Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Seks met die blonde was nooit zo groot geworden’

In de serie ‘Patatje met...’ brengen we iedere week met een andere Nederlandstalige feestartiest een bezoek aan diens favoriete snackbar voor een vet interview.

‘Seks met die blonde was nooit zo groot geworden’

In aflevering acht (en slot): het duo dat ervoor zorgt dat iedere man met een kop als een biljartbal stralend door de kroeg loopt als dat ene nummer klinkt: Seks Met Die Kale. Gezongen door de Lawineboys, ook bekend van de hit Joost Is Anders Geaard.

Iedereen die weleens bij een optreden van de Lawineboys geweest is, weet dat je het aanzienlijke risico loopt aan het eind van de avond zo hees als een dronken corpsmeisje te zijn. Dat krijg je er nu eenmaal van als je vroeg of laat in het oor van een willekeurige kale vent op standje luchtalarm staat te brullen:  “JÉÉÉHÉÉÉOOOOOO!! IK WIL SEKS MET DIE KÁÁÁÁLE!!!” Het bijwonen van hun andere grote hit helpt ook niet bepaald mee om je stem te sparen, want voordat je een nieuw biertje hebt sta je alweer luidkeels te roepen: “JOOST IS ANDERS GEAARD! JOOST IS ANDERS GEAARD! LEKKER ZICHZELF, DAT IS ZEKER WAT WAARD, MAAR JOOST IS ANDERS GEAARD!”

Meezingen kan niet tijdens een optreden van de Lawineboys. Alleen meeschreeuwen. Het ene moment is het: “ALS WE GÁÁÁÁN... DAN GAAN WE MET Z’N ALLEN!!! DE KROEGEN OVERVALLEN!!!” Het andere moment weer: “LAAT MAAR WÁÁIEN, LAAT MAAR WÁÁIEN, NACHTENLANG HEB IK AL LIGGEN DRAAIEN!” Maar je stembanden beschadig je waarschijnlijk het meest tijdens het refrein van de Lawinesong, die andere hit van de Lawineboys. Voor degenen die deze klassieker niet kennen, hij gaat als volgt: “JÁÁÁÁÁLALALALA! JALALALALALALÁÁÁÁ! JÁÁÁÁÁLALALALA! JALALALALALALÁÁÁÁ!” Gevolgd door: “JÁÁÁÁÁLALALALA! JALALALALALALÁÁÁÁ! JÁÁÁÁÁLALALALA! JALALALALALALÁÁÁÁ!”

Seks met die blonde

Daar zitten ze dan, in cafetaria ’t Buulke uit Budel, waar ze allebei oorspronkelijk vandaan komen. Addie Compen met een levensgrote frikandel XXL, Koen van Steenbergen met een ieniemienie-kaassoufflé. Ze hebben er de grootste lol om. Met deze twee mannen in de buurt is de lach nooit ver weg. Vraag waarin ze van elkaar verschillen en dan zegt Addie: “In onze schoenmaat.” Vraag of ze liever een kroket of een frikandel willen en Koen antwoordt: “Een sitostick met curry.”

Sinds de twee voormalige Budelse radiodj’s bijna twintig jaar geleden tijdens de wintersport een skihut in Oostenrijk met hun zelf meegenomen licht- en geluidsapparatuur compleet op stelten zetten, vormen ze een duo. In de buurt van de besneeuwde bergen was de naam Lawineboys snel gekozen. Bovendien konden ze dan zeggen dat ze voor een lawine van feest zorgen. Het was daar, in hetzelfde Oostenrijk, dat in 2010 op de melodie van Sex on Fire van de Amerikaanse rockband Kings of Leon het idee van Seks Met Die Kale ontstond. 

Koen: “De dj van dienst draaide Sex on Fire. Hij was kaal. Al feestend ontstond op de een of andere manier de zin Ik wil seks met die kale. Binnen de kortste keren zong iedereen het mee. Onze platenbaas was toevallig ook in die skihut aanwezig. Hier moeten we iets mee doen, zei hij. Thuis zijn we meteen de studio ingedoken en hebben we het opgenomen.”

Tien jaar later is het nummer op YouTube bijna tien miljoen keer bekeken. Addie (zelf kaal): “De kracht van het nummer bestaat uit meerdere dingen. Het meezingen. De simpelheid. De gimmick van die kale. In iedere vriendengroep zit wel een kale. Dat zorgt voor interactie in een groep. Iedereen wijst diezelfde gozer aan. Als we de plaat Seks Met Die Blonde hadden genoemd, was ie waarschijnlijk niet zo groot geworden. Dat was ook niet om te lachen geweest.”

De dubbelzinnigheid speelt misschien ook een rol. Mensen kunnen immers niet alleen bovenop kaal zijn. Of zoals de Lawineboys zingen: “Ik wil daaronder... geen haar, geen gedonder.”

Lees het helemaal in Panorama

Wil je het hele interview met de Lawineboys van Marco van Nugteren lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm HIER.