doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Vuur, vlees, motoren en tattoos'

Het zijn twee uitersten, ex-No Surrender-voorman Captain Henk en chef-kok John Spruit, maar toch ook weer niet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Vuur, vlees, motoren en tattoos'

Toen ze elkaar ontmoetten, bleken de mannen weliswaar een heel andere achtergrond te hebben, maar bond de liefde voor motoren en tattoos hen direct. En ze bleken nog meer overeenkomsten te hebben. Hun liefde voor grote stukken vlees op de barbecue bijvoorbeeld. Daar gaan ze nu zelfs een boek over maken.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

We zitten op een Vikingschip

"Dit kost me echt geen moeite. In de sportschool was ik altijd aan het roeien!” Captain Henk doet zijn naam vandaag eer aan, in het Vikingschip waarin hij zit. En roeien kost hem inderdaad overduidelijk geen moeite. Hij haalt er niet eens zijn sigaar voor uit zijn mond. En met zijn Popeye-achtige spiermassa roeit hij het schip ook nog eens snel vooruit.

Captain Henk in z'n element

Naast hem zit John Spruit, chef-kok van beroep. Hij roeit nooit, heeft een iets minder imposante borstkas en een stuk minder grote biceps dan zijn maat Henk. “Nou, ik voel het nu al in mijn armen, hoor. Dit is toch wat anders dan in pannen roeren of een stuk vlees op het vuur leggen,” roept hij, ondertussen zijn best doend de slagen van de Captain bij te houden.

Als er tegen de wind in een fiks stuk met het Vikingschip is afgelegd, keert de echte kapitein van vandaag, Laurens van buitensportcentrum Amstelsport en eigenaar van het schip, de boot om en hijst het zeil. Daar wordt John gelukkig van. Niet meer roeien, maar als een echte Viking samen met de Captain naast het zeil over de voorplecht uitkijken naar nieuwe stukken land om te plunderen. Al zal dat hier wel mee gaan vallen, de stukken land naast de Amstel waar we vandaag varen, zijn al lang geleden veroverd. Daar valt weinig meer te plunderen.

Chef-kok John en Captain Henk

De wereld ontdekken

“Je moet weten,” zegt John met zwaar Rotterdams accent, “dat ik al sinds mijn jeugd gefascineerd ben door Vikingen. Dat leven, varen, jagen, wapens, vechten, de wereld ontdekken, overal schijt aan hebben. Geweldig. En vandaag tijdens de aftrap van het BBQ-boek wat ik samen met Henk maak, wilde ik gewoon effe lekker de Viking uithangen, effe een stukkie varen met zo’n schip. En straks gaan we een hele grote vis boven een vuur hangen. Net zoals de Vikingen misschien deden als ze na het varen aan land kwamen.”

Henk heeft zo mogelijk nog meer met de oude Vikingen dan John. “Ik zeg weleens tegen vrienden dat ik in mijn vorige leven waarschijnlijk een Viking geweest ben,” zegt hij met moddervet Drents accent. “Ik heb thuis ook allerlei Vikingspul, messen en dingen. Bikers zijn trouwens niet zoveel anders. Vrij zijn, rondrijden op je motor wanneer je er zin in hebt, je weinig tot niks aantrekken van regels, je eigen leven leiden, ja, dat trekt ons allebei. John heeft ook een bike, een Harley. Die motoren spelen in ons barbecueboek natuurlijk ook een rol.

Er komen naast lekkere recepten ook verhalen in over mijn avonturen op de motor. Ik ben met mijn bike overal
geweest. In de VS, waar ik lang geleden voor het eerst zo’n enorme BBQ-steak op mijn bord kreeg, maar ik ben ook dwars door Nieuw-Zeeland gereden. Maar ook Europa heb ik op de motor rond gecrosst, van Rome tot de Noordkaap en van Amsterdam tot diep in Oost-Europa. Dat levert mooie verhalen op over motoren, maar ook over eten, hoor!” lacht Henk en steekt een nieuwe sigaar op.

Dan gaat hij verder. “We gaan voor het boek ook op pad met de motor. Lekker een stuk rijden met een paar vrienden, de motor ergens parkeren, vuur maken en dikke steaks op de grill. Machtig mooi, man. Ik heb er vreselijk veel zin in. Nu al.”

De rest van het interview (en bijbehorende vette foto's) met captain Henk en chef-kok John lees je in de Panorama van deze week. Liever niet naar buiten? Je bestelt hem hier heel makkelijk online.

Of maak gebruik van onze tijdelijke actie: 4 keer Panorama voor 12 euro, gratis thuisbezorgd, zonder verplichtingen daarna. Na vier keer stopt de actie automatisch. Die bestel je hier

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws