Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gerommel, gevechten en gedoe aan de viptafels van Nederlandse clubs

Onlangs werd bekend dat de gemeente Amsterdam strengere regels wil om de aantrekkingskracht van criminelen op viptafels te voorkomen. Voortaan geen contant geld meer, legitimeren en alle tafels in het zicht van camera’s.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Viptafels

Een luxe en exclusief eigen hoekje in een nachtclub met privé-bediening, koelers vol ijs, dure flessen champagne en sterke drank. Uitzicht op de dj-booth en geen vervelende lange wachtrijen bij de ingang. Ongeveer twintig clubs in Amsterdam bieden viptafels aan voor soms duizenden euro’s. Mooi meegenomen: iedereen kan de tafels zien en bewonderen. Zo verhoog je je status, kijk je vaak letterlijk neer op de reguliere bezoeker en ben je voor even die ‘very important person’.

Maar de viptafels – een relatief nieuw fenomeen in de Nederlandse horeca, overgewaaid uit de VS – liggen de laatste jaren zwaar onder vuur. De politie ziet ze als broedplaats voor criminelen die zwart geld over de balk smijten en constateert risico’s als rekrutering van jonge criminelen, (excessief) geweld en witwassen. Strengere regels moeten het gebruik van de tafels door criminelen in de kiem smoren. Zo moeten alle viptafels voortaan in het zicht zijn van camera’s, waarvan de beelden minstens negen dagen bewaard blijven en is cashbetaling niet langer toegestaan. Verder geldt de identificatieplicht en moeten portiers iedereen fouilleren.

‘De gewone bezoeker mag dan nog wel cash meenemen, wat een wettelijk betaalmiddel is, maar de vipbezoeker met cash moeten we dan wegsturen?’

Vechtsportgala’s

Viptafels werden in 2011 al verboden bij grootschalige vechtsportgala’s in Amsterdam. Tijdens het tienjarig jubileum van kickboksgala Glory in 2010 waren er nog veel opstootjes. “Vechtsportgala’s zijn netwerkbijeenkomsten van criminelen,” reageerde wijlen burgemeester Van der Laan daarop. Bij eerdere gala’s zouden viptafels contant betaald zijn met bedragen tussen de 1200 en 6500 euro per stuk.

Bijkomend probleem is dat geldstromen rondom viptafels nauwelijks zichtbaar zijn. In een politierapport uit 2011 staat beschreven hoe iemand zeker tien viparrangementen kocht voor zijn kennissen van 30.000 tot 50.000 euro. “Op de facturen wordt deze persoon echter niet vermeld. Wie deze persoon was is onbekend gebleven,” zo valt in het rapport te lezen. “De omvang van de bedragen draagt bij aan de opvatting dat deze gala’s een uitgelezen kans zijn om criminele verdiensten te besteden. De sponsorende ondernemers zitten aan de viptafels zij aan zij bij bekende beroepscriminelen. Ook kopstukken van beveiligingsbedrijven die de evenementen in goede banen moeten leiden zijn niet van onbesproken gedrag.”

‘Zeker de jonge jongens die bereid zijn liquidaties te plegen, zijn gevoelig voor die sfeer van dure horloges, mooie meiden en champagne’

Sinds de viptafels verboden zijn bij vechtsportgala's hebben ze juist een opmars gemaakt in het Nederlandse uitgaansleven. In vrijwel alle grote steden zijn wel clubs te vinden die viptafels aanbieden: van Enschede, Tilburg en Groningen tot de vier grote steden. In januari 2017 werd bekend dat strandtenten in Bloemendaal aan Zee stoppen met feesten met viptafels. “De sfeer en de muziek op die feesten met viptafels trekken heel veel klanten uit het Amsterdamse wereldje, waaronder de onderwereld,” zei toenmalig burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal. “Kijk mij nou, met mijn peperdure flessen en mooie vrouwen. Dat soort machismo. Als in zo’n explosieve sfeer iets fout gaat, heb je de poppen aan het dansen.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over viptafels lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.