Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: Nederlandse youtuber Bob ontdekt Zwitserse mijn vol oldtimers

Niet lang geleden spraken wij met Bob Thissen, alias 'de Nederlandse Indiana Jones', over zijn avonturen. Nu heeft de Nederlandse youtuber en 'urbexer' het nieuws gehaald met een spectaculaire ontdekking.

Bob Thissen

Je kunt Bob gerust een ontdekkingsreiziger noemen. De Nederlander (38) verkent sinds zijn zestiende de meest verlaten, extreme en indrukwekkende plekken ter wereld. Dat begon vooral met wat verlaten gebouwtjes bij hem in de buurt, maar leidde hem al snel naar locaties buiten Nederland. Een opgeheven steenfabriek in Duitsland, bijvoorbeeld.

"Ik vond het fantastisch, die verlaten en afgedankte gebouwen", aldus Thissen vorige maand in een uitgebreid interview met Panorama. "De spanning, het lugubere sfeertje, de constante dreiging iemand - wellicht een gevaarlijke gek - tegen te komen."

Op dat moment wist Bob nog niet dat zijn hobby ook een naam heeft: urban exploring. Vandaar ook Thissens bijnaam 'Urbex Bob'. Thissen: "Op dat moment ging er een wereld voor mij open. Het is flink uit de klauwen gelopen."

Zwitserse mijn

Bobs laatste avontuur bracht hem naar Zwitserland, waar een verlaten mijn zijn aandacht trok. Onder een Zwitserse berg zouden namelijk tientallen klassieke Volkswagens staan, zoals Kevers en Golfjes 1 en 2. Oldtimers en zeldzame varianten van de Duitse wagens. Samen met een vriend trekt hij in een nieuwe video door de tunnels de mijn in.

In eerste instantie komt hij enkel ouderwetse en verroeste apparatuur en machines tegen. De mijn werd in de negentiende eeuw al in gebruik genomen, aldus Bob, maar 'deze relikwieën stammen uit de jaren zeventig en tachtig'. Een paar lage en ingestorte tunnels later - de gemiddelde claustrofoob zou gek worden - treffen Bob en zijn maat bandensporen aan. Een stalen oranje deur verder, en ja hoor, de eerste Volkswagen doemt op. Het is een Kever met een gouden motorkap. Niet veel later zien ze tientallen andere Volkswagens.

Waar komen de auto's vandaan?

Hoe de bolides in de Zwitserse mijn terecht zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk. Bob vermoedt echter dat ze eigendom zijn van een museum, dat ze hier heeft opgeslagen. Wellicht moeten ze gerestaureerd worden - veel VW's zijn verroest en beschimmeld - of wordt de mijn puur als opslag gebruikt.

Bob: "Of misschien worden ze gebruikt voor reserveonderdelen."

In totaal staan er een stuk of veertig Volkswagens. Opvallend: sommige auto's zijn voorzien van stickers die er nog geen tien jaar geleden op zijn geplakt. Het is dus niet zo dat alle wagens er al tientallen jaren staan.

Voordat hij de tunnels verlaat, merkt Bob op dat de auto's geen lang leven beschoren zijn als ze in de mijn blijven staan. "Ik hoop dat deze auto's snel weer het daglicht zien. Tijd voor het volgende avontuur."

Eerdere ontdekkingen

Tijdens eerdere expedities bezocht Urbex Bob plekken zoals een lanceerbasis voor spaceshuttles in Kazachstan, het door een kernramp getroffen gebied rondom Fukushima, een militair vliegveld in Oekraïne en een opgeheven booreiland in Schotland.

Toch verlopen Bobs tripjes niet altijd vlekkeloos. Zo bezocht hij een kasteel dat nog bewoond bleek, een kerncentrale die nog gewoon actief was en een kolenmijn die nog steeds bemand werd.

"Part of the job", aldus Bob. Net als betrapt en gearresteerd worden, boetes krijgen, voor spion aangezien worden, achterna gerend worden door junks en boze landeigenaren. "Die spanning hoort er juist bij."

Bob Thissen is te volgen via zijn YouTube- en Instagrampagina Exploring the Unbeaten Path. Onlangs verscheen ook zijn derde, gelijknamige boek, een verzameling vol spectaculaire beelden en verhalen. Te bestellen via zijn website, www.bobthissen.com

Lifestyle
  • Exploring the Unbeaten Path, AD
  • Screenshot Bob Thissen