uitgescholden...’

Sparta plukte Nourdin Boukhari (39) zo ongeveer rechtstreeks van een van de Rotterdamse pleintjes. Zonder jeugdopleiding bij een profclub schopte de linkspoot het tot Ajax en het Marokkaans elftal.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nordin Boukhari: ‘Ze hebben me zo  vaak uitgescholden...’

Sparta’s hoofdtrainer Henk Fraser zei op tv dat jij nog gewoon mee kunt komen op de training. Ben je niet te vroeg gestopt?

“Haha! Nou, ik ben niet meer de snelste, maar ik weet wel waar de bal gaat vallen. Dat is ervaring, hè. En het gevoel in je voeten raak je niet kwijt. Je weet hoe het gaat: er valt iemand geblesseerd uit en dan doe ik even mee. Doe ik graag, ik hou nog steeds van het spelletje. De spelers vinden het ook leuk, soms vragen ze daarna hoe je een bepaalde bal raakt. Dat helpt hen dan ook weer.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Iedere goede Nederlandse Marokkaan of Marokkaanse Nederlander moet op een gegeven moment kiezen voor een nationaal team. Jij ook?

“Ik werd uitgenodigd voor Jong Oranje, maar daarna kreeg ik ook een brief van de Marokkaanse bond. Ik heb toen gekozen voor Marokko, puur omdat ik daar meer perspectief zag. Mijn kans op speelminuten in het Nederlands elftal was nihil. Er waren al zoveel goede spelers en Dirk Kuijt, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder kwamen eraan... Ik wist wel hoe laat het was. Ik had ook geen zin om één keer voor Oranje te spelen om daarna niet meer mee te mogen doen. Is iedereen van de club op pad voor WK’s, EK’s en Afrika Cups en moest ik misschien wel als enige bij de club blijven. Die keuze was dus niet zo moeilijk en ik ben blij dat ik voor Marokko heb gespeeld.”

In Nederland is iedereen blij dat met Mohamed Ihattaren eindelijk weer iemand voor het Nederlands elftal heeft gekozen. Baal jij als oud-international van Marokko?

“Nee hoor. Hij is net als ik een jongen die hier is geboren en stond voor dezelfde keuze, maar het is goed voor het Nederlands voetbal dat hij voor Oranje kiest. Aan de andere kant: bij Marokko was hij misschien een type Ziyech geworden, die is mateloos populair in Marokko. Bij Oranje is het afwachten hoe hij zich manifesteert, maar het is natuurlijk een groot talent. Een diamant om te zien. Ik ben blij voor hem, ik hoop dat hij zich zo blijft ontwikkelen en dat het een grote speler wordt voor het Nederlands elftal.”

Krijgen we dan eindelijk de eerste echte Marokkaanse wereldtopper?

“Dat zou zomaar kunnen, maar misschien hebben ze dat ook wel over mij of over andere spelers gedacht. We hebben er wel een paar gehad in de top, maar niemand heeft ergens vijf jaar in de basis gespeeld en om de Gouden Bal gestreden zoals Messi, Ronaldo, Neymar of Zlatan dat doen. Ik hoop dat het lukt. Wij Marokkanen zijn technisch begaafd en hebben overlevingsdrang. Wat dat betreft zou het eens moeten lukken, maar het is lastig.”

Waarom is het jou niet gelukt?

“Na mijn periode bij Ajax heb ik een aantal keuzes gemaakt. Ik wil niet zeggen de verkeerde, want ik heb nooit ergens spijt van en als ik ergens voor kies, ga ik daar 100 procent voor. Maar ik heb wel veel tegenslagen gehad. Bij clubs getekend waar de trainer na twee maanden werd ontslagen, de nieuwe trainer dan weer voor andere spelers koos en dan liep ik er verloren bij. Het salaris was dan wel goed, maar ik ben een liefhebber, wilde altijd voetballen. Dan liet ik me verhuren.”

Bij jou denkt iedereen gelijk aan Sparta en Ajax, maar je hebt ook gespeeld in Frankrijk, Polen, Turkije, Saoedi-Arabië... 

“Ja, ze noemden me de wereldreiziger, haha! Ik moet bekennen dat ik die reis heb gemaakt omdat het na acht, negen jaar eredivisie tijd was om te cashen en om in andere landen te laten zien wat ik kon. Ik tekende voor drie jaar in Turkije bij Kasimpasa, maar toen ik niet speelde liet ik me verhuren aan Wisla Krakow, Robert Maaskant was daar trainer. Was een mooie tijd, we zijn kampioen geworden. In Saoedi-Arabië tekende ik een mooi contract voor twee jaar, maar er mochten maar drie buitenlanders spelen. Haalde ze er vlak voor de deadline nog twee bij, hadden we er vier of vijf en mocht ik alleen oefenwedstrijden spelen... Maar ik ga dan niet in een hoekje zitten huilen. Er is altijd een oplossing en er zijn ergere dingen in de wereld. Voetbal is maar een bijzaak. Vandaag speel je niet, morgen misschien wel. Dat zeg ik nu ook tegen de spelers: in het voetbal kan het zo weer anders zijn.”

Lees het helemaal in Panorama

Wil je het hele interview met Nourdin Boukhari van Jarry Populier lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm HIER.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws