Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Je eigen woonplaats in het misdaadnieuws

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: misdaad in je eigen achtertuin.

Je eigen woonplaats in het misdaadnieuws

Dode vrouw in Hilversums studentenhuis,” stond er als kop. Ik denk dat iedereen dat wel heeft: als je je plaatsnaam terugvindt in een nieuwsbericht over geweld, dan schrik je even. Het is een cliché, maar ‘ineens komt het dichtbij’. Dit bericht was uit 2018. “In of bij een studentenhuis in Hilversum is een vrouw dood gevonden.

De politie onderzoekt de doodsoorzaak en sluit een misdrijf niet uit. De politie is op zoek naar een man die einde van de ochtend van het pension op de hoek van de Waldecklaan en de Soestdijkerstraatweg is weggelopen.” De dagen na de vondst komt er mondjesmaat nieuws naar buiten: het zou gaan om een 22-jarige vrouw uit Maastricht. In de zomer wordt een 23-jarige man aangehouden. Hij bekende dat hij de vrouw had vermoord en probeerde zichzelf nog van het leven te beroven.

Deze man zit nu een jarenlange celstraf uit.

Als zoiets in Amsterdam of Rotterdam plaatsvindt, kijkt niemand ervan op, zelfs de Rotterdammers of Amsterdammers niet, die zijn het immers wel gewend. Het gebeurt daar vaker.

Maar in Hilversum is zoiets toch een zeldzaamheid.

Eind vorig jaar was er in mijn wijk, in een straat achter mijn huis, ook een schietpartij. De politie maande een man tot stoppen die gewapend met een mes of pistool door de straten liep.

Hij luisterde niet en toen klonken acht à tien schoten door de wijk. De man werd vervolgens gereanimeerd door de politie en gearresteerd.

Wat er dan gebeurt in het gebied waarin je woont: alle wegen worden afgezet, plukjes bezorgde buurtbewoners verzamelen zich op de hoeken van de straat, politieauto’s staan lukraak geparkeerd. Je hebt het al zo vaak gezien op foto’s en op bewegend beeld in het Journaal bijvoorbeeld, maar als je het dan in het echt ziet, valt vooral de stilte op. Je hoort geen auto’s of bussen, alleen maar vogels die vrolijk kwetteren.

Ook na de brute moord op de broer van de kroongetuige tegen de Mocro Mafia Nabil B. kwam Hilversum in het nieuws. Schutter Shurandy ‘Andy’ S. (41) kwam uit mijn woonplaats. Hij is inmiddels tot 28 jaar celstraf veroordeeld voor deze moord. Ik zat indertijd nog op voetbal en via een van mijn voetbalvrienden hoorde ik dat hij bij een houtzagerij werkte. Ik ben toen nog naar dat bedrijf gegaan en sprak daar met een van zijn collega’s. Die vertelde me toen dat Shurandy een prima gast was die goed functioneerde. Hij wist wel te vertellen dat hij een detentiegeschiedenis had, maar waarvoor hij had gezeten kon hij niet vertellen. Vanwege de privacy hoefde Shurandy dat niet te vertellen.

Dit weekend gebeurde het weer: Hilversum stond in het misdaadnieuws. Dat had te maken met de vreselijke dood van de 53-jarige Max Papi-Amor.

Midden op straat in het volle daglicht werd deze man in Amsterdam-Zuidoost neergestoken.

Via WhatsApp kreeg ik al snel de meest verschrikkelijke beelden te zien. Het slachtoffer lag op straat in een plas bloed. Hij is nog gereanimeerd door de hulpdiensten, maar het mocht niet baten. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. De verdachte is een 48-jarige man uit Hilversum.