Micha Jacobs
Corona of niet: in de Duitse Bundesliga rolt vanaf dit weekend weer de bal. Nu hoor ik je al roepen: wat een idioten daar in Duitsland, wie doe je in godsnaam een plezier met voetbalwedstrijden zonder publiek en waarom zou je als voetballer zo’n gezondheidsrisico nemen? Allemaal waar, maar toch ben ik benieuwd. En bovendien: voetbal mét publiek wordt zwaar overschat. Het is namelijk allang niet meer wat het geweest is.
Ik weet niet of je de laatste jaren nog een thuiswedstrijd van Barcelona hebt gezien, maar het is bijna knap hoe bijna 100.000 mensen zó stil kunnen zijn. Allemaal de schuld natuurlijk van voetbaltoeristen die zonder blikken of blozen absurde bedragen voor een kaartje aftikken om één keer in hun leven Lionel Messi aan het werk te zien, met als gevolg dat voetbaltempels schouwburgen zijn geworden. Alleen toegankelijk voor de elite die het clublied niet eens kent, niet voor de echte fans. Voor de ware voetbalsfeer moet je afdalen naar de krochten van het profvoetbal, waar een kaartje nog geen tientje kost, bier twee euro en waar je bijna vergiftigd wordt boven de urinebakken waar al decennialang de pis in de stenen trekt. Waarmee ik maar wil zeggen: hoe beter de wedstrijd, hoe slechter de sfeer. En omgekeerd.
Om die reden luister ik ook al jaren op zondagmiddag naar Langs de Lijn in plaats van dat ik een abonnement neem op FOX Sport. Voetbal op de radio is honderd keer sfeervoller dan op tv, zeker als het een wedstrijd als FC Emmen-RKC betreft. Op de radio wordt van een hoop stront een gebakje gemaakt, en dat is waar het volgens mij om gaat. Als het op het veld niet gebeurt, dan maar vanaf de commentaarpositie. Ideaal in coronatijd: zet er een bandje onder met stadiongeluid om die echo’s van de lege tribunes weg te moffelen, geen hond die dat merkt. Kun je bij een wedstrijd op tv ook doen: de camera is toch vaker op het veld gericht dan op de tribunes.
Bij het Duitse Borussia Mönchengladbach staan meer dan 4500 betaalde kartonnen borden van seizoenkaarthouders achter het doel, en nog eens 12.000 andere fans hebben al hun bord besteld, om de club te steunen en om het stadion nog enigszins gevuld te laten lijken als er weer wordt gevoetbald. Hadden ze in de eredivisie ook kunnen doen, toch? En dan ‘gewoon’ weer voetballen vanaf 1 juni, dat had weer een paar rechtszaken gescheeld, denk je niet?
Jochem Davidse
Ik moet ineens aan wijlen Theo Koomen denken, de legendarische sportverslaggever die tijdens zijn liveradioverslagen van onder andere de Tour de France van alles verzon omdat het anders zo saai werd. Niemand die het doorhad, live-beelden waren er nog niet. Voel je hem aankomen? Hoe geweldig was het geweest als, ondanks het schrappen van praktisch alle sport deze zomer, de live-verslaggeving op de radio gewoon was doorgegaan? Komt ie:
“Goeiemiddag, mijn naam is Henry Schut en dit is NOS Langs de Lijn. Goed dat u luistert op deze bomvolle sportzondag. We schakelen gelijk over naar Hans van Loozenoord op het circuit van Silverstone. Hans, slecht nieuws over Max. Iets over buikgriep. Weet jij daar meer van?”
“Zeker Henry. Max heeft zojuist aan zijn team bevestigd dat zijn raceoverall inmiddels doorweekt is. Racekak, zeg maar. Is het dus toch nog een ‘wet race’ geworden voor hem. Aan zijn rondetijden is dat overigens niet af te zien.
In zijn Brown Bull is hij zo mogelijk nog sneller dan in zijn...”
“Dank je wel, Hans. Vlug naar Marcella Mesker, een stukje verderop, in Londen, waar Robin Haase zijn eerste Wimbledon-finale speelt. Marcella, matchpoint voor onze Hagenaar?”
“Nu al, Henry. Binnen een uur. Robin Haase, de nummer 170 van de wereld, staat hier gewoon gehakt te maken van Roger Federer. En terwijl ik dat zeg krijgt de Zwitser alwéér een backhand rond zijn oren zoals zelfs hij die nog nooit heeft geslagen. Over en uit hier. Haase wint Wimbledon.”
“Geweldig Marcella, dank je wel. Schakelen we over naar Gio Lippens in Parijs, Gio, hoe zit dat nou met Mathieu van der Poel? Eerst mocht ie niet meedoen aan de Tour, toen ineens wel en nu staat ie op het punt hem te winnen?”
“Ja, raar verhaal natuurlijk, Henry, maar dat heeft alles te maken met de last minute uitsluiting van de hele Astanaploeg vanwege dat intraveneus inbrengen van gorillasperma waarover al zoveel is gezegd en geschreven. Ik wist zelf eerlijk gezegd ook niet dat het op de dopinglijst stond, maar goed, dat zal Mathieu allemaal worst wezen. Die fietst hier over een kwartiertje gewoon solo de ChampsÉlysées op, terwijl het peloton nog aan de voet van de Pyreneeën staat. Het kan dus ook in twee weken, zo’n hele Tour rijden...”
Afijn, ik had er zeker naar geluisterd. Of zullen we zelf eens een podcast maken?