'Wat kan ze hockeyen hè?' Vijf karaktermoordzaken

Wóedend, was de baas van Rumag op Arjen Lubach nadat hij het merk belachelijk maakte in zijn show. “Karaktermoord!” riep hij hard, maar stapte enkele dagen na de uitzending wel op. Troost voor de man: hij is lang niet het enige slachtoffer.
@media (max-width: 679px){#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5e9b1829b6 img{#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5e9b1829b6 img{#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5e9b1829b6 img{#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5e9b1829b6 img{#fig-65d5e9b1829b6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}'Wat kan ze hockeyen hè?'

Vijf karaktermoordzaken

Youp van ’t Hek versus Buckler-bier

“Buckler, dat kent u hè, dat is dat gereformeerde bier. Buckler-drinkers, daar heb ik nou een hekel aan. Van die lullen van een jaar of veertig die naast je in het café staan met die autosleutel. Rot eens op, jongen! Ik sta hier een beetje bezopen te worden, ga weg gek, ga in de kerk zuipen, idioot! Ja, zuip dan niet. Buckler drinken…” aldus Youp van ’t Hek in zijn oudejaarsconference van 1989. Een jaar eerder heeft Heineken het alcoholvrije bier geïntroduceerd in Nederland. En nog voor het bier goed en wel van de grond kan komen, is het de nek omgedraaid door Van ’t Hek. Want na zijn Buckler-grappen kelderen de verkoopcijfers. Waar Buckler in landen als Spanje, Frankrijk en Griekenland wel aanslaat, haalt Heineken het een paar jaar na de eindejaarconference uit de Hollandse schappen. Heineken heeft van alles geprobeerd, maar geen enkele marketingcampagne kan de grappen van de cabaretier uitgummen.

“Ik begreep het niet goed”, zei Van ’t Hek twee jaar geleden in de Volkskrant. “Ik had nooit voorzien dat die Bucklergrappen zo zouden aanslaan. Ik had geen bezwaar tegen Buckler of welk alcoholvrij bier dan ook, maar tegen het type dat het dronk: die zeikerige zwager of die schijtlollige schoonzoon.” Jaren later sprak Van ’t Hek iemand uit de raad van bestuur van Heineken.

“Die vertelde mij dat mijn grappen over Buckler Heineken ook wel goed uitkwamen. Want dan konden ze zeggen dat het aan mij lag dat Buckler zo slecht werd verkocht. Ze hadden het zelf ruk geregeld, het was geen goed spul. Ik gaf alleen maar een duwtje, maar ze konden naar mij wijzen.”

Chantal Janzen versus Fatima Moreira de Melo

“Wat kan ze hockeyen, hè, die meid?” Het is een legendarische uitspraak in de Nederlandse showbizzwereld. Niet alleen omdat Chantal Janzen voor de verandering een grapje maakte waar je om kan lachen, maar vooral om de nasleep. Janzen presenteert het Televiziergala van 2008, waar hockeyster Fatima Moreira de Melo is uitgenodigd om een nummer te zingen. Waar het in een programma als The Voice of De Beste Zangers dan gemeengoed is om na ieder optreden heel hard ‘kippenvel’ te roepen of elkaar te omhelzen, kiest Janzen voor een grap. “Wat kan ze hockeyen, hè, die meid?” Zeven woorden met een emorme nasleep. “Ik had gefaald, was voor gek gezet en zingen, mijn hobby, kreeg voor mij een negatieve bijklank. Ik dook ervoor weg, durfde niet meer,” vertelde Fatima bijna tien jaar later.

Hoewel onder meer Paul de Leeuw zijn handen stuk klapte voor Janzen, had ze al snel spijt van haar opmerking. “Ik ben dan wel pittig, maar heb een klein hartje,” zei ze in 2011 in De Telegraaf. “Ik voel juist heel erg met mensen mee. Daarom ook heb ik zo’n spijt van mijn opmerking destijds over Fatima. Als ik had geweten hoeveel spot zij daardoor over zich heen zou krijgen, had ik na haar zangoptreden nooit geroepen dat ze zo goed kan hockeyen.”

Een paar jaar na de grap deed Fatima mee aan het zangprogramma It Takes Two. “Doodeng, ik genoot er geen seconde van, maar overwon mezelf wel. Mijn angst is weg, het nare gevoel verdwenen. Totale bevrijding.”

Overigens hebben Chantal en Fatima het vrij snel na het voorval bijgelegd.

Benieuwd naar de andere vetes? Bijvoorbeeld tussen Hans van Breukelen en Johan Derksen? Of Humberto Tan en Angela de Jong? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u dat wel? Maak dan gebruik van deze voordelige actie. Ook leuk om (aan uzelf?) cadeau te geven.