Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Neemt 'Tattookiller' Cor Pijnen iedereen in de maling?

De opsporingsinstanties zien in Cor Pijnen een beruchte ‘Tattookiller’. Toch wist Pijnen vaak de dans te ontspringen. Is ie slachtoffer van de omstandigheden of een gewetenloze killer? 

Neemt 'Tattookiller' Cor Pijnen iedereen in de maling?

“Wilt u uitkijken naar deze man en hem alstublieft niet benaderen als u hem ziet?”

Op dinsdag 28 januari doet Opsporing Verzocht-presentatrice Anniko van Santen een urgent beroep op de kijker. Een week eerder heeft de 38-jarige Cor Pijnen zijn enkelband onklaar gemaakt. Sindsdien is hij voortvluchtig. “Hij is vorige week voor het laatst gezien in Schiedam en is vermoedelijk verder gereisd onder een schuilnaam,” zo meldt Van Santen die daarnaast een signalement van de gezochte man verspreid. “Hij is slank en heeft opvallende tatoeages. Op zijn rug staat de Chinese tekst: Wees daadkrachtig.” De presentatrice laat weten dat Pijnen voorwaardelijk vrij is voor een poging tot moord en de voorbereiding daarvan. Bovendien wordt hij verdacht in een andere moordzaak. Ook is er een dringende waarschuwing: “Als u deze man ziet, bel 112 want Pijnen is vuurwapengevaarlijk.”

Het is zeker niet de eerste keer dat de persoon van Cor Pijnen uitgebreid aan bod komt op de nationale televisie.

De eerste keer is naar aanleiding van de moord op Peter Smit. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedt een hele uitzending aan de voormalige kickbokskampioen die op 15 augustus 2005 doodgeschoten is in Rotterdam. In de uitzending wordt uitgebreid ingegaan op de achtergrond van deze moord.

Gedoe om een Rolex

Die ligt in het schimmige drugsmilieu van Schiedam. Bart, een vriend van Peter Smit, wordt door Cor Pijnen uit Schiedam verantwoordelijk gehouden voor een mislukte xtc-deal. De schade van de misgelopen drugsdeal bedraagt zo’n 20.000 euro. Daarop wordt Bart door Cor Pijnen gedwongen om zijn dure Rolex horloge af te staan. Wanneer Peter Smit dit hoort, raadt hij Bart aan om aangifte te doen. Bart geeft aan dat advies gehoor. En dat is tegen het zere been van Cor Pijnen. Niet lang na de aangifte rijdt Cor Pijnen, samen met twee vrienden, Bart klem op een terras in Schiedam. Hij trekt een vuurwapen en eist dat Bart zijn verklaring intrekt. Bart weet daarop het wapen van Cor Pijnen af te pakken. Ondanks het feit dat hij uit deze hachelijke situatie weet te ontsnappen, weigert hij zijn aangifte in te trekken. Wanneer Peter Smit van dit voorval hoort, besluit hij zijn vriend te helpen en gaat zich actief met de hele kwestie bemoeien.

Peter belt Cor Pijnen en geeft hem te verstaan dat hij het horloge van Bart terug moet geven. Wanneer Pijnen zegt dat hij het horloge niet heeft, laat Smit weten dat hij daar geen genoegen mee neemt. Hij zegt dat Pijnen ervoor moet zorgen dat het horloge terugkomt. Dat gebeurt niet. En de kwestie sleept zich voort. In augustus 2005 hebben de twee mannen maar liefst dertien keer telefonisch contact over de verdwenen Rolex. Cor Pijnen zegt dat hij het horloge niet meer heeft. Daarop escaleert de zaak. Smit uit ernstige dreigementen. Als het horloge niet terugkomt, zal hij overgaan tot ontvoering en het breken van vingers, zo werd destijds in het item van Peter R. de Vries gezegd.

Plaats delict in 2009: de pannenkoekenboerderij langs de A4 bij Leiderdorp.

Moord op een kickbokskampioen

Op vrijdag 12 augustus 2005 wordt Peter Smit gebeld door Cor Pijnen. De twee mannen hebben een ontmoeting in een café in het centrum van Schiedam. Na dit gesprek lijkt het probleem met de verdwenen Rolex te zijn opgelost. Drie dagen later wordt Peter Smit opnieuw gebeld door Cor Pijnen. Deze afspraak zal Peter Smit niet overleven. Hij wordt door een man met een capuchontrui neergeschoten. Er wordt tien keer geschoten. Smit wordt geraakt in zijn buik, hart, lever en longen. Het leven van de beroemde kickbokskampioen eindigt op een straat in Schiedam.

Al snel is Cor Pijnen in beeld als mogelijke verdachte. Bij de politie is hij onder meer gekend wegens overvallen, schietpartijen en gijzelingen. In het criminele milieu van Schiedam en omstreken is hij ook geen onbekende. Daar kennen ze Cor Pijnen als ‘De Paling’. Die bijnaam dankt hij aan het feit dat hij ooit aan een arrestatieteam wist te ontkomen door via een klein toiletraampje naar buiten te klimmen. Ook wist hij ooit de deur uit het busje te trappen toen hij vervoerd werd naar de rechtbank. En dan is er nog de anekdote die onlangs werd opgetekend door het Algemeen Dagblad. Die vertelt hoe Cor Pijnen ooit in zijn kraag werd gegrepen toen hij zijn huis in Schiedam verliet. Tijdens de worsteling die daarop ontstond, schoot het bij de agent in zijn rug en moest hij de lang gezochte crimineel laten gaan. Pijnen dook daarop de Schie in, zwom naar de overkant en maakte daar op het droge een lange neus naar de diender.

Lees het in Panorama!

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Wouter Laumans over Cor Pijnen lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER.