Justitie lijkt een redelijk sterke zaak te hebben tegen de twee mannen die zijn aangehouden voor de liquidatie op Jaïr Wessels, op 7 juli 2017, in Breukelen; Johannes de G. en Howard K. Zo heeft het onderzoeksteam van de Utrechtse politie sporen gevonden van beide verdachten op de wapens die gebruikt zijn bij deze criminele afrekening; een van de wapens was een Tjechische Scorpion. DNA-onderzoek naar sporenmateriaal in een van de 'vluchtwagens' - een Seat - die gebruikt is door de verdachten is nog niet afgerond. Er zouden DNA-sporen van de twee schutters op de benzinedop van deze auto zitten. De twee verdachten waren vanmorgen overigens niet aanwezig bij dit pro forma. De status van een derde verdachte - die ook in beeld is gekomen bij dit onderzoek - is nog niet bekend. Hij loopt op dit moment vrij rond.
Witwasonderzoek
Het is een eerste pro forma-zitting aan de Utrechtse rechtbank - deze ochtend - in een zaak die in journalistiek vrij interessant is. De vermoorde Jaïr Wessels was volop actief in de randstedelijke georganiseerde misaad, en de politie heeft niet alleen twee schutters opgepakt, maar er loopt ook een 'witwasonderzoek' naar de personen die toegang hadden tot de bezittingen van Wessels. Deze fraudezaak is vandaag niet behandeld bij de rechtbank in Utrecht.
@backlink(165165)
Verklaring
De twee vermeende schutters zijn Johannes de G. en Howard K. De eerste van die twee heeft een verklaring bij de politie afgelegd in dit onderzoek. Hij heeft aangegeven dat Jaïr Wessels 'al eerder' gedood had moeten worden. Een opmerking die klinkt als een gedeeltelijke bekentenis. Johannes de G. zat als hij op zijn woorden mag worden geloofd op zijn minst 'in het complot'. De informatie kwam vanmorgen naar voren bij de pro forma-zitting waarbij ook de moeder van Wessels aanwezig was, samen met haar advocaat. Zij is in eerste instantie slachtoffer in deze zaak, al valt niet uit te sluiten dat de politie haar ook op de korrel heeft in het genoemde witwasonderzoek.
Weduwe
In het belang van het onderzoek zou de politie graag een inhoudelijk verhoor willen doen met de weduwe van Wessels. Maar die heeft tot op de dag van vandaag geen verklaring willen afleggen bij de politie en houdt de kaken stijf op elkaar. Haar kennis over Jaïrs leven is zeer relevant, zo betoogde de officier van justitie in Utrecht vanmorgen: "Zij weet waar Wessels was de dagen voor zijn dood, en weet wellicht ook met wie hij afspraken had, en waarover die gingen." In het licht van de verklaring van een van de verdachten dat Wessels 'eerder' had moeten worden geliquideerd zou met haar inbreng veel helderder kunnen worden wat het motief was om de Amsterdammer te doden.
Informant
Tijdens de detentie van de twee verdachten - die midden oktober in Spanje zijn opgepakt heeft justitie een informant ingezet, om zo informatie los te krijgen bij Johannes de G. en Howard K. Wat hier de 'opbrengst' van geweest is, is niet helemaal duidelijk. Verdachte K. schijnt in detentie getracht te hebben zijn ex-vriendin haar verklaring bij de politie te laten aanpassen. Justitie denkt het hele dossier snel klaar te hebben, al lijkt de geplande inhoudelijke behandeling in april nog iets te vroeg te komen. Naast alle praktische dossierinformatie over de uitvoering van de liquidatie is justitie ook van plan een 'financieel overzicht' van de twee verdachten te voegen bij het onderzoeksmateriaal.