De wereld is ziek. Een virus waart genadeloos rond. Wereldwijd zijn lands- en stadsgrenzen dichtgegooid. Bedrijven zijn gesloten, de economie is lamgelegd en de misdaadcijfers zijn 40 tot 80 procent omlaaggegaan.
Op 15 maart gaat Nederland op slot.
Cafébezoek, toneelvoorstellingen, bios-coop-films, kunstbeleving, festivals en alles wat verder maar troost of vergetelheid kan bieden, is uit den boze voor 17 miljoen Nederlanders. Die zitten vanaf nu opgesloten in hun appartementen en huizen, waar families het 24/7 met elkaar moeten uitzingen.
Nu al blijkt de grote zorg om de wereldwijde toename van huiselijk geweld binnen gezinnen die mogelijk al langdurig worstelen met geweld, misbruik, financiële problemen en heel veel stress.
De gezinsleden kunnen nu letterlijk geen kant meer op en zouden weleens tikkende tijdbommen kunnen zijn die tijdens deze crisis tot explosie komen. Het familiedrama in Etten-Leur, waarbij de 33-jarige Onur K. ervan verdacht wordt zijn gezin – moeder, twee jonge kinderen van 2 en 6 jaar en hun oma – op 28 maart omgebracht te hebben, zou zomaar aan de coronacrisis gerelateerd kunnen zijn. Zeker weten doen we dat niet omdat de zaak nog verder onderzocht moet worden, maar zo’n crisis die van buitenaf een gezin binnendringt kan de spanning hoog doen oplopen. Stress en angst doen rare dingen met mensen.
Moord om ‘besmetting’
‘Verpleegkundige pleegt ‘coronamoord’ op arts,’ kopt De Telegraaf op 2 april. De 27-jarige Italiaanse arts Lorena Quaranta wordt door haar vriend Antonio de Pace, een verpleegkundige en aankomend tandarts, gedood omdat hij denkt dat zij hem besmet heeft met het virus. Ze werkt namelijk op een afdeling waar coronapatiënten worden verpleegd. Alsof deze reden om haar te vermoorden al niet idioot genoeg is, blijkt hij ook nog eens niet te kloppen: voorlopige tests tonen aan dat ze waarschijnlijk geen van beiden besmet waren. Antonio wordt bij Lorena’s lijk aangetroffen na een klaarblijkelijke zelfmoordpoging die hij, zoals vaker in dit soort gevallen, weet te overleven. Een paar weken eerder brengt hij online nog een eerbetoon aan zijn geliefde: “Om onze dromen te verwezenlijken moet je hard werken en doortastend zijn. Jij bent daarvan een voorbeeld. Blijf je dromen najagen!”
Illegale straathandel
Direct na de persconferentie van premier Rutte op 15 maart – als duidelijk wordt dat de horeca al twee uur later, om 18.00 uur, zijn deuren moet sluiten - staan ellenlange rijen voor de koffieshops om nog vlug een voorraad cannabis te hamsteren. Al snel komt de overheid tot de slotsom dat deze sluiting niet zo slim is omdat de illegale straathandel zonder twijfel in dat gat zal springen. Gouden tijden zouden kunnen aanbreken voor drugscriminelen. En dat is niet de bedoeling.
Nu vrijwel iedereen thuis samenhokt, de straten er verlaten bijliggen en winkels nauwelijks geld meer in kas hebben, zien straatrovers, fietsendieven en inbrekers hun inkomsten in rook opgaan. Daar tegenover staat wel een bizarre kunstroof uit het Singer-museum in Laren op 30 maart, waarbij dieven een schilderij van Vincent van Gogh stelen op de geboortedag van de meester zelf. Kunstdetective Arthur Brand vermoedt dat de daders zich hebben laten inspireren door de verhalen van de criminelen Kees Houtman en Cor van Hout. De destijds (1990 en 2002) gestolen werken van Van Gogh zijn later gebruikt als inzet voor onderhandelingen met justitie: Houtman stelde als voorwaarde dat het Openbaar Ministerie niet in hoger beroep zou gaan tegen zijn straf. De andere twee geroofde kunstwerken zouden verkocht worden aan Van Hout, maar er komt een kink in de kabel als die geliquideerd wordt. De werken belanden vervolgens bij de maffia die ze gebruikt om een deal te sluiten met justitie in Italië.
Brand denkt dat de Van Gogh beland is in het criminele circuit. En dan moeten we denken aan afpersing, dealtjes sluiten of drugscriminelen die een Van Gogh als betaalmiddel gebruiken. Het gejatte werk staat in elk geval hoog op de lijst van Interpol. Van andere grote ‘kaskrakers’ is geen sprake, een paar plofkraken in april bij filialen van de Rabobank in Uden, Kaatsheuvel en Waalwijk daargelaten. Het doelwit zijn afstortkluizen waar ondernemers hun contant geld in deponeren. Het zou in alle drie de gevallen mogelijk om dezelfde daders gaan, meldt de politie in Opsporing Verzocht. Hetzelfde programma laat zien dat een enkeling nog wel de brutaliteit heeft om woninginbraken te plegen - terwijl de bewoners gewoon thuis rondscharrelen of liggen te slapen. Het laat zich raden wie dan potentiële slachtoffers zijn: alleenstaande oude vrouwen. Het liefst van 90-plus!
Benieuwd naar de rest van het artikel? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle. Bent u nog geen abonnee, maar wilt u dat wel? Maak dan gebruik van deze actie: 11x Panorama voor 25 euro.