'De Mol was de rol van mijn leven'

Tienduizenden volgers meer op Instagram, veel meer streams op Spotify en concerten die grotendeels zijn uitverkocht. De 33-jarige Rob Dekay, de singer-songwriter uit Deventer, weet na Wie is de Mol? niet wat hij meemaakt: "De impact is enorm"
'De Mol was de rol van mijn leven'

Stratenmaker, vuilnisman, de Mol... Dat is wel een hele wonderlijke levensloop.

“Of juist niet. Want bij alle drie ligt het werkterrein dichtbij de grond...”

Wat was het zwaarste?

“De Mol, absoluut. Ik bedoel: hard werken met je lijf en goed nadenken wat je doet, is één ding. Maar de Mol zijn is toch wel weer een extra dimensie. Een extra laag.”

Wat maakt dat zo moeilijk?

“Je speelt een rol. En daardoor kun je niet jezelf zijn. En dat is verdomd lastig, kan ik je verzekeren. Soms wil je gewoon out of character zijn. Maar dat kan als Mol dus niet. En dat is niet altijd even leuk, omdat diegenen met wie je een maand lang in China heel close omgaat, mensen die je als vriend ziet, niet jouw echte en eerlijke versie zien.”

En hoe lastig was het om bijna een jaar lang je mond te moeten houden?

“Dat ging me verrassend goed af.

Maar dat kwam ook omdat ik het echt heel serieus nam. Ik zag het ook echt als de rol van mijn leven. Want ik wist: als ik dit goed kan, denken mensen vast: wacht eens even, die jongen kan gewoon acteren! Dus voor mij was het heel belangrijk om me niet te laten opfokken. En dat is gelukkig ook niet gebeurd.”

In dat rijtje van zojuist hoort ook zanger. Hoe zwaar is dat?

“Ik zou eerder zeggen: singer-song-writer, want het echte werk zit in het maken van liedjes. Maar laat ik het zo zeggen: het is een bijzondere baan. Je moet namelijk werken met wat het leven je geeft. En dat is best wel lastig. En het is niet altijd een vetpot. Je ziet het nu, met die hele coronacrisis.

Mijn hele agenda is leeg. Maar dat wil niet zeggen dat ik het geen mooi vak vind. Integendeel, ik zou niet anders meer willen.”

Toch heb je hier als kind nooit van gedroomd.

“Nee, ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik iets bijzonders in mijn leven zou gaan doen. Alleen wist ik nog niet wat. Dat kwam ook omdat ik al vroeg van school ging, zonder papieren. En ja, dan is het natuurlijk lastig om een advocatenbureau te starten. Dan ga je kijken: wat kan ik als mens? En in mijn geval was dat, daar was ik inmiddels wel achter, muziek.”

Toch is dat opmerkelijk, want je bent doof geboren. 

“Ja.”

En hoor je nu dan nog steeds slecht?

“Yep, mijn linkeroor doet bijna niet mee. Of anders gezegd: dat is geen oor die ik snel op Marktplaats zou zetten.”

Benieuwd naar de rest van het interview met Rob? Je leest het in de Panorama van deze week, of via Blendle

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f01b5d0a10b1', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws