Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Online nepnieuws weren; zo doe je dat!

Allereerst is het goed om te vermelden dat er in dit artikel geen online nepnieuws staat, dus je kunt rustig verder lezen. Tegenwoordig is er online steeds meer nepnieuws te lezen, de social media staat er helaas vol mee en er komen steeds nog dubieuze websites bij. Op veel mensen heeft dit nepnieuws invloed, omdat ze door een reden -die eigenlijk niet klopt of zelfs niet bestaat- andere keuzes in hun leven gaan nemen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij nepnieuws kan scheiden van betrouwbare informatie? Dat lees je in dit artikel.

nepnieuws

Doe aan factchecking bij verschillende bronnen met de iPhone 16 

Als je iets leest wat te mooi is om waar te zijn, wat je schokt of het is gewoonweg iets waar je aan twijfelt; kijk of je deze zelfde informatie ook uit een andere (iets betrouwbaardere) bron kan halen. Als je het op meerdere betrouwbare sites leest, kun je er van uitgaan dat het klopt. Factchecking kun je nu nog makkelijker doen met de Apple iPhone 16. Deze nieuwe telefoon beschikt namelijk over Apple Intelligence -de AI van Apple- en op die manier kunnen gebruikers nu eenvoudiger de bronnen van de verschillende nieuwsberichten verifiëren. Ook is er bij de nieuwe iPhone 16 Pro met abonnement veel aandacht besteed aan privacy, waardoor jouw gevoelige data nog beter beveiligd is.

Gebruik ook je eigen intelligentie

Uiteraard is kunstmatige intelligentie hetgeen waar het allemaal om draait tegenwoordig, maar dat betekent niet dat je eigen intelligentie nog steeds veel beter en betrouwbaarder is. Denk dus na voordat je iets gelooft en vertrouw op je eigen intuïtie. Vaak is nepnieuws veel sensationeler, omdat het wil inspelen op je emoties en gevoelens. Je eerste reactie zal daarom vaak een schok zijn, maar als je even een momentje neemt om rustig na te denken dan kom je vaak zelf wel tot de conclusie dat dit niet zal kloppen.

Kijk verder dan de kop

Als het goed is, is een kop van een nieuwsbericht zo gemaakt dat je er graag op wilt klikken om zo het hele verhaal te lezen. Bij nepnieuws lees je vaak een kop wat weinig tot niets te maken heeft met de inhoud van het artikel. Dit wordt ook wel clickbait genoemd. Lees daarom altijd verder dan de eerste paar zinnen de kop, maar klik ook weer niet op elke link!

Controleer de bron

Eén van de beste manieren om nepnieuws te herkennen is door de bron te controleren. Komt het artikel van een betrouwbare (nieuws)website of van een bron waar je nog nooit van gehoord hebt? Websites zoals nos.nl, telegraaf.nl, nu.nl en natuurlijk panorama.nl hebben een bepaalde reputatie hoog te houden, en zullen om die reden natuurlijk nooit nepnieuws willen verspreiden.

Oftewel; als je online nepnieuws wilt weren doe dan aan factchecking bij verschillende nieuwsmedia (al dan niet ondersteund door de nieuwe iPhone 16), gebruik je eigen intelligentie, kijk verder dan de kop en controleer de bron.

Dit hoef je natuurlijk niet bij elk bericht te doen, maar zodra je ook maar een beetje twijfelt kun je dit blog er weer bij pakken. Zo blijf jij juist geïnformeerd!