De snelgroeiende racketsport doet het zowel in Nederland als internationaal goed en mag gerust een hype genoemd worden (‘potje padellen?’), maar dan wellicht wel een met een lange adem. Maar wat is padel precies, en waarom wordt deze sport zo massaal omarmd door zowel beginners als doorgewinterde sporters? We geven wat uitleg voor zij die nog in het duister tasten waar het op deze sport aankomt.
Wat is padel?
Padel is zoals gezegd een racketsport. Bij deze sport worden elementen van tennis en squash, twee op zichzelf al populaire sporten, gecombineerd. Het spel wordt gespeeld op een veld dat kleiner is dan een tennisbaan. Aan de zijkanten en achterkant zijn wanden die onderdeel zijn van het spel, net zoals bij squash. Het veld is rechthoekig en in het midden van het veld hangt een net, zoals bij tennis. Na het raken van de muur blijft de bal in het spel, waardoor het een erg dynamische sport is dat zijn eigen strategie vergt.
De bal in padel lijkt op een tennisbal, maar is iets minder hard. Voor het slaan van de bal wordt een speciaal padelracket gebruikt, dat kleiner is dan een tennisracket. Dit racket heeft geen snaren, maar beschikt over een stevig, geperforeerd oppervlak. De International Padel Federation (FIP) heeft richtlijnen opgesteld voor de afmetingen, het gewicht, de vorm en de materialen van deze rackets. Hoewel er een breed scala aan opties beschikbaar is, helpt de keuzehulp van Padel Parade je snel om de juiste keuze te maken.
De spelregels van padel
Meestal wordt padel gespeeld in een dubbelspel, met twee teams van twee spelers. Er bestaan echter ook enkelspelen. Het scoresysteem bij padel is hetzelfde als bij tennis. Met andere woorden: punten lopen op via 15, 30, 40 tot een game. Een wedstrijd bestaat uit sets, en een set win je door zes games te winnen met minstens twee games voorsprong. Het spel begint met een onderhands geserveerde bal, waarna het rally-element van het spel begint. Het unieke aan padel is dat de bal, na de eerste stuiter op de grond, de wanden mag raken zonder dat het spel stopt. Dit geeft spelers de mogelijkheid om creatiever te zijn en tactische zetten te doen door de muren te gebruiken.
Waarom is padel zo populair?
De snelle opkomst van padel is opmerkelijk, maar ook wel te verklaren. Er zijn namelijk een aantal goede redenen waarom deze sport zo veel mensen aantrekt. Ten eerste is de sport zeer toegankelijk, ook voor beginners. Dit vanwege het feit dat het spel fysiek minder veeleisend is dan tennis en de wanden spelers extra tijd bieden om op de bal te reageren. Daardoor is het eenvoudiger om snel plezier aan het spel te beleven zonder een al te grote leercurve. Padel is daarnaast ook een sociale sport, omdat het meestal in dubbelspel wordt gespeeld. Het is een gezellig uitje met veel interactie en samenwerking tussen spelers. Daarnaast is er veel media-aandacht voor padel geweest en wordt de sport ondersteunt met de goedkeuring van verschillende beroemdheden, zoals Lionel Messi. Niet onbelangrijk is ook het feit dat de infrastructuur en het aantal banen snel groeit, waardoor padel steeds toegankelijker wordt voor een breed publiek.
Padel is dus een moderne, toegankelijke en sociale sport. De combinatie van eenvoud, plezier en de mogelijkheid om het spel snel onder de knie te krijgen, maakt het voor veel mensen een aantrekkelijk manier om aan beweging te komen.
Sterker nog, je meer het idee dat je een leuk spel aan het doen ben dan aan het sporten bent!