Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
2

Tweevoudige moordenaar drie minuten op vrije voeten

Oliver Bolte (42) probeert op 7 maart jongstleden eerst z'n 71-jarige moeder Renate te 'euthanaseren' met pillen. Dat mi...

Oliver Bolte (42) probeert op 7 maart jongstleden eerst z'n 71-jarige moeder Renate te 'euthanaseren' met pillen. Dat mislukt, waarop hij haar neersteekt. Vervolgens schiet hij z'n vriend Norbert Bocher (49) dood omdat die hem - zo blijkt later - 'foute pillen' heeft geleverd. Nadien sticht hij brand in de flat van z'n moeder terwijl zij nog in leven is.

De reeks incidenten vinden plaats in het Belgische Zeebrugge.

De verdenking is sterk. En mede daarom moest Bolte afgelopen week - vorige week vrijdag - voorkomen in zijn zaak. Het was de vierde zitting, om precies te zijn. Door een procedurefout had het gevangenispersoneel alleen even geen reden meer om hem vast te houden. De organisatie van het penitentiaire centrum was gedwongen hem vrij te laten.

En zo geschiedde: vrijdagmiddag 16.00 loopt Bolte als vrij man de deur uit. Om uiteindelijk drie minuten later alweer te worden opgepakt. Het lokale parket heeft dan al een opsporingsbevel uitgevaardigd; op basis waarvan de moordverdachte weer kan worden vast gezet. "Voor een verhoor omtrent nieuwe feiten", klinkt de uitleg.

Vandaag verschijnt Bolte opnieuw voor de rechter. Denk niet dat hier een schuldbewuste verdachte zit. Op de zitting zal zijn advocate de vrijlating vragen, zo meldt Het Laatste Nieuws. Hier. Volgens de verdediger is er sprake van een nieuwe 'procedurefout'. Het parket houdt juist vol dat er juridisch correct is gehandeld door Bolte vrij te laten en weer op te pakken.

Oliver Bolte alias 'Marc de strandjutter'

 

Schotwond

Op 7 maart werd de 49-jarige Norbert Bocher rond 21.30 uur door een groep mountainbikers zwaargewond aangetroffen langs een jaagpad in Zeebrugge. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van een schotwond in het hoofd.

Een paar uur later woedt een hevige brand in een woning in Blankenberge. In de slaapkamer vinden politie en brandweer het verkoolde lichaam van de 71-jarige Renate Bolte.

In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 doet Oliver Bolte aangifte bij de politie.

Hollands accent

Bolte is van Duitse afkomst en spreekt Nederlands met een Hollands accent. Hij zou ook bekend geweest zijn onder de aliassen 'Marc' en 'Marc de strandjutter'. In zijn omgeving stond hij bekend als iemand die met een metaaldetector zocht naar verloren vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog.

Omdat de geplande doodstrijd van zijn moeder té lang duurde werd doder Oliver Bolte zò woest op de leverancier van de slaappillen dat hij ook dié vermoordde. Exit Norbert Borcher. Dat is de uitleg die Bolte (42) de rechter tot nu toe heeft gegeven voor de moorden.

Zeebrugge zoekactie Insert: Norbert Borcher 

 

De brand nadien zal een halfslachtige poging tot het uitwissen van sporen zijn geweest. Vermoeden we.