Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alberto Stegeman krijgt 120 uur werkstraf voor nepbom bij Defensie

Alberto Stegeman is vandaag veroordeeld tot 120 uur werkstraf vanwege een nepbom die hij in de eetzaal van Defensie plaatste.

Alberto Stegeman krijgt 120 uur werkstraf voor nepbom

Legerbasis 't Harde

In 2018 liep Alberto Stegeman met een 'verdachte koffer' de eetzaal van Defensie in. Dit voor zijn programma Undercover Nederland. Daarin wilde hij aantonen hoe makkelijk het is om bij Defensie binnen te lopen en daar schade aan te richten. Dit deed Stegeman door zich in vermomming en met een smoes te melden bij legerbasis 't Harde, waarna hij een aantal keer rustig door kon lopen. Als kers op de taart plaatste hij een koffer in de eetzaal van de legerbasis, waarna de explosievendienst werd ingeschakeld en men tot de ontdekking kwam dat het om een 'nepbom' ging.

Koffer versus nepbom

En voor die 'nepbom' stond Stegeman terecht. Niet voor het binnensluipen van Defensie, maar voor het plaatsen van een 'nepbom'. Je mag namelijk in Nederland best vanuit journalistieke vrijheid misstanden aan de kaak stellen, maar je mag niet met nepwapens dreigen, evenals dat je geen nepbommen neer mag leggen. Volgens Stegeman ging het puur om een verdachte koffer die niet aangemerkt kan worden als nepbom, waardoor hij ook niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het inschakelen va de explosievendienst. "Ik heb geen telefoontje gepleegd om een bom te melden, of een nepbom. Er staken geen draden uit, en binnenzat een foto van mij. Het leek zeker niet op een bom."

Fragmentatiebom

Dat zag de rechter echter anders. In de koffer zaten, naast foto's van Stegeman, draden, stukken klei en schroeven. Vooral dat laatste was volgens de rechter een aanwijzing dat Stegeman het wel degelijk op een bom had willen laten lijken, aangezien de aanwezigheid van schroeven meestal wijst op een fragmentatiebom. De foto's van Stegeman aan de binnenkant waren niet voldoende bewijs dat het een 'nepbom' betrof. Wat ook wel logisch is, want anders zou iedere 'echte' bommenmaker foto's van Stegeman op zijn bom plakken om de explosievendienst om de tuin te leiden: "Oh nee, foto van Stegeman. Deze bom is nep jongens." De rechter oordeelde dus dat het wel degelijk een nepbom betrof en daarom kreeg Stegeman, ondanks zijn beroep journalistieke vrijheid, 120 uur werkstraf aan zijn broek.