Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zo bespaar je op de stijgende energiekosten met tochtstrips 

Met een klein budget besparen op je energierekening? Zo doe je dat.

Tochtstrips

De stijgende energiekosten blijven de gemoederen flink bezighouden. Deze zomer stegen de kosten voor energie opnieuw, waardoor een gemiddeld huishouden nu jaarlijks tot wel vier keer meer betaalt voor gas en elektriciteit. Het verduurzamen van je woning wordt hierdoor nog meer een noodzaak, maar dat vraagt wel om een flinke investering die in sommige gevallen niet direct haalbaar is. Daarom vertellen wij je in dit artikel hoe je met een klein budget kunt besparen op je energiekosten door middel van tochtwerende middelen, zoals tochtstrips en tochtbanden.

Tochtplekken in huis ontdekken

Het installeren van tochtstrips is een snelle en goedkope manier om te besparen op energiekosten. Met tochtstrips houd je koude lucht tegen en hoef je minder hard te stoken om de gewenste temperatuur in huis vast te houden. Om erachter te komen waar het in huis tocht, kun je de tochtcheck doen. Deze check kun je alleen doen op dagen dat er veel wind staat en de radiatoren uitstaan en afgekoeld zijn. Ook moeten alle deuren, ramen en roosters in huis gesloten zijn. Voor de tochtcheck pak je een wc-papiertje of een brandende kaars. Daarmee ga je alle plekken langs waar tocht doorheen zou kunnen komen. Denk hierbij aan deuren, raamkozijnen en gaten (bij leidingen) in daken en vloeren. Ga met het papiertje of de kaars langs deze plekken. Begint het papiertje of het kaarsje te bewegen? Dan heb je een tochtplek gevonden.

Tochtplekken aanpakken

Nu je weet waar de tocht vandaan komt, kun je aan de slag met isoleren. Kieren bij deuren kun je het beste afdichten met tochtstrips. Deze zijn gemaakt van hard kunststof. Hoe je de tochtstrips aanbrengt, hangt af van je type kozijn. Is het kozijn van hout? Dan bevestig je de tochtstrip met spijkers. Is het kozijn gemaakt van kunststof? Gebruik dan geen spijkers maar een plakstrip. Voor ramen kun je het beste tochtbanden gebruiken. Deze zijn gemaakt van zacht materiaal en plak je eenvoudig op het kozijn. Komt er koude lucht uit kieren die zich tussen het kozijn en de muur bevinden of uit gaten in het dak of de vloer? Dan heb je niet veel aan een tochtstrip. Deze kieren kun je dichten met compressieband of kit.

Bijkomende voordelen van tochtstrips

Naast het vasthouden van de temperatuur in huis, zorgt tochtwering voor diverse andere voordelen op het gebied van wooncomfort. Tochtstrips helpen bijvoorbeeld om het geluid van buitenaf te dempen. Daarnaast voorkomt een tochtstrip of tochtband dat stof eenvoudig je woning binnendringt. Hetzelfde geldt voor insecten en ander ongedierte. Bovendien is zowel de tochtstrip als tochtband gemakkelijk te monteren op je deur en zijn ze zeer betaalbaar. Door te investeren in tochtwering kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. In een tochtvrij huis kan de thermostaat namelijk minimaal één graad lager staan en is het nog steeds aangenaam warm.

Maak jouw woning vandaag nog tochtvrij met tochtstrips, tochtbanden en andere tochtwerende middelen van Deurbeslag.nl.

Lifestyle
  • Unsplash