Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Hessel? Van Terschelling? Wisten zij veel!’

Zingende kroegbaas Hessel, ook wel de Bruce Springsteen van Terschelling genoemd, is een halfgod voor iedereen die weleens in zijn café is geweest. Aanstaande zaterdag (14 maart) stroomt het eiland echter leeg, want dan staat hij in Ahoy.

‘Hessel? Van Terschelling? Wisten zij veel!’

Waarom voor de laatste keer?

“Omdat ik er geen zin meer in heb. In april word ik 65, dus ik vind het wel mooi geweest. Ik zing al bijna vijftig jaar in mijn eigen café, dus ik heb geen band die al op de weg zit. Da’s toch echt een groot verschil. Alles wat we doen moet from scratch. Met zo’n show in Ahoy ben je anderhalf jaar bezig. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed: dat wil ik niet meer.”

De lijst met uitverkochte zalen is behoorlijk indrukwekkend: de toenmalige Heineken Music Hall, de Ziggo Dome, Thialf, nu voor de tweede keer Ahoy. Ga je dat niet missen?

“Welnee. Het muzieklandschap in Nederland is in de laatste jaren enorm veranderd, het aanbod van artiesten is gigantisch. Elke week treden er wel zes, zeven, acht grote namen op en mensen kunnen zich nu eenmaal niet opdelen. Je moet steeds harder je best doen om de zaal vol te krijgen. Dat vond ik nooit erg, ik ging er altijd en overal met gestrekt been in, maar dat doe ik niet nog een keer.”

Toen jij voor het eerst Ahoy uitverkocht, in 1991 alweer, pakte je doodleuk de telefoon om te zeggen dat je de hele zaal wilde afhuren.

“Mooi, hè. Ze dachten dat ik een grap maakte, maar ik was bloedserieus. Zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt. Vergis je niet: ik was na Lee Towers en Anita Meyer de eerste artiest die dat deed, hè. Ze vroegen: “Hessel? Van Terschelling?” Wisten zij veel. Maar er waren in de loop der jaren al zoveel mensen in mijn café geweest – niet alleen eilanders, maar ook toeristen – dat ik Ahoy wel vol kreeg. Ik stond er nog eerder dan Golden Earring en BZN die toen heel populair waren. Het grappige is: toen ik een tijd geleden weer met Ahoy belde voor het aankomende optreden, konden ze dat concert van toen nog goed herinneren.”

Waarschijnlijk omdat ze nog nooit zo’n grote bieromzet hebben gehad?

“Dat valt ook wel mee. Wat wij doen is geen Vrienden van Amstel Live of Holland Zingt Hazes. Dat zijn evenementen waarbij, met alle respect, de muziek volledig wordt ondergesneeuwd door het bierdrinken. Hartstikke mooi hoor, ik hoop dat de mensen ervan genieten, maar bij mij is de muziek net zo belangrijk. Het is én én. Dat het daarbij ook gezellig is, juich ik alleen maar toe.”

Springt heel Terschelling zaterdag weer op de boot?

“Waarschijnlijk wel. Sowieso het vaste clubje eilanders van zo’n achthonderd man, over gezelligheid gesproken. Ik heb nu zo’n twintig grote concerten gedaan en het is mooi dat die reeks nu eindigt waar die ooit begon.”

Op je zestiende wilde je nog houthakker in Canada worden. Is dat plan weer levend nu je stopt met grote concerten?

“Zeker niet. Zolang ik geen reden heb om Terschelling te verlaten, blijf ik lekker op mijn eiland zitten.”

Hessel en Tess staan op zaterdag 14 maart in Ahoy. Meer info: www.ahoy.nl