Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Golddigger 'Ummu' vond geen goud maar de dood

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week gaan we naar Nigeria, waar een Chinese zakenman de doodstraf riskeert voor de moord op zijn jonge lover.

Nigeria

Liefde kent vele vormen. Bij Frank Geng Quarong (49) slaan in de zomer van 2020 de vonken over wanneer hij in een winkelcentrum de 20-jarige Ummukulsum Sani tegen het lijf loopt. De Chinese immigrant werkt in het Nigeriaanse stad Kano als manager voor een groot textielbedrijf. Vanaf het begin zou duidelijk moeten zijn dat ‘Ummu’ hem vooral als een wandelend pinautomaat ziet. Toch maakt Frank gewillig tientallen miljoenen naira’s, oftewel tienduizenden euro’s, over naar zijn jonge lover. Zo schenkt hij 7500 euro voor een autootje en een slordige 13.500 euro als startkapitaal voor een bedrijfje dat er nooit komt. Voor een vriendenprijs van 1500 euro helpt Ummu’s imam de naïeve Frank bij zijn bekering tot de islam.“Ik gaf haar alles waar ze om vroeg, omdat ik van haar hield,” aldus Frank. De Chinees ziet zijn ‘donaties’ als een goede investering in een toekomst met zijn jonge droomvrouw.

Totdat Ummu in februari 2022 met schokkend nieuws komt: ze gaat verhuizen om met iemand anders te trouwen. Franks wereld stort in. Maar natuurlijk blijft hij zijn chequeboekje trekken wanneer Ummu hem via WhatsApp om een gunst vraagt. Zijn vreugde is dan ook groot wanneer ze hem na een paar maanden vertelt dat haar huwelijksbootje op de rotsen is gelopen. “Ze vroeg me terug en beloofde dat we zouden trouwen.”

Zo moddert de ‘relatie’ nog een tijdje voort, totdat Ummu op 13 september 2022 een virtueel tikkie stuurt om een klein kapitaal over te maken voor een project in onroerend goed. Wanneer Frank vertelt dat hij even krap bij kas zit, verbreekt Ummu furieus al het contact. “Even later zei ze dat ze weer een nieuwe liefde had gevonden. Ze appte me een foto van hem.” Dat is de druppel die Franks emmer doet overlopen. Drie dagen later staat hij om negen uur ‘s avonds in de stromende regen bij zijn geliefde voor de deur.

Hemeltergend gekrijs

Hij kent Ummu’s ouderlijk huis in de sloppenwijken van Kano goed. Deze keer komt hij niet voor een hartige maaltijd of een goed gesprek. Hij zoekt de confrontatie met de vrouw die hem heeft uitgemolken. “Maak open,” schreeuwt Frank terwijl hij driftig aan de metalen poort rammelt. Wanneer Ummu’s moeder Fatima aarzelend opendoet, duwt hij haar hardhandig tegen de vlakte en stormt linea recta naar Ummu’s slaapkamer. Familieleden horen de deur op slot gaan, gevolgd door een hemeltergend gekrijs. Ze forceren de deur en zien Ummu met diepe steekwonden in een plas bloed liggen. Haar keel is doorgesneden. Frank is door een raampje naar buiten geklommen, maar omstanders kunnen hem in de kraag grijpen voordat hij in zijn auto kan ontsnappen. De hulpdiensten haasten zich om Ummu naar het nabijgelegen ziekenhuis te brengen. Er is niks meer voor haar te doen: ze heeft te veel bloed verloren.

Ummukulsum Sani.

Nadat via de Chinese ambassade een tolk is geregeld, verschijnt Frank een maandje later voor het eerst in de rechtbank. De aanklacht luidt: culpable homicide. Het is een overblijfsel uit het Britse strafrecht waar zowel moord als doodslag onder kan vallen. De Nigeriaanse wet kent slechts één straf bij een veroordeling: dood door ophanging. Alhoewel dit in de praktijk eigenlijk altijd levenslange opsluiting betekent, doet Frank er alles aan om het vege lijf te redden. Hij pleit ervoor onschuldig te zijn en probeert sympathie te kweken met zijn verhaal over Ummu’s oplichtingspraktijken. Wanneer dat niet lijkt te werken, gooit hij het tijdens een kruisverhoor plotseling op zelfverdediging.

Bij de ballen

Via zijn tolk laat Frank weten dat Ummu, en niet hij, bij die fatale confrontatie in de slaapkamer de eerste klappen heeft uitgedeeld. “Ze belaagde me met een mes. Toen ik mezelf verdedigde, beet ze me in de arm en vingers. Daarna verwondde ze me in de liesstreek.” Hij licht toe dat hij zijn testikels bedoelt. Met andere woorden: Ummu heeft Frank niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk bij de ballen gehad.

Dat Frank het slachtoffer daarna met minimaal elf messteken heeft afslacht, kan hij zich niet heugen. De verdediging roept een gepensioneerd uroloog op om dat te verklaren. “De zaadbal is gevoelig omdat deze sensorische zenuwen bevat. Wanneer eraan wordt getrokken veroorzaakt het een angstige vecht-of-vluchtreactie,” aldus dr. Abdullahi Abubakar. “De bloeddruk zakt, er gaat te weinig zuurstof naar de hersenen en de patiënt kan flauwvallen of in shock raken.” In deze paniektoestand kan iemand een ander onbewust overhoop steken, aldus de deskundige.

Dader Frank hield het op zelfverdediging.

Het oordeel

Rechter Sanusi Ado Maaji lijkt er ‘geen zak’ van te geloven. Op 26 maart veroordeelt hij Frank met een paar woorden tot de galg: “De verklaring van de verdachte is inconsistent. Ik beschouw hem bij deze schuldig.” Ummu’s moeder Fatima is opgelucht over het doodvonnis: “Ik ben extreem verdrietig dat ik mijn dochter heb verloren, maar ik weet dat gerechtigheid is geschied.” Op social media zijn de meningen verdeeld tussen ‘die golddigger heeft er zelf om gevraagd’ tot ‘buitenlanders denken dat ze hier ongestraft onze vrouwen kunnen vermoorden’.

Overigens is het de vraag of Frank ooit echt de beul zal zien. Hij is een van ruim 3000 terdoodveroordeelden in Nigeria. Om de executie uit te voeren, is goedkeuring nodig van een provinciaal bestuurder en die wil daar doorgaans zijn vingers niet aan branden. Er is al sinds 2016 niemand meer geëxecuteerd.

Frank wordt weggeleid uit de rechtszaal.

Moord in Nigeria

Volgens de laatste betrouwbare cijfers (2019, VN) telt Nigeria 22 moorden per 100.000 inwoners. Op een bevolking van 218 miljoen betekent dit dat het aantal Nigerianen dat jaarlijks door geweld om het leven komt, vergelijkbaar is met de bevolking van Zutphen of Ridderkerk. Tot overmaat van ramp zucht Nigeria onder terreurgroeperingen als Boko Haram. Vorig jaar zijn er zeker 8000 christenen gedood door moslimterroristen. Alleen al in de week rond kerst zijn zeker 238 gelovigen, veelal tijdens kerkdiensten, vermoord en tienduizenden burgers uit hun huizen verdreven.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct