Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

EK 1988 en EK 2024 in Duitsland: tenues, VAR, voetbalwedden, terugspeelballen en andere werelden van verschil

Het is dit jaar 36 jaar geleden dat het Nederlands Elftal zijn enige echte prijs won, in hetzelfde land als waar straks een nieuwe gooi naar diezelfde Europese beker wordt gedaan. Nostalgici blikken daarom massaal terug op die vrolijke voetbalzomer van 1988 en dan valt direct een aantal dingen op. Van krakende commentaren door een telefoonlijn en voetbalwedden via een formuliertje tot aan de uiterlijke kenmerken van de spelers: de verschillen tussen toen en nu op een rijtje.  

EK

Voetbalwedden, politiek incorrecte spandoeken en rivaliteit met Duitsland 

“Het Volkspark Stadion is van Oranje!”, klonk het even opgelucht als fanatiek na de beslissende goal in de slotminuten van West-Duitsland-Nederland, de halve finale die overigens al na drie (!) wedstrijden was behaald. Jazeker, Duitsland was nog verdeeld door het IJzeren Gordijn en de gevleugelde woorden kwamen in de huiskamers via een analoge telefoonlijn. Degenen die ingezet hadden op deze uitslag, hadden hiervoor een formuliertje ingevuld bij hun lokale sigarenboer.

Al deze begrippen zijn verdwenen: wedden op ek gaat nu via internet, net als de tv-uitzending. De Berlijnse muur is omvergehaald en die bijkans schuimbekkende rivaliteit ten opzichte van de oosterburen is grotendeels verdwenen. Laat staan de politiek incorrecte spandoeken die aan de Tweede Wereldoorlog refereren.

Het spel zelf: VAR en de terugspeelbal

Tijdrekken gebeurt nog steeds, maar het is nu vooral de VAR die dat doet door elk doelpunt minutenlang te analyseren alvorens het toe te kennen. Het juichen is dus gereserveerder dan voorheen. De terugspeelbal mag al decennialang niet meer met de handen worden aangeraakt door de keeper, op straffe van een indirecte vrije trap. In plaats daarvan manoeuvreert een ploeg de bal doorgaans richting cornervlag om tijd te winnen, hetgeen steevast in een potje vrij worstelen ontaardt. De sport wordt nu dus op een andere manier ontsierd.

Voor de statistiekenvreters: er doet nu een veelvoud aan landenteams mee. Sommige zijn nieuw (Kroatië), een andere herenigd (Duitsland), weer andere geheel verdwenen (Joegoslavië) en een enkele uitgesloten van deelname om politieke redenen. Het speelschema is straks te vinden op UEFA.com - en niet per se in een programmaboekje.

De roze schoentjes

‘Zelfs’ de voetbalmode beweegt met zijn tijd mee. Vrijwel de helft van de ploeg uit ‘88 was getooid met een snor en/of matje en de tenues waren beduidend strakker dan de huidige. In deze eeuw zijn het vooral de vele tattoos en soms hallucinerende kapsels die in het oog springen – om nog maar te zwijgen over het schoeisel, toen nog zwart en aangeduid als kicksen. Wie kon ooit voorspellen dat de beste spelers ter wereld op een dag op roze schoenen over het veld zouden hobbelen?

Sport
  • Pexels