doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Panorama is verhuisd: weg van de plaats delict

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: onze verhuizing.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Panorama: weg van de plaats delict

Wij van Panorama zijn afgelopen week verhuisd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Daar hebben we op zich niet eens echt veel van gemerkt omdat we met z’n allen tenslotte al een tijdje thuis zitten te werken. Maar de redactie, onze werkplek, is verhuisd. Zoals alles in tijden van corona anders is, is verhuizen dat ook. Zo mochten we niet allemaal tegelijk op de oude werkplek zijn om onze spullen in te pakken. Er werden roosters gemaakt wie wat en wanneer in dozen zou gaan doen. Afgelopen vrijdag was het mijn beurt om in te pakken. En zoals dat gaat bij verhuizen: je komt van alles tegen.

Oude Panorama’s waar je trots op bent, zoals die special over Willem Holleeder die we uitbrachten net voor zijn rechtszaak. Die nam ik mee.

Ik spitte ook door allerlei oude aantekeningen die ik op dat moment belangrijk genoeg vond om te bewaren. Zo vond ik een klein papiertje met een telefoonnummer en een Joegoslavische naam erop. Ik wist meteen wat het was. Het had te maken met een verhaal dat we publiceerden over de Joegoslavische maffia in Nederland. We hadden een fout gemaakt door een grote speler aan een bepaalde familie te linken en dat klopte helemaal niet. Er had een man gebeld naar de redactie, maar ik was op dat moment niet aanwezig. Hij liet zijn telefoonnummer achter. Ik heb geloof ik wel vier of vijf keer naar dat nummer gebeld, maar niemand heeft ooit opgenomen.

We hebben nog wel die fout rechtgezet in een volgend nummer, want we kwamen erachter dat de beller gelijk had. Dat papiertje met zijn nummer gooide ik nu weg.

Ik zag papieren met aantekeningen van redactievergaderingen. Eens in de zoveel tijd probeer ik met sommige misdaadverslaggevers af te spreken buiten de redactie, in een kroeg of zo, om eens lekker te babbelen over de misdaad in Nederland. Moeten we na corona snel weer eens doen, want het zijn altijd vruchtbare bijeenkomsten. We bespreken de knallers van het afgelopen jaar en kijken ook vooruit: welke misdaadtrends mogen we het komende jaar absoluut niet missen?

Ik las ideeën over de Mocro Maffia, ik las ideeën over de leden van de Hollandse netwerken en ik zag een verhaalvoorstel over de Albanese maffia. Sommige verhalen zijn gepubliceerd, anderen bleken niet uit te voeren of vonden we op dat moment te link.

Te link?

Ja, te link.

Nu we verhuizen van deze plek verlaten we ook de plaats delict waar we zélf het lijdend onderwerp waren. Op 21 juni 2018 schoot John P. met een antitankraket op het gebouw waar onze redactie zetelde. Op dat moment was hij samen met Mike van den B. De coördinator van deze hele actie was Richard Z. uit Woerden, de man die toen captain was van het chapter Silencio van motorclub Caloh Wagoh. Wie was de opdrachtgever? Wat was het motief? Niemand zei er iets over. Wat dat betreft hielden ze de naam van het chapter van Richard Z. hoog. Hij kreeg vier jaar cel, de anderen drie jaar. Er was een enorme ravage op de redactie, overal stonden cameraploegen en het achtuurjournaal opende ermee. Heel onwerkelijk om mee te maken. Het werd nog gekker toen een paar dagen later ook een aanslag werd gepleegd op De Telegraaf.

Voor de mensen die nog een keer zoiets willen ondernemen tegen ons, of een kaartje of bloemetje willen sturen: we zitten daar niet meer. En voorlopig zullen we nog wel even niet met alle collega’s tegelijk op de nieuwe redactie samenzijn. Wanneer wel horen we misschien halverwege mei.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws