doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Huiveren in de Hanzestad

Het broeit in de Zwolse onderwereld. Sinds een dubbele liquidatiepoging op twee Turkse broers in 2016 zijn er schietpartijen over en weer in een nietsontziende drugsoorlog in deze Hanzestad.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61099a2f173c8 img{#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61099a2f173c8 img{#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61099a2f173c8 img{#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61099a2f173c8 img{#fig-61099a2f173c8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Huiveren in de Hanzestad

In 2019 escaleert de boel tussen de twee kampen met vijf schietpartijen in ruim drie maanden tijd. Dieptepunt is de moord op Henk Wolters (52) in volkswijk Kamperpoort op oudjaarsdag. Wat is er aan de hand in Zwolle?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het begint allemaal op 9 april 2016. In die bewuste nacht rijden de twee Zwols-Turkse broers Emin en Ali Z. (dan 22 en 24) na een avondje stappen in Deventer in hun koeriersbus op de Wijheseweg tussen Windesheim en Zwolle nietsvermoedend naar huis. Rond 01.45 uur komt plotseling een auto langszij en klinken er schoten op de provinciale weg N337. De kogels vliegen de broers om de oren. Emin krijgt een kogel in zijn keel, Ali wordt vier keer geraakt, onder meer in zijn longen. Kort na de schietpartij pakt de politie twee mannen uit Zwolle en Wijhe op. Zij zijn niet langer verdachten in de zaak. Ali verkeert enige tijd in levensgevaar, maar overleeft met zijn broertje de moordaanslag. Twee van de vier kogels worden operatief verwijderd, de resterende blijven in zijn lichaam zitten.

Een paar dagen na de dubbele liquidatiepoging doen de twee slachtoffers hun verhaal in dagblad De Stentor. Daarin zegt Emin dat hij de daders herkende.

Namen noemt hij niet in het artikel, maar het gaat om een ruzie in de persoonlijke sfeer, iets uit het verleden. Niet iets in het criminele milieu. Want: “We zijn gewone ondernemers. Ik heb in heel mijn leven nooit eerder een pistool gezien.” Toch lijken de feiten een heel ander verhaal te vertellen. De twee mannen belanden in een slepend conflict in het Zwolse drugsmilieu met twee andere broers als hoofdrolspelers.

Explosie grillroom

Pas 3,5 jaar na de moordpoging op de Zwols-Turkse broers, in oktober 2019, pakt de politie in Zwolle en het Duitse Gronau twee verdachten op. Het gaat om de Afghaanse broers Idris en Abas M. die al eerder in beeld kwamen voor de moordaanslag, maar niet werden gearresteerd. Een arrestatieteam blaast ’s ochtends vroeg de villavoordeur van Abas in Gronau eruit. De destijds beschoten Turkse broers verklaren volgens RTV Oost namelijk opnieuw bij de politie, waarbij ze dit keer heel duidelijk zijn: Abas haalde de trekker over. De 24-jarige Julian ‘De Surinamer’ M. bestuurde volgens het Openbaar Ministerie de auto. Maar wie zijn die twee Afghaanse broers? Idris M. (26) is geboren in Pakistan, maar groeit op in Zwolle. In zijn jeugd doet hij net als zijn in Afghanistan geboren broertje Abas (25) aan kickboksen. Op YouTube circuleren video’s waarin beiden fanatiek wedstrijden in de B-klasse vechten. Met name Idris valt op door zijn technische, agressieve vechtstijl. Maar hij glijdt af. 

Zo zou hij in maart 2014 zijn eigen grillroom Da Vinci aan de Oude Vismarkt in brand hebben gestoken. De enorme explosie die om 05.45 uur volgt, blaast de hele voorpui eruit. Studenten die boven de shoarmazaak wonen kunnen ternauwernood het vege lijf redden. Op camerabeelden is te zien dat twee mannen vlak voor de explosie wegrennen. Justitie verdenkt Idris ervan zelf de brand te hebben veroorzaakt met als doel het verzekeringsgeld op te strijken. Abas en medewerker Vincent F. gelden als mededaders. De politie zegt in Opsporing Verzocht dat er bij de grillroom ‘wel meer gebeurt dan alleen shoarma verkopen’. Hoewel het OM forse celstraffen van 7,5 en 6,5 jaar eist tegen Idris M. en F. spreekt de rechtbank het tweetal vrij wegens gebrek aan bewijs. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog. Idris, die aangifte heeft gedaan van brandstichting, verklaart in de rechtbank dat hij mogelijk doelwit is geweest van een aanslag. Op het moment van de brand zat hij ‘zelf thuis op de bank een film te kijken’. De ‘aanslag’ zou verband houden met een ruzie met een ‘groep Turken’ vijf maanden eerder.

In oktober 2013 vindt dan bij een garage in de Edisonstraat op industrieterrein Marslanden een vechtpartij plaats, waarbij twee Turkse broers flink worden toegetakeld. Een van hen gaat zelfs knock-out. Ook zou volgens De Stentor iemand uit de Turkse groep zijn afgeperst door de Afghaanse broers. Hoewel er tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Idris en Abas verhalen gaan over ruzie om geld of een auto lijkt er meer aan de hand in ‘Hanzeland’.

De Afghaanse broers komen ook in beeld voor een schietpartij op de Caspar Fagelstraat op oudjaarsavond 2013, waarbij tijdens een ruzie over parkeerschade drie mannen mishandeld worden en er in de lucht wordt geschoten. Ook vindt de politie 43 wikkels cocaïne in hun auto. Vanwege gebrek aan bewijs spreekt de rechter ze vrij. Wel krijgt Idris twee maanden cel voor mishandeling en drugsbezit.

Grootschalige cokehandel

In oktober 2014, een half jaar na de explosie bij grillroom Da Vinci, pakt de politie Idris en Abas M. op voor ‘grootschalige en gewelddadige cocaïnehandel’. In het ouderlijk huis van de broers stuit de recherche op wikkels cocaïne, 40.000 euro cash en een duur Rolex-horloge. In de auto van Abas ligt een geladen pistool. Ook daarna blijft het niet stil rond de twee broers. In 2015 arresteert de politie Idris in een onderzoek naar diefstal van luxe auto’s. Bij een grote politieactie in 2016 worden ze klemgereden en opgepakt, samen met de Zwolse Irakees R., cocaïnedealer met een fors strafblad en ook hoofdrolspeler in dit verhaal. Het drietal heeft een dealershoeveelheid cocaïne op zak, volgens politie en justitie bedoeld voor drugshandel. Idris krijgt zeven maanden cel, R. anderhalf jaar. Hij is naast cokehandel onder meer veroordeeld voor gestolen auto’s, identiteitsfraude en doorrijden na een ongeval. Ook wordt hij verdacht van het verduisteren van leaseauto’s. Begin 2018 valt een arrestatieteam met honden zijn woning aan de Ruysdaelstraat in de wijk Diezepoort binnen..

Benieuwd naar de rest van dit artikel? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws