Door: Martijn Haas Fotografie: Zastava
Misdaad

Wapen van de week: Zastava MP92

Het wapen waarmee terroristen in Parijs exact twee jaar geleden 130 mensen doodden

De Zastava MP92 is van de band komen rollen in de Servische Zastava-wapenfabriek. Een onderneming uit de tijd van het communistische Joegoslavië, waar de meeste wapens gebruikt door het Joegoslavische leger vandaan kwamen. Voor meer info ober de Zastava-fabriek, kijk hier.

Aanvalsgeweer

De Zastava MP92 is een gemodificeerde versie van het Russische AKM-aanvalsgeweer. Wat deze 'karabijn' zo bijzonder maakt is de fraaie houten grip voor op de loop. Daarnaast is het handvat groter dan bij de Russische ontwerpen.Het is een gaspwapen, luchtgekoeld en met een magazijnvulling.

Liquidatiepoging

Zo nu en dan komen we dit type Servisch design tegen in de Hollandse onderwereld. Zoals hier bij een wapenvondst in Rotterdam. Iemand heeft een Zastava in zijn auto gelegd. Of deze: Twee mannen worden opgepakt bij een liquidatiepoging in Amsterdam, op 6 juni 2015. Zie hier

Maar het meest schokkende gebruik van de 'Zas' is toch wel 'de nacht van Bataclan' geweest. Op 13 november 2015 bestormen een stel terroristen de Parijse binnenstad. Op diverse locaties richten zij een bloedbad aan, ondermeer tijdens een concert van de Eagles Of Death Metal. Onderzoek wijst later uit dat bij deze aanslagen Zastava's zijn gebruikt. Lees hier.

Op 13 november 2015 bestormen een stel terroristen de Parijse binnenstad. Op diverse locaties richten zij een bloedbad aan, ondermeer tijdens een concert van de Eagles Of Death Metal. Onderzoek wijst later uit dat bij deze aanslagen Zastava's zijn gebruikt.


Drie Nederlandse gewonden Parijs!
Lees ook:
Drie Nederlandse gewonden Parijs!
Drie Nederlanders zijn gisteravond gewond geraakt bij de aanslagen in Parijs. Een van hen is lichtgewond, de andere twee...

Balkan-traject

Dat we hem veel terugzien heeft te maken met het feit dat al zo'n twee decennia lang veel wapenhandel langs het 'Balkan-traject' loopt, ook dat van Islam-teroristen. Gek is het daarom niet dat we het wapen daarnaast ook in de Turkse onderwereld veel zien, want als er ergens veel handel wordt gedreven met de Balkan is het wel in die scene.

Limerick

Een typische 'dubbele liquidatie' in het Turkse-circuit zoals de moorden op de Limerick in Amsterdam, op 4 mei 2011; ook uitgevoerd met een Zastava (om precies te zijn een M70). Slachtoffers zijn Soner Akpinar (27) en Ismail Akca (26). Zie hier.

Van de site 'Moordzaken': "Op woensdag 4 mei 2011 gaat Ali G. samen met een kennis naar garage 'Carline' aan de Limmerick te Amsterdam. Hij heeft daar een afspraak met vier mannen, aangezien zijn gestolen auto door autobedrijf 'Carline' doorverkocht zou zijn. Bij binnenkomst begint vrijwel direct een discussie waarbij beide partijen schieten. Ali schiet twee mannen dood, de 27-jarige Söner Akpinar en de 26-jarige Ismail Akca."

Bij deze 'hit' vond de politie ook bewijs voor het gebruik van een Bernadelli, daarover een andere keer meer in deze rubriek.

Lichtflits

Wil je zelf een Zastava kopen? Kijk dan eens hier. Voor duizend piek kun je er een bestellen. Niet doen, luidt ons advies. Ga gewoon lekker vissen, ook een mooie sport.

Nu vinden we het tijd voor een filmpje. Ze Zastava MP92 heeft zo'n mooie 'lichtflits', zeggen de 'kenners' in deze video. Tsjah.