Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Komt incest-monster Josef Fritzl vrij?

De tot levenslang veroordeelde Josef Fritzl alias het 'Monster van Amstetten' wordt overgeplaatst naar een normale gevangenis. De volgende stap is volgens zijn advocate een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling. 

Fritzl

Josef Fritzl (89) hield zijn dochter ruim 24 jaar lang gevangen in een bunker in zijn tuin. Tijdens haar gevangenschap werd de dochter ongeveer drieduizend keer door Fritzl verkracht. Ze raakte meerdere malen zwanger en zette zeven kinderen op de wereld. Eén van hen overleed vrij snel na de geboorte.

De Oostenrijker werd in 2008 opgepakt en een jaar later veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij werd echter niet naar een gevangenis, maar naar een tbs-instelling gebracht. Dit omdat hij aan meerdere persoonlijkheidsstoornissen zou lijden. Maar de behandelingen in de instelling hebben geen zin meer, zo is het oordeel van de rechter nu. Fritzl zou zóveel lichamelijke gebreken hebben, en daarnaast lijden aan dementie, dat hij waarschijnlijk geen 'daden met ernstige gevolgen' zal plegen.

Komt het monster vrij?

Begin dit jaar ontstond er al ophef omdat de Oostenrijker op een terrasje gespot was vlakbij de tbs-instelling waar hij vastzit. Hij zou daar regelmatig onder begeleiding koffiedrinken. Verschillende buurtbewoners lieten weten misselijk te worden van het feit dat 'dit wezen rond mag lopen'.

Toch wordt het 'Monster van Amstetten' op z'n vroegst over twee weken naar een gewone gevangenis overgeplaatst. Op dat moment kan zijn advocate Astrid Wagner een verzoek doen tot vervroegde vrijlating. Volgend jaar zou Fritzl dan de bajes al kunnen verlaten, mits het verzoek goedgekeurd worden natuurlijk.

De hel die in 1984 begon

In 1984 zei Fritzl tegen zijn vrouw dat hun dochter was weggelopen. In werkelijkheid had hij haar ontvoerd en naar een zelfgebouwde kelder in de achtertuin gebracht. Daar verkrachtte hij haar duizenden keren. In de 24 jaar dat ze daar vastzat, verwekte Fritzl zeven kinderen bij haar. Sommigen van hen leefden bij hun moeder in de kelder, onder dramatische omstandigheden; er was weinig ruimte, geen licht, geen frisse lucht en geen stromend water. Andere kinderen legde hij voor zijn eigen voordeur. Alsof zijn dochter - de vrouw die in de kelder zat - de kinderen daar had achtergelaten.

Fritzl liep in 2008 tegen de lamp toen een van de meisjes die hij had verwekt bij zijn eigen dochter ziek werd. In het ziekenhuis vertrouwde een arts de situatie niet, onder andere omdat het meisje nergens geregistreerd stond. Toen Fritzl opgepakt werd, kwam de gruwelijke waarheid aan het licht.

Misdaad
  • AD, NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Capital Pictures