Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizar: 'YouTube-pranker' behaalt zetel in Europees Parlement

De beste man heeft naar eigen zeggen nog nooit gestemd en weet 'bitter weinig' af van politiek.

Europees Parlement

Zo, de Europese verkiezingen zitten er weer op. Verkiezingen die voor meer dan de helft van de Nederlandse kiesgerechtigden zo oninteressant waren dat ze niet op kwamen dagen - afgelopen donderdag lag het opkomstpercentage op 46,2 procent. Ter vergelijking: de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was 77,8 procent.

In Nederland klopte de GroenLinks/PvdA-combinatie zichzelf op de borst omdat ze de meeste zetels behaalden in Nederland., namelijk 8 stuks. Dit terwijl de PvdA in 2019 nog 6 zetels bemachtigde, en GroenLinks 3. Als losse partijen haalden ze samen destijds dus 1 zetel meer dan afgelopen donderdag. De PVV daarentegen ging van 0 naar 6 zetels. Wilders bestempelde zijn partij bij de exitpolls dan ook als 'de grootste overwinnaar'.

Youtuber het Europees Parlement in

Heel verrassend waren de uitslagen van de Europese verkiezingen dus niet in Nederland, in tegenstelling tot elders in Europa. Zo veroverde ene Fidias Panayiotou uit Cyprus met maar liefst 19.4 procent van de stemmen een zetel in het Europees Parlement. Let wel: Panayiotou is een 24-jarige Youtuber zonder enige politieke ervaring. Sterker, de influencer heeft naar eigen zeggen nog nooit een stem uitgebracht. Hij heeft dan ook geen idee hoe de politiek in Europa in elkaar steekt.

Meer verstand heeft hij van Youtube en pranks. Daarmee vergaarde hij meer dan 2.5 miljoen volgers op het videoplatform. De content die hij daar plaatst bestaat uit filmpjes met titels zoals 'Ik overleefde 5 dagen zonder te slapen!' en 'Ik verbleef 100 uur in het armste land ter wereld!'

Waarom dan toch meedoen aan de Europese verkiezingen? Fidias was het naar verluidt zat om te geregeerd te worden door die 'nerds in Brussel'. En dat sprak veel Cyprioten wel aan, zo blijkt. Van alle kiezers in de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar stemde 40 procent op de influencer. Fidias is daarmee een van de zes 'politici' die Cyrpus naar Brussel stuurt. Hij gaat als onafhankelijk parlementslid en is dus niet aangesloten bij een partij.

"Dit betekent misschien dat de wereld het punt heeft bereikt waarop een nieuw hoofdstuk in het democratische boek wordt gestart", aldus de grote winnaar. De benoeming van Europees parlementslid Panayiotou is zijn meest geslaagde 'prank' tot nu toe.

Bizar
  • Screenshot-media
  • Screenshot Youtube-pagina 'Fidias'