Een jaar zonder Ronde is een jaar niet geleefd

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de Ronde van Vlaanderen.
De Ronde van vorig jaar was een verrassing

Jochem

Morgen zou de Ronde van Vlaanderen zijn verreden. Het is zo’n zinnetje waarover mensen in tijden van corona al snel geneigd zijn hun schouders op te halen. Nou en? Get over it. Dit voorjaar zou de grand prix van Zandvoort worden verreden, aanstaande zomer zou het EK worden gevoetbald en de Olympische Spelen worden gehouden... Gaat ook allemaal niet door. Maar toch, de heilige Ronde van Vlaanderen schrappen is in België écht iets ongekends. De voorbije honderd jaar is het nog nooit gebeurd. Zelfs door de Tweede Wereldoorlog lieten de Vlamingen hun feestje niet bederven. Tussen de bombardementen door werd er gewoon gekoerst.

Wat zegt u? U komt ons land bezetten? Prima, maar hou er wel even rekening mee dat wij begin april de Ronde van Vlaanderen organiseren, oké?

Toen de Vlaamse regering weken geleden met een pakket aan noodmaatregelen de grenzen sloot en het hele land stillegde in de strijd tegen het coronavirus, maakten de meeste Vlamingen zich nog altijd weinig zorgen. Het kon natuurlijk geen toeval zijn dat die maatregelen tot precies vrijdag 3 april van kracht waren. Dan had de organisatie van De Ronde namelijk nog mooi twee dagen de tijd om het parcours in gereedheid te brengen en konden de kroegen nog net de leidingen doorspoelen en de feesttent neerzetten.

Maar het ondenkbare gebeurde natuurlijk gewoon. Ook door de monumentale Ronde van Vlaanderen, ‘de hoogmis van het wielrennen’, ging onvermijdelijk een dikke streep. Zodra men van de ergste schrik bekomen was, begon al voorzichtig de zoektocht naar een nieuwe datum, ergens in het najaar. Want een jaar zonder Ronde is een jaar niet geleefd.

Maar ook dat lijkt de arme Belgen niet gegund. Afgelopen week liet de burgemeester van Kluisbergen, de gemeente waar de Oude Kwaremont en de Paterberg zich bevinden, het land weten dat het verschuiven van de Ronde van Vlaanderen naar later dit jaar praktisch onuitvoerbaar is.

En dus mag de verrassende winnaar van vorig jaar, de man die voor die gedenkwaardige dag nog nooit een koers op het hoogste niveau won, zichzelf nog een jaar langer titelhouder noemen van de mooiste eendagswedstrijd ter wereld. Zonder te googelen: hoe heet hij?

Micha

Die Belgen moeten niet zo zeiken. Ik bedoel: leuk land hoor, lekker bier, goede cafés, grappige wegafzettingen op de sluipwegen vanuit Nederland, maar als het op sport aankomt is het misschien wel het meest chauvinistische volk dat ik ken. En daarmee ook het meest onsportieve.

Nog erger dan de Fransen, maar zeg ze dat vooral niet. Fransen zijn reserve-Belgen, zeker niet andersom.

Ik kan me nog herinneren dat zelfs de kundige en aimabele sportverslaggever Karl Vannieuwkerke opeens ging zweven, in de zomer van 2016 toen niemand in België eraan twijfelde dat de Rode Duivels op het EK voetbal met twee vingers in de neus zouden doorstoten naar de halve finales. Ik hoor het hem nog zeggen toen België nog een wedstrijd tegen Zweden moest spelen in de poulefase: Portugal in de halve finale, want eerst Zweden, daarna Hongarije in de achtste finales en daarna Wales bij de laatste acht waren regelrechte godsgeschenken, zo gunstig was de loting hen gezind. Ik weet niet of je het nog weet, maar heel België stond het huilen nader dan het lachen toen Gareth Bale en zijn mede-Welshmen als een wervelwind over het veld raasden en die arrogante Belgen met de staart tussen de benen terug naar huis liet rijden. Jammer genoeg was dat EK in Frankrijk, dus de terugreis zal niet lang hebben geduurd. Ik had ze best een oneindigende vlucht ergens vanuit Azerbeidzjan gewenst, vertraagd uiteraard en zonder kussentjes in de buurt om hun edele billetjes te beschermen tegen die vliegveldstoelen.

Vorig jaar, tijdens de laatste Ronde, heb ik me op eenzelfde manier geërgerd aan de Belgen. Alberto Bettiol won, ik mag aannemen dat iedereen dat nog weet zonder te googelen, maar ik weet dat vooral vanwege de teleurstelling in de Sporza-studio. Bettiol? Wie? Geen Van Avermaet, Gilbert of voor hun part Van der Poel of Terpstra? Bettiol, wie wil zo’n nobody nou op de erelijst? Het chagrijn dat toen van de Belgen droop was misschien wel het meest beledigende dat ik in tijden had gezien. Dat je naam dus belangrijker is dan je prestatie.

Bettiol was woedend over zoveel dedain, en terecht.

Ergens is het maar goed dat die Ronde een jaar niet doorgaat. Een perfecte gelegenheid voor de Belgen om weer met beide benen op de grond te komen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0553ca2ecdc', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws