Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

ZIEN: heerlijke plaatjes van Shona, de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de KKD

De KNVB maakte deze week bekend dat Shona Shukrula vrijdag TOP Oss-ADO fluit. Dat maakt haar de eerste vrouwelijke scheids in het Nederlandse mannenprofvoetbal.

Shona

Afgelopen mei werd al duidelijk dat de KNVB deze stap voor Shukrula (33) voor ogen had. Ze promoveerde toen naar een groep scheidsrechters die in Nederland in het het betaald voetbal mogen fluiten. Tot dusver floot ze nog geen wedstrijd in het profvoetbal voor mannen, omdat ze naar haar debuut moest 'toewerken', aldus de voetbalbond in mei.

Nu, enkele maanden verder, is dat moment in zicht voor Shona. Komende vrijdag mag ze haar fluitje van de kapstok trekken om de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd TOP Oss tegen ADO Den Haag te leiden.

Tijdens wedstrijden van Telstar zal ze in ieder geval niet aan het werk worden gezet; Shona heeft een relatie met verdediger Jeff Hardeveld, die sinds afgelopen zomer onder contract staat bij de club uit Velsen-IJmuiden.

De weg omhoog

Shona werd 33 jaar geleden geboren in Alkmaar, als dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Tot haar 17de voetbalde ze zelf bij een amateurclub in 'De Kaasstad'. Bij de voetbalvereniging in Alkmaar begon zo ook met scheidsrechteren. In 2009/2010 begon ze te fluiten voor de KNVB en zeven jaar later, in 2017, wordt ze ook door de FIFA ingeschakeld bij internationale Champions League-wedstrijden.

Shukrula wordt dus de eerste vrouwelijke scheids die een Nederlandse profwedstrijd gaat fluiten bij de mannen, maar dat is niet haar eerste primeurtje. In 2019 werd ze namelijk eerste vrouw in Nederland die een wedstrijd (Jong Sparta-ASWH) op het hoogste amateurniveau van de mannen floot. Dat was een Tweede Divisie-pot. Een jaar later was ze de eerste vrouw die de rol van vierde official vervulde in de Keuken Kampioen Divisie.

Veelzijdige dame

Leuk, die Instagram-plaatjes, maar Shona Shukrula is meer dan een scheidsrechter met een topfit lijf en een leuk koppie. De Alkmaarse studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is inmiddels officieel 'Meester in de rechten'. Op de momenten dat ze niet hoeft te fluiten zit ze tegenwoordig dan ook op kantoor of in de rechtbank als officier van justitie.

Entertainment
  • NL Beeld / Pro Shots