Ondanks de krapte zijn er voldoende vacatures in Limburg en vacatures in Venlo te vinden. Werkgevers en deskundigen staan sceptisch tegenover de invoering van de verkorte werkweek.
Dit blijft het feit dat de vierdaagse werkweek voor de FNV een van de belangrijkste aandachtspunten is in de lopende cao-onderhandelingen. Ook CNV zet zich in voor werktijdverkorting. De vakbond eist twee uur minder werk per week voor hetzelfde loon.
Zakaria Boufangacha, FNV-vicevoorzitter, zegt dat het eerste voorstel al op tafel ligt bij cao-onderhandelingen tussen ING en het ziekenhuis. ''Maar dit geldt ook voor de kinderopvang, het streekvervoer en de industrie.''
ING wil er niet te veel over zeggen. ''De invoering van een 32-urige werkweek is een van de vakbondsvoorstellen. We evalueren de voor- en nadelen van verschillende voorstellen”, aldus de woordvoerder.
De Nederlandse Ziekenhuisvereniging (NVZ) zegt via de media op de hoogte te zijn geweest van de inspanningen van de vakbond om de werkweek te verkorten. ''De gesprekken over een nieuwe cao voor ziekenhuizen zijn nog niet van start gegaan. Deze onderhandelingen zullen naar verwachting later dit jaar plaatsvinden. Via de media anticipeert de NVZ hier niet op. ”
Grondig overwegen van een 32-urige werkweek
Boufangacha roept op tot een grondige herziening van de mogelijkheid om een 32-urige werkweek in te voeren. De vakbondsman wijst op verschillende onderzoeken die aantonen dat de productiviteit kan verbeteren.
Volgens Boufangacha streven politici en werkgevers ernaar om de arbeidstijd te verlengen, maar dit vormt een doodlopende weg. Het ziekteverzuim van werknemers is al aanzienlijk hoog en mensen bereiken hun pensioen niet in een gezonde staat.
Daarom is het noodzakelijk om de werktijden te herstructureren.
Bovendien onderstreept de vakbondsman het belang van slimmer werken. Hiermee wordt bedoeld dat er meer investeringen komen in innovatie en technologie. Boufangacha vraagt zich wel af wat hij efficiënter kan doen binnen zijn organisatie. Moeten we bijvoorbeeld vaker vergaderen? En hoe staat het met de administratieve lasten in de zorg? Deze kunnen aanzienlijk worden verlaagd. Het is bovendien niet de bedoeling dat we de werkbelasting van vijf dagen in vier dagen moeten proppen.
Korte werkweek wordt in twijfel getrokken
Er zijn echter veel vragen over de zogenaamde verkorting van de wekelijkse werktijd.
Op enkele uitzonderingen na is dit nog steeds niet het geval. Bij Achmea is de standaard 36-urige werkweek vanaf 2021 teruggebracht naar een 34-urige werkweek. En vanaf volgend jaar hebben medewerkers van softwarebedrijf AFAS dezelfde arbeidsvoorwaarden, waarbij ze vier dagen in de week werken.
Ton Wiltagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, vindt het invoeren van een vierdaagse werkweek hoogst onverstandig. ''Dit is spelen met vuur omdat we te maken hebben met enorme krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien is er onvoldoende bewijs dat de productiviteit zal stijgen, er is geen bewijs dat ze bereid zijn langer te werken.''
Wilthagen wijst er ook op dat geen enkel land een vierdaagse werkweek hanteert. “Het is bijna wishful thinking, maar ondertussen willen we dat de treinen rijden en moeten we op ieder moment naar de spoedeisende hulp kunnen. Hoewel het aantrekkelijk lijkt voor velen, is het belangrijk op te merken dat we al relatief weinig werken. Nederland is niet voor niets een deeltijdeconomie.’’
De hoogleraar denkt dat de vierdaagse werkweek voor veel problemen op de arbeidsmarkt gaat zorgen. ''Dit werkt niet in gebieden waar de tekorten acuut zijn, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs. Voor werkgevers is dit een nachtmerrie.’’
Niet te projecteren op de gehele economie
Werkgeversvereniging AWVN is daardoor niet zo lovend over een vierdaagse werkweek. Anne Megens, directeur beleid en advies, benadrukt dat Nederlanders nu al te weinig uren maken. “Veel mensen werken al parttime, soms zelfs maar 20 of 24 uur per week. Bovendien kunnen werknemers nu al besluiten hun werkweek te verkorten.’’
Verder zegt Anne Megens dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met de vierdaagse werkweek die in de cao’s die zijn afgesloten.
"Het is niet wijdverspreid, behalve een klein aantal gespecialiseerde bedrijven die technologie kunnen gebruiken om de productiviteit te verbeteren. Maar je kunt dat niet projecteren op de economie als geheel."
- Pexels