Door: Martijn Haas Fotografie: ANP
Misdaad

Twee kopstukken Corsicaanse maffia geliquideerd op vluchthaven

Antoine Quilichini en Jean-Luc Codaccioni zijn in koelen bloeden neergemaaid in Bastia.

De rust van die de afgelopen jaren leek te heersen op het Franse eiland blijkt nu slechts 'schijn' te zijn geweest. Antoine Quilichini en Jean-Luc Codaccioni, twee 'pijlers' van de Corsicaanse misdaadsector, zijn gevallen. Gisteren liepen ze in een hinderlaag toen ze vertrokken van de luchthaven van Bastia in de late ochtend. De eerste - Quilichini - stierf ter plaatse, een kogel in het hoofd, de tweede - Codaccioni - is in het ziekenhuis overleden. Een derde man werd licht geraakt door een verloren schot.

Schutters

Er zijn door getuigen twee schutters gesignaleerd. Na het horen van schoten zagen omstanders hoe deze personen instapten bij een voertuig dat in de buurt wachtte, en zo zouden zij zijn gevlucht. Het moordonderzoek is inmiddels toevertrouwd aan de 'interregionale' politie- en recherchetak die gaat over de georganiseerde misdaad in Marseille en omstreken.


Criminele afrekening in Marseille na wilde achtervolging
Lees ook:
Criminele afrekening in Marseille na wilde achtervolging
Bij een schietpartij tussen verscheidene inzittenden van voertuigen op een autoweg bij Marseille (F) is donderdagav...

Slager

Antoine Quilichini - wiens bijnaam 'Tony de Slager' luidde - wordt gezien als een leidende figuur in de Zuid-Franse georganiseerde misdaad. Ook op politiek vlak heeft hij zich laten gelden. In de jaren 1990 was hij een voornaam boegbeeld van een dissidente nationalistische groep, de Beweging voor zelfbeschikking, geleid door Alain Orsoni. Hij trok veel op met een van de leiders van deze beweging, Antoine Nivaggioni, die vermoord is in 2010.

Antoine Quilichini bijgenaamd 'Tony Le Boucher', alias 'Tony de Slager'.

Straf

De Corsicaanse crimineel was net vijftien dagen vrij na een straf van vier jaar in de gevangenis, waaronder achttien maanden voorwaardelijk voor het opdrachtgeven van de moord op Jean-Claude Colonna, neef en opvolger van de legendarische John Jerome Colonna. Hij was gisteren op pad met een medeverdachte in die zaak - de eveneens geliquideerde Codaccioni, die op gevangenisverlof was.

De clan waartoe de twee gedode criminelen behoorde wordt gezien als een dominante factor op Corsica. Er zouden door deze organisatie op grote schaal activiteiten ontplooid worden van- en naar Afrika.