Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Wapen van de week: Zastava MP92

De Zastava MP92 is van de band komen rollen in de Servische Zastava-wapenfabriek. Een onderneming uit de tijd van het co...

De Zastava MP92 is van de band komen rollen in de Servische Zastava-wapenfabriek. Een onderneming uit de tijd van het communistische Joegoslavië, waar de meeste wapens gebruikt door het Joegoslavische leger vandaan kwamen. Voor meer info ober de Zastava-fabriek, kijk hier.

De Zastava MP92 is een gemodificeerde versie van het Russische AKM-aanvalsgeweer. Wat deze 'karabijn' zo bijzonder maakt is de fraaie houten grip voor op de loop. Daarnaast is het handvat groter dan bij de Russische ontwerpen.Het is een gaspwapen, luchtgekoeld en met een magazijnvulling.

Zo nu en dan komen we dit type Servisch design tegen in de Hollandse onderwereld. Zoals hier bij een wapenvondst in Rotterdam. Iemand heeft een Zastava in zijn auto gelegd. Of deze: Twee mannen worden opgepakt bij een liquidatiepoging in Amsterdam, op 6 juni 2015. Zie hier

Dat we hem veel terugzien heeft te maken met het feit dat al zo'n twee decennia lang veel wapenhandel langs het 'Balkan-traject' loopt. Gek is het daarom niet dat we het wapen in de Turkse onderwereld veel zien, want als er ergens veel handel wordt gedreven met de Balkan is het wel in die scene.

Een typische 'dubbele liquidatie' in het Turkse-circuit zoals de moorden op de Limerick in Amsterdam, op 4 mei 2011; ook uitgevoerd met een Zastava (om precies te zijn een M70). Slachtoffers zijn Soner Akpinar (27) en Ismail Akca (26). Zie hier.

Van de site 'Moordzaken': "Op woensdag 4 mei 2011 gaat Ali G. samen met een kennis naar garage 'Carline' aan de Limmerick te Amsterdam. Hij heeft daar een afspraak met vier mannen, aangezien zijn gestolen auto door autobedrijf 'Carline' doorverkocht zou zijn. Bij binnenkomst begint vrijwel direct een discussie waarbij beide partijen schieten. Ali schiet twee mannen dood, de 27-jarige Söner Akpinar en de 26-jarige Ismail Akca."

Bij deze 'hit' vond de politie ook bewijs voor het gebruik van een Bernadelli, daarover volgende week meer in deze rubriek.

Wil je zelf een Zastava kopen? Kijk dan eens hier. Voor duizend piek kun je er een bestellen. 

Nu vinden we het tijd voor een filmpje. Ze Zastava MP92 heeft zo'n mooie 'lichtflits', zeggen de 'kenners' in deze video. Heerlijk.