Nee, dit artikel gaat niet over Justin Bieber. We gaan het in de rubriek Wapen van de Week over een duikboot hebben vandaag. Biber betekent bever in het Duits. De Biber-eenmansonderzeeër, ook wel 'dwergduikboot' genoemd, speelt een kleine rol in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de lage landen. Bijzonder is dat er sinds 1945 met enige regelmaat een aantal 'archeologische' vondsten zijn gedaan in Nederland, waarbij deze bobslee-duikboten zijn aangetroffen.
Waalburg
Zo troffen wandelaars in 2009 bij Pannerden in Gelderland op het strand de restanten aan van een goed geconserveerde Biber, die hier ooit, in 1944 op een zandbank moet zijn gevaren. Destijds was dat onderwaterbootje met zijn bestuurder vanuit Emmerich (D) onderweg naar de Waalbrug bij Nijmegen, om daar een torpedo af te vuren. Stel dat het was gelukt, dan had de oorlog wellicht een hele andere wending genomen, want de Waalbrug bleef uiteindelijk ongedeerd. Er is ook een Biber vlak voor de kust van Walcheren (Zeeland) vast gelopen en in de modder weggezakt. In 1950 is hij uit de Westerschelde opgedregd en had sinds 2007 een tijdelijk onderkomen in Fort Rammekens. Een andere vondst is gedaan in IJmuiden.
Kamikaze
In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitsers deze kleine Kamikazeachtige eenmansonderzeebootjes gaan gebruiken. De Bibers waren voorzien van twee torpedo’s, of één torpedo en één mijn. De actieradius was 200 mijl en de snelheid circa 4 mijl. De duikdiepte was ongeveer 20 meter. Onderwater had het bootje een vaarbereik van 8,5 zeemijlen bij 5,3 Kn. Wie de kleine cockpit nu ziet kan zich een voorstelling maken van de benauwde omstandigheden van de bestuurder die moederziel alleen het water in werd gestuurd.
@backlink(166777)
Lubeck
Na het afschieten van een torpedo was de bestuurder van het bootje gedoemd het eigen schip te verlaten; lastig als je net ergens onder water zit uiteraard. In totaal zijn er 324 van deze onderzeebootjes gebouwd in de Noord-Duitse stad Lubeck. De Engelsen experimenteerden al eerder met dergelijke vaartuigen maar zagen af van de grootschalige productie. In november 1943 werd een dergelijke Engelse onderzeeër, een Welman W46, in Noorwegen door de Duitsers veroverd. Op de werf bij Lubeck werd het scheepje aangepast voor Duits gebruik. Knap imitatiewerk dus van die moffen!
De Engelsen experimenteerden al eerder met dergelijke vaartuigen maar zagen af van de grootschalige productie.
Klein Kampfmittel
Vanaf augustus 1944 werden meerdere groepen van dergelijke scheepjes gestationeerd langs de Belgische en Nederlandse kust en gingen vanuit Hellevoetsluis en Poortershaven (Maassluis) het water op. Dit bijzondere vaartuig behoorde tot de zogenaamde Duitse Kleinkampfmittel, kleine gevechtsmiddelen, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden ingezet als geheim wapen tegen het scheepvaartverkeer op de Westerschelde en later is het wapen dus ook ingezet ten tijde van Operation Market Garden, waarbij er uiteindelijk meerdere van deze bevers in het Waalzand zijn vastgelopen.
Check dit filmpje: