doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Probeer het nog één keer!'

De Nederlandse advocatuur maakt een vuist voor Bram Moszkowicz.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Probeer het nog één keer!'

Vorige week was het zover: Bram Moszkowicz hoorde het finale oordeel van het Hof van Discipline. Wegens een onduidelijke financiële huishouding en de mogelijke schuldenlast die daaruit is voortgevloeid, mag hij niet terugkeren als advocaat. Wat vinden zijn vakbroeders en -zusters daar eigenlijk van? Een opmerkelijke hart onder de riem voor de beroemdste ex-advocaat van Nederland.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');
Herman Loonstein en Bram Moskowicz

Mr. Herman Loonstein,

van Loonstein Advocaten te Amsterdam

Hoe kent u Bram Moszkowicz?

“Ik ken Bram al zeker dertig jaar. We hebben allebei een Joodse achtergrond en zijn van dezelfde leeftijd. De eerste keer dat we elkaar zakelijk tegenkwamen, was tijdens een grote strafzaak begin jaren negentig van geldwisselaars, waarbij hij, zijn vader en ik een aantal cliënten bijstonden. Sindsdien hebben we het contact altijd gehouden en ook samengewerkt. En de afgelopen jaren heb ik hem natuurlijk bijgestaan in diverse procedures.”

Wat vindt u van Bram als strafpleiter?

“Bram is een uniek strafpleiter en advocaat. Er zijn weinig advocaten die beter kunnen pleiten dan hij. Iedere rechter, officier en advocaat wist dat een zaak met Bram nooit saai werd. Bram weet, ook bij zaken die om lange pleidooien vragen, de aandacht van de aanwezigen vast te houden; een van de grootste uitdagingen ter zitting voor een advocaat.”

Wat vindt u van de uitspraak van het Hof?

“De uitspraak is ontzettend teleurstellend. Juist in zijn vakgebied, dat van het strafrecht, staat onder andere het krijgen van een tweede kans in de samenleving centraal. Dat geldt voor drugscriminelen, verkrachters en moordenaars, dus zeker voor iemand die fouten heeft gemaakt in zijn beroepsuitoefening. Zoveel jaren na dato had iemand die, hoe je het ook wendt of keert, zo lang een gezicht van de advocatuur is geweest, wat mij betreft de kans moeten krijgen te bewijzen dat hij van zijn fouten heeft geleerd. Dat Bram die tweede kans niet krijgt, voelt als onrechtvaardig en als een verkeerd signaal naar de samenleving. Wat dat betreft is de beslissing ook onbegrijpelijk.”

Wat zou u hem willen adviseren?

“Hij moet altijd vast blijven houden aan de wilskracht en onverzettelijkheid die hij van zijn vader heeft meegekregen. Met één ding ben ik het met Bram niet eens. En dat is dat hij geen nieuwe poging gaat ondernemen. Dat moet hij zeker wel doen. Bram moet op een dag terugkeren in de advocatuur. Dat verdient hij terwijl ook de advocatuur erbij gebaat is.”

Mr. Jillis Roelse,

van Jillis Roelse Strafrechtadvocatuur te Amsterdam

Hoe kent u Bram Moszkowicz?

“Bram heb ik via de strafpraktijk leren kennen. Wij zaten samen in diverse grote drugszaken in Nederland en op Curaçao, zoals het onderzoek naar de smokkel van 293 kilogram cocaïne. Deze partij zou geript zijn en dit resulteerde in de moord op drie Hells Angels: Paul de Vries, Cor Peijnenburg en Serge Wagener. Het was de strafzaak rond de Nomads en kroongetuige Angelo Diaz.”

Wat vindt u van Bram als advocaat?

“Bram behoorde als strafpleiter tot de top van Nederland. Hij ademde advocatuur. Zijn gave om de rechters mee te nemen in zijn verhaal, dus te overtuigen, was fabuleus. Echt een genot om naar te luisteren. Ik heb daar veel van opgestoken. Dat gold ook voor getuigenverhoren. Hij had zoveel mensenkennis dat hij tot iedere bokkige getuige kon doordringen. Daarnaast was en is Bram gewoon een warm, genereus en geestig mens.”

Waar denkt u dat het mis is gegaan?

“Bram heeft fouten gemaakt, dat staat vast. Dat weet hij als geen ander. Maar niemand heeft ooit in zijn schoenen gestaan. Zij die altijd zo jaloers een oordeel over hem hebben, moeten zich dat eerst eens realiseren.”

Wat vindt u van de uitspraak van het Hof?

“Iedereen verdient een tweede kans in zijn leven, om aan te tonen dat je leert van fouten en deze kunt herstellen. Maar voor het Hof van Discipline geldt een tweede kans dus niet voor Bram. Dat is in de verste verte niet te begrijpen.”

Marielle van Essen

Mr. Marielle van Essen,

van Van Essen Advocaten te Amsterdam

Hoe kent u Bram Moszkowicz?

“We waren buren op de Herengracht tussen 2008 en 2015. Richard Korver en ik zaten met ons bedrijf Korver en Van Essen Advocaten naast zijn kantoor en tevens woonhuis.”

Wat zijn zijn kwaliteiten?

“Zijn kennis, ervaring en charme.”

Wat denkt u dat er mis is gegaan?

“Ik denk dat alleen hij dat kan benoemen, omdat natuurlijk niemand precies weet wat er in iemands zakelijke en privéleven allemaal speelt.”

Wat vindt u van de uitspraak van het Hof?

“Ik heb het tuchtdossier niet bestudeerd, dus ik kan onmogelijk een mening vormen over de juistheid van de beslissing. Maar ik probeer me in Bram te verplaatsen en dan besef ik hoe ongelooflijk ingrijpend en pijnlijk deze beslissing voor hem moet zijn.”

Wat zou je tegen hem willen zeggen?

“Geef niet op, werk zo mogelijk nog beter aan jezelf en kom zodra het kan nog sterker terug.”

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de Panorama van deze week, of via Blendle

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws