doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Iemand ooit nog iets gehoord van die Briefbomber?

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week heeft hij het over de briefbomber.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
In februari werden meerdere bedrijven opgeschrikt door bombrieven

Het verbaast mij nog altijd hoezeer het coronavirus alles, echt ál het andere nieuws naar de achtergrond drukt. En dan moet het hoogtepunt van het virus in de Verenigde Staten nog komen... Ongelooflijk hoe corona wereldwijd huis houdt. Ik moet echt graven in mijn geheugen om weer bij iets te komen dat ons land collectief in de greep hield voor corona toesloeg. Ik kwam uit bij die ‘Briefbomber’. Heeft iemand ooit nog iets gehoord van die Briefbomber? Geef maar toe: u moest ook even nadenken wie het ook alweer was.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In de donkere maanden van 2019 tot in februari 2020 was Nederland in de ban van iemand die een businessmodel zag in het afpersen van bedrijven door ze brieven te sturen. In die brieven zat een soort van ontstekingsmechanisme. Als de brief geopend werd bestond de kans dat ie zou ontploffen. Allerlei soorten bedrijven kregen die poststukken opgestuurd: een bank, een makelaarskantoor, een hotel en een autobedrijf. Die bedrijven zitten kriskras door het hele land: van Utrecht tot Rotterdam, van Maastricht tot Amsterdam. Voorbeelden van getroffen bedrijven zijn ABN Amro en ING, het Okura Hotel in Amsterdam, een tankstation van Shell en Van Mossel, een autobedrijf uit Rotterdam. Justitie loofde half februari nog een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip die zou leiden naar de Briefbomber, een gigantisch bedrag voor een misdrijf dat nog geen levens had gekost. Maar de maatschappelijke onrust was dan ook enorm in die tijd. Niet alleen bij de genoemde bedrijven was het onrustig, ook in de postsorteercentra door het hele land heerste alarmfase 1. Zo’n brief zal maar in je gezicht ontploffen...

Het motief van de Briefbomber is inmiddels bekend: de afperser wilde bitcoins. Om wat voor bedrag in bitcoins het ging, wilde de politie destijds niet zeggen. Wel is bekend dat de hoogte van het bedrag niet voor alle bedrijven hetzelfde was.

Misschien heeft het wel met de vrije val van die cryptomunt te maken dat de Briefbomber niets meer van zich laat horen. Toen half maart de coronacrisis om zich heen greep daalde de koers van de bitcoin gigantisch. Het zou best kunnen dat de Briefbomber nu het nut van die bitcoin-afpersingen niet meer voor zich ziet met zo’n lage koers.

Hij lijkt zich in ieder geval koest te houden. Het laatste nieuwtje wat over deze persoon naar buiten is gebracht is dat in de bombrieven een papieren zakje met aanzicht van Delft zat. Die zakjes zijn door het hele land te koop in allerlei soorten souvenirswinkels, niet alleen in Delft, dus het is allerminst zeker dat de Briefbomber uit die stad komt.

Zullen we ooit nog te weten komen wie er achter die bombrieven zat? Ik zit te denken: misschien is de dader wel slachtoffer geworden van het coronavirus. Misschien ligt ie nu wel op een Intensive Care-afdeling, omringd door mensen die vechten voor zijn leven. Als scenario voor een film zou dit afgekeurd worden als te ongeloofwaardig, dus het zou best nog eens waar kunnen zijn...

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws