Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FC Utrecht-hooligans: de bende van de Bunnikside

De hooligans van FC Utrecht waren lange tijd de meest gevreesde van Nederland. Dat zeggen de schrijvers van het boek Utrecht Hooligans. Een exclusieve voorpublicatie en een interview met de auteurs.

FC Utrecht-hooligans: de bende van de Bunnikside

In volle Glory 

Zaterdag 3 maart 2018 is Ahoy in Rotterdam decor van vechtsportgala Glory 51. Op het programma staan tien gevechten met als hoofdpartij het gevecht tussen de Amsterdamse vechtjasveteranen Badr Hari en Hesdy Gerges. De twee delen een veelbesproken geschiedenis binnen de touwen. Hierdoor krijgt het gala de titel Bad Blood. De eerste partij op het affiche is het middelgewichtgevecht tussen de Glory- debutanten Utrechter Kevin van Heeckeren en Bas van der Kroon. Het leeuwendeel van de toeschouwers komt voor de hoofdpartij. Utrecht is ruim vertegenwoordigd in het publiek. 

Vanuit Utrecht vertrekt een bus met ongeveer zestig supporters van Kevin om hem aan te moedigen. Onder hen een deel van de harde kern. Na aankomst bij de sporthal annex poptempel worden zij via een zijingang naar binnen geloodst. Zij nemen plaats in het midden van de tribunes op de tweede ring. Het duurt niet lang of het moment is aangebroken dat Kevin naar de ring moet. 

Door de speakers klinkt Herman Berkien met zijn vertolking van Als ik boven op de Dom sta. Kevin verschijnt ten tonele en loopt naar de ring. Ondertussen krijgen enkelen van zijn supporters WhatsApp-berichten van Feyenoord-supporters met de vraag met hoeveel ze zijn. Het antwoord luidt dat zij dat wel zullen merken wanneer zij beginnen te zingen of te juichen. Op de wedervraag vanuit het Utrechtse kamp wordt geantwoord dat zij met een mannetje of vijftien zijn. 

In de hoek van de ring krijgt Kevin de laatste instructies van zijn coach van de Utrechtse sportschool The Colosseum Gym. De bel klinkt, de vechters raken elkaars handschoenen en het gevecht begint. Tijdens de eerste ronde wordt herhaaldelijk “Uuuuu!” geroepen vanaf de tribunes. Vlak voor het einde van de eerste ronde plaatst Kevin een rake linkerhoek op het hoofd van zijn tegenstander. Zwaar aangeslagen landt Bas op het canvas. Zijn supporters schreeuwen het uit. Een mooie overwinning voor ‘Utrecht’. 

Leren riemen 

De supporters gaan vervolgens naar de toiletten of halen iets te eten en te drinken bij de verschillende horecapunten. Als zij de trappen afdalen, lopen zij een aantal Feyenoord-supporters tegen het lijf. Er ontstaat direct een confrontatie, waarbij leren riemen uit de broeken worden getrokken. Een uit de kluiten gewassen Utrecht-supporter trekt zijn shirt uit en bindt het demonstratief om zijn hoofd. 

Omdat zij wat hoger staan weten de Utrechtse hooligans de ‘Rotterdammers’ terug te dringen. De Utrechters gooien met alles wat voorhanden is. Prullenbakken, voedsel en zelfs een bril vliegen door de lucht en sommige trofeeën raken doel. Enkele Utrechters, die terugkomen van een toiletbezoek, staan ineens midden in het slagveld tussen de Feyenoord-supporters. Er ontstaat een chaotische situatie, waarbij iedereen elkaar probeert te belagen. 

Ook Utrecht wordt getroffen. Een Utrecht-hooligan die vooraan staat, ziet een prullenbak op zich afkomen. Hij reageert snel door te bukken en weet het projectiel te ontwijken. Zijn maat achter hem heeft de prullenbak niet zien aankomen. Hij kijkt op en krijgt hem vol in het gezicht. 

De ingehuurde beveiligers van Ahoy komen aangesneld en weten de groepen te scheiden. Zij begeleiden de organisator van het vechtsportgala samen met Kevin van Heeckeren, die zijn supporters toespreekt dat zij zich gedeisd moeten houden. 

De Utrechtse groep wordt naar buiten geloodst en moet via noodtrappen aan de buitenzijde naar beneden. Op het moment dat het hek achter hen wordt dichtgetrokken, worden zij van bovenaf door de Feyenoord-supporters nageroepen en uitgedaagd. De Utrechtse groep begint terug te roepen, de supporters grijpen alles wat voorhanden is en belagen de ‘Rotterdammers’ op hun beurt. Terwijl ze minutenlang aan de hekken aan het trekken zijn om terug omhoog te gaan, overleggen de Utrechtse begeleiders en de Rotterdamse politie over een snelle aftocht van de Utrechtse hooligans. Ze komen overeen dat ze met de gereedstaande bus kunnen vertrekken. Voor het instappen wordt in de duisternis eerst nog even een groepsfoto gemaakt voor de bus. Met in gedachten het morele overwicht van de bekerfinale van twee jaar terug voelt het als een verdubbelde voorsprong. Een Rotterdams antwoord volgt dan ook snel.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of lees het in Blendle.