Voor de misdaadklassieker van deze week gaan we terug naar 2015. Frank Masmeijer is dan aangehouden voor drugshandel in de Antwerpse haven. Een schok gaat door het land. Wat is er met deze NCRV-coryfee gebeurd?
Gevallen ster Frank Masmeijer
Van kroonprins tot cokecrimineel?
Nadat hij als quizmaster roemloos ten onder was gegaan, begon Frank Masmeijer als horeca-man in België. Aan dat succesverhaal kwam bruut een einde toen hij in Antwerpen werd aangehouden op verdenking van het smokkelen van 467 kilo cocaïne. Hij zit nog steeds vast in een Belgische bajes.
Tekst Wouter Laumans
Hij heeft het nog steeds. De brille van de presentator die hij ooit was. Hoewel het meer dan twintig jaar geleden is dat hij grote tv-shows presenteerde, is op het filmpje uit 2012 te zien hoe hij met het grootste gemak het optreden van Frans Bauer aankondigt. De bekende zanger komt zingen op de openingsavond van een dan nieuwe horeca-onderneming van Frank Masmeijer in het Belgische Sint-Niklaas.
Hoewel de vorige eigenaar begin dat jaar failliet is gegaan, gelooft Masmeijer in zijn zaak. Hij denkt dat optredens van bekende artiesten er voor zullen zorgen dat het een succes wordt. En dus heeft hij het groots aangepakt. De Bastille heeft zelfs een eigen marketingafdeling, die ervoor moet zorgen dat mensen warmlopen voor zijn project. De bedoeling is om in het grote pand feesten en partijen te organiseren voor grote groepen. Daarnaast kunnen mensen er terecht om uit eten te gaan.
Er staat het nodige op het spel. Masmeijer heeft flink moeten investeren om het gebouw, dat sinds het faillissement van de vorige eigenaar leegstond, up-to-date te krijgen. Er is een nieuwe keuken geïnstalleerd, het dak is hersteld en het oude interieur is helemaal vernieuwd.
De openingsavond is dus ongetwijfeld belangrijk voor Masmeijer, toch vertoont hij geen spoortje van nervositeit. Nadat hij Bauer heeft aangekondigd loopt hij, met zijn armen zwaaiend, samen met zijn vrouw Sandra mee in een polonaise die voor het podium langs gaat. Wie de video bekijkt ziet het gelijk. Masmeijer is tijdens de feestelijke avond helemaal in zijn element. Hossend loopt hij tussen het publiek.
De schone schijn
Niet voor niets wordt er in Hilversum goud geld betaald voor goede presentatoren. Een presentator kan het verschil maken tussen top of flop. In tegenstelling tot wat gedacht wordt is presenteren een moeilijk vak dat het nodige talent vereist. Zo moeilijk dat maar weinig mensen het echt kunnen. Je moet scherp zijn. Over een soort natuurlijke brille beschikken waarmee je mensen op hun gemak stelt terwijl de camera’s draaien. Ook moet je kandidaten kunnen overhalen om datgene te doen wat ze misschien eigenlijk niet willen. Daarnaast mag je, in het spiegelpaleis van de televisie, nooit maar dan ook helemaal nooit laten merken dat het achter de schermen misschien een enorme puinhoop is. Als presentator houd je te allen tijde de schone schijn op.
Frank Masmeijer is een van de weinige mensen die over dat talent beschikken. Na een mislukte gooi naar een carrière als profvoetballer doet hij in 1985 een screentest bij de NCRV. Hij blijkt een natural. Het duurt niet lang voordat hij grote spelprogramma’s als Dinges presenteert. Maar de tijd dat hij zich moeiteloos kan meten met de grote drie Henny Huisman, Ron Brandsteder en André van Duin eindigt in 1994. Dan houdt de samenwerking abrupt op. Volgens de officiële lezing van de omroep past Masmeijer niet meer in de programmering. Maar er gaan ook verhalen dat de presentator de wacht is aangezegd omdat hij ervoor gezorgd zou hebben dat een Belgische vriend van hem een droomreis wint in de Holiday Show.
Dat verhaal gaat nooit meer weg. Masmeijer probeert nog even een comeback te maken vanuit de stal van John de Mol, maar zonder succes. Daarop vertrekt hij naar België. Hij heeft het helemaal gehad met Nederland. “Ik heb er helemaal geen zin meer in om nageroepen te worden in een voetbalstadion of op straat door mensen die maar iets roepen omdat ze het maar vinden,” zal hij later zeggen in een interview.
Krasjes op imago
Enkele maanden na zijn vertrek uit Nederland opent hij in het Belgische plaatsje Wijnegem zijn eerste zaak: Frajo. De naam is een afkorting van Frank en Joël, zijn Belgische zakenpartner. Laatstgenoemde is verre familie van Masmeijers vrouw Sandra en de telg uit een gezin van
bekende Antwerpenaren. De kapperszaak van zijn broer Glenn is een begrip onder bekende Vlamingen.
De twee zorgen ervoor dat de zaak goed loopt en doen hem vervolgens van de hand. Hiermee legt Frank volgens hemzelf de basis voor de methode Masmeijer. “Ik koop restaurants en geef ze dan een nieuwe impuls. Daarna verkoop ik ze weer,” zegt hij in 2011 tijdens een interview met de EO. De Evangelische Omroep is naar Vlaanderen afgereisd om te kijken hoe het toch met Masmeijer is. Presentator Bert van Leeuwen treft een man die het zakelijk voor de wind gaat. In Franks Mercedes rijden ze van horecagelegenheid naar horecagelegenheid. De twee eten een hapje in Tast’toe, dat Frank aan zijn schoonvader heeft verkocht. Ook bezoeken ze de imposante villa van de familie Masmeijer in het Vlaamse rijkenreservaat Schilde. Het is duidelijk: Frank is een nieuwe weg ingeslagen. Hij is niet in het zwarte gat gevallen waar zo veel uitgerangeerde sterren in terechtkomen. Sterker nog hij is een succesvol ondernemer. Voor de bühne tenminste. Want er zitten ten tijde van het interview met de EO al krasjes op het imago van Frank als succesvol horecaondernemer.
Brand in restaurant
Een van die krasjes heet La Salle, een bistro in de chique Stadsfeestzaal in Antwerpen. In 2009 neemt Masmeijer samen met zakenpartner Laurent Boeki de zaak over. Hij past de methode Masmeijer toe. “Ik creëer een intiemere sfeer in de bistro.” En dus worden de designmeubels bij het grofvuil gezet. De restyling werkt echter niet. Hoewel de bistro niet goed loopt, spiegelt Masmeijer de zaken rooskleurig voor aan zakenpartner Boeki. “Het bleek dat Frank een gat had veroorzaakt van 250.000 euro,” zegt deze later in weekblad Weekend. “Toen heb ik hem drie keuzes voorgelegd. Of hij zou het geld terugbetalen, of ik zou de deurwaarder opdracht geven om zijn auto’s, de handtassen van zijn vrouw en alles wat verder van waarde was in beslag te nemen, of hij zou zijn aandelen in de zaak aan mij overdoen voor 1 euro. Dat laatste heeft hij gedaan.”
Boeki meent dat hij niet de enige is die een financieel geschil heeft met Masmeijer. Zo herinnert hij zich de keer dat zijn zakenpartner met een blauw oog op zijn werk verscheen. Die gebeurtenis ontlokt hem een cryptische uitspraak: “Hoe verder je gaat, hoe minder je mensen kunt belazeren. Op een zeker moment kom je die mensen weer tegen.”
Het blauwe oog is niet het enige vreemde voorval rond Masmeijer. Dat blijkt als er in november 2011 brand wordt gesticht bij restaurant De Loteling, waar een trotse Masmeijer ruim een halfjaar eerder nog een rondleiding gaf aan de televisieploeg van de EO. Het rieten dak van het etablissement in Schilde wordt op twee plekken aangestoken. Een alerte voorbijganger voorkomt dat de zaak in de as wordt gelegd. Eerder is al de auto van een klant van De Loteling, een Porsche Cayenne die op het parkeerterrein stond, opzettelijk beschadigd. En toevallig rijdt Masmeijer in die dagen in precies zo’n auto.
Een gapende wond
Wie de zakelijke levensloop van Masmeijer bekijkt kan zich niet aan het beeld onttrekken van iemand die het ene gat vult met het andere en zo een alsmaar uitdijend spoor van schulden achter zich laat. Met Charmi: de BVBA (vergelijkbaar met een Nederlandse BV) van Frank en Sandra Masmeijer gaat het alles behalve crescendo. De vennootschap heeft in 2008 nog een eigen vermogen van bijna een half miljoen euro. Maar in 2012 staat het eigen vermogen dik in de min. Er staat een schuld van ruim 600.000 euro.
En daarmee zijn de problemen nog niet voorbij. Want ook Masmeijers laatste project De Bastille is gedwongen om surseance van betaling aan te vragen aan schuldeisers als de Belastingdienst en de brouwer. Die wordt niet gegeven en dus valt ook die tent om. Ondanks de inspanning van Masmeijer, dat moet gezegd. Hij boekt artiesten als Jan Smit, Anita Meyer en Rob de Nijs voor zijn tent, maar de gasten blijven weg. En zo kan het gebeuren dat de zaak amper een jaar na de feestelijke opening met Frans Bauer alweer op de fles gaat. Wat overblijft is een gapende financiële wond van zeker 100.000 euro.
Masmeijer zelf verwijst alle verhalen over financiële problemen stelselmatig naar het rijk der fabelen. Zo vertelt hij in RTL Boulevard, dat een interview met hem heeft over de ondergang van de Bastille, dat hij zijn villa in Schilde met een dikke winst verkocht heeft en dat hij met ‘twee nieuwe projecten bezig is’. Wat die projecten precies behelzen wil hij niet zeggen.
Heeft Frank Masmeijer, gedreven door zijn financiële sores, vervolgens aangeklopt bij kennissen uit het criminele milieu? Daar lijkt het wel op. “In de de Antwerpse horeca stikt het van de patsers en avontuurlijke figuren. Wat dat betreft is het net zoals in Amsterdam. Je kan in de horeca niet om de onderwereld heen,” zegt iemand die het reilen en zeilen binnen het Vlaamse milieu op de voet volgt. “Het kan haast niet anders of Frank is via zijn contacten uit de horeca in contact gekomen met zware jongens uit het drugsmilieu.”
In elkaar geslagen
Antwerpen is populair bij drugssmokkelaars. De haven is de grootste overslagplaats van fruit in Europa. En dus verstoppen smokkelaars de kilo’s coke tussen de bananen en andere vruchten uit Zuid-Amerika. Voor een leek is het niet te doen om in de wirwar van containers de juiste te vinden, vandaar dat de criminele bendes graag gebruikmaken van dokwerkers die de terminal goed kennen en wel wat willen bijverdienen. De ploegjes havenarbeiders worden aangestuurd worden door mensen met contacten met de drugssmokkelaars. Het gangbare tarief schommelt tussen de 2000 en 3000 de kilo. Voor dat bedrag wordt gezorgd dat de contrabande binnenkomt.
Frank Masmeijer weet waarschijnlijk ook dat dergelijke ‘uithaalfirma’s’ goud geld verdienen. Hij treedt op dat moment op als een soort voogd van zijn 23-jarige neefje Yoshi G., die veel problemen heeft met zijn ouders. Yoshi G. werkt in de haven van Antwerpen en kent Masmeijer van kinds af aan. Hij zal later verklaren dat Masmeijer hem honderduit vraagt over het reilen en zeilen binnen de haven van Antwerpen. Masmeijer doet zijn neefje daarop een voorstel. Yoshi kan 100.000 euro verdienen door een lading coke op te halen uit een van de containers op kaai 220 van de Belgian New Fruit Wharf, de grootste overslagfirma van bananen in Europa.
Yoshi verklaart later dat hij aangeeft weinig trek te hebben in het avontuur. Daarop zou Masmeijer zijn neefje onder druk gezet hebben. Weigeren zou betekenen dat Yoshi en zijn vriendin gevaar lopen, daarop gaat Yoshi overstag. Uiteindelijk wordt op 7 oktober 2014 een poging gewaagd om de handel naar binnen te halen. De operatie mislukt. Wat even snel geld had moeten zijn, loopt uit op een fiasco.
Het lijkt erop dat Masmeijer door de mislukte uithaalpoging echt diep in de problemen zit. In het bijzijn van Yoshi G. wordt hij een dag later met de dood bedreigd. Het is de criminelen ernst. Om hun dreigementen kracht bij te zetten wordt Masmeijer achter een container in Merksem volledig in elkaar geslagen. Als hij naar het ziekenhuis gaat om zich aan zijn verwondingen te laten behandelen, verklaart hij aan de politie dat hij het slachtoffer is geworden van carjacking.
Wat Masmeijer op dat moment niet weet is dat de Belgische recherche dan al bijna tien maanden met een uitgebreid onderzoek bezig is naar Peter S.G., een Antwerpse restauranteigenaar die diverse uithaalfirma’s aan zou sturen. Hij zou samen met een groep criminelen uit Mechelen een systeem hebben opgezet om drugs het land in te smokkelen. Deze groepering zou onder meer cocaïne hebben overgeladen op binnenschepen om zo de douane te ontlopen. En zo kan het gebeuren dat het rechercheteam ineens ook het bekende gezicht van Frank Masmeijer in het beeld van hun observatiecamera’s zien wandelen.
Wanneer Frank Masmeijer samen met een groentehandelaar uit Lier en een chauffeur alsnog probeert om de 467 kilo coke naar binnen te trekken, wordt hij opgepakt door de politie. Sindsdien zit hij in een Belgische cel.
Woud van schulden
Toch toont Frank Masmeijer nog steeds het grenzeloze optimisme dat hij ooit op aanstekelijke wijze gebruikte om kandidaten van zijn spelprogramma’s te laten schitteren op de buis. “Ik was hier natuurlijk liever niet geweest, maar naar omstandigheden gaat het goed,” zo laat hij begin dit jaar met gevoel voor understatement weten aan weekblad Weekend. Het lijkt wederom een knap staaltje schone schijn van de showman die nooit het achterste van zijn tong laat zien. Of maakt de man van wie gezegd wordt dat hij een woud van schulden heeft zich echt amper zorgen? Terwijl men beweert dat hij zijn 23-jarige neefje bij drugshandel heeft betrokken? Terwijl de Belgische justitie hem ervan verdenkt een sleutelrol te hebben gespeeld bij de invoer van een grote partij cocaïne? Dat lijkt kras. Volgens ingewijden was Masmeijer dan wel ‘níet een van de mannen die aan de touwtjes trokken’, toch meent de Belgische justitie een stevige zaak tegen hem te hebben. “Zodra ik vrij ben zal ik mijn hele verhaal doen. Dan vertel ik alles,” zo beloofde Masmeijer onlangs. Dat mag zo zijn, het zal eerst nog heel wat showmanschap vergen om de rechter van zijn onschuld te overtuigen.
Nog een gevallen ster
Het is een liedje dat je niet meer uit je hoofd krijgt. In 1980 scoort Nick van den Broeke er zijn bekendste hit mee: Hello, Good Morning. Hoewel het niet zo lang en zo hoog in de Top-40 staat als nummers die Van den Broeke in de jaren zeventig maakt, is dit het plaatje waaraan hij altijd herinnerd zal worden.
Vorige week werd de single, voor het eerst in jaren, weer vaak gedraaid. Toen werd namelijk bekend dat Nick van den Broeke was opgepakt als verdachte in een groot drugsonderzoek. De start van dat onderzoek vormde de liquidatie van de 37-jarige Litouwer Gintas Macionis in februari vorig jaar in Huijbergen. Daarin kreeg de politie zicht op twee drugsbendes die wiet zouden kweken en smokkelen. Bij het onderzoek zijn de afgelopen maanden meerdere drugstransporten onderschept en hennepkwekerijen ontdekt. Tientallen kilo's softdrugs zijn daarbij in beslag genomen. Vorige maand werden er in het onderzoek ook al aanhoudingen verricht, toen werd de 40-jarige Amsterdammer Miloud B. opgepakt. Hij wordt ervan verdacht de opdracht gegeven te hebben voor de moord op Macionis.
Welke rol Van den Broeke speelt in het onderzoek is niet duidelijk.
Yoshi G. weer buiten
Het voorarrest van Yoshi G. is vorige week woensdag opgeheven. Hoewel justitie de 23-jarige bodybuilder nog altijd verdenkt van betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel, mag hij het onderzoek thuis afwachten met een enkelband. Aanvankelijk zaten Yoshi en Masmeijer in dezelfde Antwerpse gevangenis, maar door oplopende spanningen tussen de twee is Frank Masmeijer overgeplaatst naar Mechelen.