Voor het wapen van de week blijven we dicht op de actualiteit. Bureau Rijnmond brengt vandaag het nieuws dat twee plegers van een ripdeal op video staan. Die beelden zijn hier te bekijken.
Bloedsporen
Op de bewuste beelden, die door de politie zijn vrij gegeven, gaat het om twee mannen die een pand aan de Rotterdamse Baljuwstraat betreden. Eerst lopen ze enkel rond door het gangenstelsel. Later komen ze het appartementencomplex opnieuw binnen, beroven dan een persoon, verwonden die ook, en verlaten de locatie dan weer. De politie gaat uit van een ripdeal - een beroving van drugs of andere bezittingen in het criminele circuit - met name omdat er bloedsporen zijn gevonden.
Stash
Ripdeals zijn zo oud als de misdaad zelf. Feitelijk betekent het niets anders dan het stelen van andermans spullen. Maar er zijn zaken die een delict als dit specificeren. Zo vindt een ripdeal plaats tussen criminelen onderling. In de meeste gevallen gaat het om de diefstal van een partij drugs. Dat kan in het geniep gebeuren, wanneer de dieven een bepaalde stash beroven. Dat kan ook een roofoverval zijn in het bijzijn van de benadeelde partij zijn. In dat laatste geval leidt het regelmatig tot een gewapende clash. Kenmerkend aan een ripdeal is dat sommige criminelen het als onderdeel van een spel zien. De zogeheten 'game' waar zij deel van uitmaken. Het plegen van een rip is levensgevaarlijk. Komt een rivaliserende - of bestolen - groepering erachter wie er verantwoordelijk is voor de diefstal? Dan zijn de rapen gaar. En toch... een geslaagde rip levert ook 'status' op, zeker als er snel leuke spulletjes worden gekocht na verkoop van de geripte partij. Je kunt wat, je durft wat en je maakt toch maar mooi de blits. Dat werk.
Komt een rivaliserende - of bestolen - groepering erachter wie er verantwoordelijk is voor de diefstal? Dan zijn de rapen gaar.
Controle
Reden dat ripdeals veel voorkomen is dat de drugshandel een moeilijk te controleren branche is. Bepaalde partijen drugs liggen al dan niet opgeslagen op slechts bij enkelen bekende plekken. Meer dan eens is zo'n lading moeilijk 24 uur per dag in het oog te houden. Teveel beweging zou de politie opmerkzaam maken. Vaak ook krijgen criminelen onderling ruzie over de kwaliteit van een geleverde partij; of over de omvang ervan. Dat leidt dan weer tot argwaan over en weer, en een behoefte om 'geleden schade' te verhalen op de boosdoener.
Lont
Het is niet overdreven om te stellen dat aan de hele Mocro-oorlog die we de laatste jaren zien in Amsterdam gepleegde ripdeals ten grondslag liggen. Berucht is de al dan niet door de politie onderschepte partij cocaïne in de haven van Antwerpen, die in 2012 tot de dood van Martha-getrouwe Najib Boubouh heeft geleid. Wat dan weer de aangestoken lont zou zijn geweest die heeft geleid tot een hele explosie van onderwereldmoorden.
Geweld
In veel gevallen zijn drugs enkel de aanleiding om de 'rip' te plegen. Neem het geval dat een groep criminelen een pand betreedt om zogenaamd drugs te verkopen, maar ter plekke met geweld enkel een bedrag 'ript' dat er voor deze drugs klaar lag.
Drie voorbeelden van recente ripdeals die totaal uit de hand zijn gelopen.
De Zeister ripdeal.
@backlink(160927)
De mislukte rip in het vakantiehuisje.
@backlink(161405)
De dood van een stel Albanezen in de Rivierenbuurt.
@backlink(163943)