Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: de onvindbare gedetineerde en een mannelijke bewaker.

Winnaar

De winnaar: de onvindbare gedetineerde

Moet toch de ultieme fantasie zijn van iedere gevangene, dat er wordt aangeklopt en de cipier zegt: u mag naar huis. Gewoon zomaar, nog heel ver voordat de straf is verstreken. Het overkwam een gedetineerde in de gevangenis van Zaanstad.

Eind december mocht de man, van wie de identiteit geheim is gehouden, gaan. Terwijl hij nog 401 dagen moest uitzitten! Pas begin februari werd het Justitieel Complex Zaanstad op de hoogte gesteld van de blunder. “Door een menselijke fout in combinatie met beperkingen van het informatiesysteem is de herberekening van de duur van verschillende straffen niet goed gegaan,” zei een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen in De Telegraaf. De man is al wekenlang onvindbaar. Logisch, die is vast op een tropische bestemming de ballen uit zijn zwembroek aan het lachen.

De verliezer: een mannelijke bewaker

We blijven even in de celblokken, want ook uit de vrouwengevangenis Ter Peel in het Limburgse Evertsoord kwam opmerkelijk nieuws. Een 43-jarige beveiliger moest zich verantwoorden bij de rechtbank in Maastricht.

De man had gedurende een periode van acht maanden seks met een gedetineerde, meestal in haar cel. Dat gebeurde overigens wel met haar toestemming, maar dat pleit hem niet vrij. “Iedere beveiliger weet dat je geen seks mag hebben met een gedetineerde, dat is volstrekt uit den boze,” zei de officier van justitie. Hoe het dan toch zover kwam? Zijn huwelijk zat op een dood spoor en na wekenlange avances kon hij de verleiding niet langer weerstaan. “Ik was op dat moment zwak,” erkende hij. Me dunkt! De man hoorde 200 uur taakstraf tegen zich eisen. Uitspraak volgende week.

Misdaad
  • ANP E.A.