doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Waarom stak Kenan B. de brand aan die Robert Hendrix fataal werd?

Afgelopen vrijdag sprak de rechter het verlossende oordeel uit: Kenan B. krijgt 10 jaar cel voor de fatale brand aan de Hilledijk. Panorama doet de zaak uit de doeken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De brand aan de Hilledijk werd Robert Hendrix fataal

Het zit Kenan B. (55) niet mee. Eerst wordt hij in België naar eigen zeggen ten onrechte verdacht van de moord op zijn vriendin in 2010, nu heeft justitie in Rotterdam het op hem gemunt. Want volgens het OM is niemand anders dan hij verantwoordelijk voor de brandstichting waarbij de 27-jarige Robert Hendrix het leven liet. Maar ook met deze zaak heeft Kenan ‘echt niets te maken’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het leven lacht de 27-jarige Robert Hendrix toe. De geboren Tilburger woont in een appartementje aan de Hilledijk in Rotterdam-Zuid en werkt sinds 2018 – na een studie applicatiebeheer – bij het IT-bedrijf Yellowstar. Als stagiair was hij bij zijn leidinggevenden genoeg opgevallen om al snel een vast contract te krijgen. Want Robert hééft het, zo ziet iedereen. Op de werkvloer, maar ook buiten werktijd, wanneer hij altijd te porren is voor uitjes en personeelsfeesten. In zijn vrije tijd werkt Robert aan zijn droom. Thuis, in zijn bescheiden woning, legt hij de laatste hand aan de door hem bedachte game Rising Legends. Nintendo heeft al interesse getoond. Zijn kostje zou daarmee weleens gekocht kunnen zijn. Iedereen in zijn omgeving gunt hem dat. De Tilburger staat bekend als een rustige, geduldige en sympathieke man. Een fijn mens.

Robert Hendrix

Dan wordt het zaterdag 13 april 2019. Om 13.49 uur wordt de alarmcentrale platgebeld over een brand aan de Hilledijk nummer 291. Het is niet zomaar een keukenbrandje, nee, volgens de bellers slaan de vlammen en dikke rookwolken al metershoog naar buiten. Als de hulpdiensten ter plaatse komen, zien ze tussen het samengedromde publiek een man roerloos voor het pand liggen.

Het is Robert Hendrix, zo weten omwonenden te vertellen. De man is in een wanhopige poging om aan de vlammenzee te ontkomen vanaf de tweede verdieping naar beneden gesprongen en ligt nu zwaargewond op straat. Terwijl brandweerlieden aan het bluswerk beginnen, wordt Robert gestabiliseerd en in vliegende vaart naar het ziekenhuis gebracht. Maar de hulp mag niet meer baten. Nog diezelfde dag blaast de Tilburger zijn laatste adem uit.

Motorbenzine in de toiletpot

Als politie en brandweer een onderzoek starten naar de oorzaak van de brand, vinden ze al snel verdachte elementen. De brand blijkt te zijn begonnen in de woning op de eerste etage, boven kapperszaak Costa. In de hoek van de woonkamer en in de toiletpot worden resten gevonden van motorbenzine. Dat is opmerkelijk, vooral omdat zich volgens hoofdbewoner Kenan B. helemaal geen brandbare stoffen in de woning bevonden. Er kan dus worden uitgegaan van brandstichting.

Maar door wie?

Het antwoord op die vraag laat niet lang op zich wachten. Als de recherche de hand weet te leggen op camerabeelden, gericht op de voorzijde van het pand, blijkt klip en klaar dat bewoner Kenan B. die dag twee keer in de woning is geweest. Eerst van 12.41 uur tot 13.01 uur en daarna, zo laten de beelden duidelijk zien, van 13.22 uur tot 13.33 uur. Wat deed hij daar? Vaststaat dat nog geen kwartier later de vlammen vanuit zijn pand naar buiten sloegen.

Voor de recherche redenen genoeg om Kenan B. aan te houden. Dit gebeurt op maandag 29 april.

Maar de Rotterdammer van Turkse komaf wast zijn handen in onschuld. Misschien was er na hem wel iemand anders via de achterzijde naar binnen gegaan, zo legt hij de recherche voor. Maar die theorie wordt door niets onderbouwd, zo wijst het onderzoek uit. Geen enkele getuige in de dichtbevolkte wijk heeft iets dergelijks gezien en ook zijn er totaal geen sporen die erop wijzen dat iemand aan de achterzijde naar boven is geklauterd.

Illegale gokactiviteiten

De vraag is natuurlijk wat voor motief B. kan hebben gehad om zijn eigen huis in brand te steken. Dat blijkt nogal een puzzel. Het adres Hilledijk 291 is bekend in de politiesystemen. Er is sprake geweest van illegale gokactiviteiten en dit leidde soms tot zoveel reuring dat Robert Hendrix zich er weleens onveilig door voelde en zelfs verhuisplannen had. Maar een direct verband tussen de gokactiviteiten en de fatale brand wordt niet gevonden. Had Kenan B. misschien een conflict met Hendrikx? Ook daar blijkt geen sprake van te zijn, de twee kenden elkaar amper. Uiteraard kijkt het twintigkoppige rechercheteam ook naar de andere huurder van het pand – de eigenaar van de kapperszaak – en naar de eigenaar/verhuurder. Maar niemand blijkt maar enig belang te hebben gehad bij de verwoestende en fatale brand. Steeds komt het team bij Kenan B. uit als waarschijnlijke dader, maar het motief blijft vaag. Hoewel...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Je leest het in de Panorama van deze week. Of via Blendle natuurlijk. 

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws