Door: Martijn Haas Fotografie: Politie
Misdaad

Graciela Rodrigues-verdachte krijgt klappen in de rechtszaal

Kennissen van het slachtoffer stappen over een hekje heen en takelen Jilroy de J. toe.

Het lijkt op een flinke blunder van de autoriteiten. De verdachte in het proces rondom de moord op Graciela Rodrigues is vrijdagmiddag mishandeld door nabestaanden, danwel vrienden van het slachtoffer. Dat gebeurde afgelopen tijdens een inleidende zitting die plaats had in Zaal 2 van de Rotterdamse rechtbank.

Broer

Het stoffelijk overschot van Rodrigues is in september gevonden bij de Krabbeplas in Vlaardingen. Kort daarna is Jilroy de J. opgepakt, op aanwijzen van een broer van Graciela.


Naar welke rechtbank moet Holleeder?
Lees ook:
Naar welke rechtbank moet Holleeder?
De Neus en de openbaar aanklager steggelen nog over de 'perfecte locatie' voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Klappen

De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag zijn te wijten aan het feit dat bepaalde kennissen van het slachtoffer in de gelegenheid waren om de verdachte te belagen. Zij sprongen over een afscheidingswandje en verkochten Jilroy de J. daarop enkele ferme klappen in zijn gezicht. Zijn advocaat probeerde de belagers te weerstaan maar kreeg zelf ook klappen. De politiemannen in de zaal kon den weinig uitrichten want waren zwaar in de minderheid. Pas nadat agenten uit andere delen van het rechtbankgebouw waren opgetrommeld kon de situatie worden 'gedeëscaleerd'.

Publieke tribune

Op de zitting van afgelopen vrijdag kwam de verdachte voor het eerst ten overstaan van publiek voor de rechter. Het is geen regel. Maar doorgaans worden daarbij enkel de meest verwante nabestaanden (broers, zusters, vaders en moeders) van een vermoord slachtoffer in de rechtszaal toegelaten. Andere intimi of vrienden van het slachtoffer worden dan verzocht op de publieke tribune plaats te nemen, en die bevindt zich in de grotere rechtzalen van het land achter gepantserd glas. Dat is nu dus duidelijk niet het geval geweest. En daar had de rechtbank in Rotterdam natuurlijk nooit mee moeten instemmen. 

Laf

Al wekenlang is deze zaak in Rotterdam en omstreken het gesprek van de dag. Er is zelfs een stille tocht voor Graciela georganiseerd. Ook Panorama had te maken met felle en emotionele reacties na een eerder stuk over deze zaak. En dat is ook niet verwonderlijk. Rodrigues lijkt op zeer laffe wijze te zijn omgebracht door een jaloers ex-vriendje.