Het is natuurlijk niet de bedoeling dat gedetineerden toegang hebben tot drugs en mobiele telefoons in de gevangenis. Drugsgebruik kan immers tot gevaarlijke situaties leiden in de bajes, en via telefoons kunnen gevangenen zonder enig toezicht contact leggen met de buitenwereld.
Vandaar dat zowel bezoekers als post gecontroleerd worden in de Nederlandse bajesen. Er wordt echter altijd wel wat op illegale wijze naar binnengesmokkeld. Dat gebeurt bijvoorbeeld via corrupte medewerkers, die zelf wat bijverdienen via de clandestiene handel. Een andere wijze waarop de goederen binnen de gevangenismuren belanden: drones.
Bezorgdienst
Afgelopen dinsdag heeft de politie drie mannen opgepakt die daar vermoedelijk hun 'werk' van hadden gemaakt. Het stel bezorgde volgens de politie telefoons en drugs op bestelling aan gedetineerden. De goederen zouden aan een drone zijn bevestigd, waarna de onbemande minihelikopter over de hekken van verschillende Nederlandse gevangenissen vloog om de spullen af te leveren.
Volgens de verdenkingen deden de mannen dit sinds 2021 meermaals in Nederland, België en Luxemburg. De Nederlandse penitentiaire inrichtingen waar de verdachten met drones zouden hebben gevlogen staan in Lelystad, Veenhuizen en Zaandam. Met wisselend succes, aldus de politie. Sommige pogingen faalden volgens de berichtgeving jammerlijk, terwijl de gedetineerden in andere gevallen hun bestelde telefoons en/of drugs vanuit hun cel konden aanpakken.
In de woningen van de drie verdachten werden drones en drugs aangetroffen.
Anti-drone-systeem
Afgelopen januari maakte de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bekend dat elke bajes in Nederland inmiddels een speciaal drone-detectiesysteem heeft. Met het systeem werden in 2023 honderden apparaten opgemerkt. In 243 gevallen bleek er niets aan de hand, maar in slechts 55 gevallen werd er daadwerkelijk ingegrepen.
Dat ging dan bijvoorbeeld om drones die te dichtbij of zelfs over de gevangenis vlogen. Soms deden de bestuurders van de vliegmachines pogingen om drugs, telefoons of andere smokkelwaar te droppen. Naar aanleiding van de 'bezorgpogingen' werden vorig jaar 15 telefoons en 3 drugspakketten onderschept. Ook werden er 6 mensen aangehouden.
- RTL Nieuws
- Adobe Stock