Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Ook in Nederland krijgen mensen onterecht de zwaarste straf’

De één zat 33 jaar onschuldig achter de tralies, de ander zelfs nóg langer: 48 jaar. Wereldwijd zijn er allerlei voorbeelden van personen die tientallen jaren van hun leven in rook zagen opgaan doordat zij werden veroordeeld voor een misdrijf dat zij niet hebben gepleegd. “Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er in Nederland minder fouten worden gemaakt dan in de Verenigde Staten of andere landen.”

Onterecht vast

Deze vijf zaten in het buitenland tientallen jaren zomaar vast

48 JAAR

Wie? Glynn Simmons
Beschuldigd van? Een moord in een slijterij
Waar? Verenigde Staten
De Amerikaan die het langst onschuldig vastzat, Glynn Simmons, wordt veroordeeld voor moord als hij nog een jonge god is van 22. Bij zijn vrijlating in 2023 is hij 70. Bijna een halve eeuw lang – 48 jaar, één maand en achttien dagen – zat hij onschuldig achter de tralies. Jaren van zijn leven die hij nooit meer terugkrijgt. Hoe heeft het in vredesnaam zover kunnen komen?

Het begint allemaal in de laatste dagen van december 1974, als twee onbekende gewapende mannen een slijterij in Edmond overvallen, een stadje in de Amerikaanse staat Oklahoma. Ze schuwen daarbij geen geweld. Voordat ze de kassa plunderen, schieten ze de 30-jarige winkelbediende Carolyn Sue Rogers door haar hoofd. Zij overlijdt later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Daarnaast jagen de twee overvallers een kogel door het hoofd van een klant, een 18-jarige vrouw. Wonder boven wonder overleeft zij de aanslag. Tegen de rechercheurs verklaart zij de schutter niet goed te hebben gezien, maar toch laten zij haar de daders identificeren aan de hand van foto’s. De vrouw wijst twee mannen aan, onder wie Glynn Simmons. En dat terwijl hij een waterdicht alibi heeft. Op de dag van de moord is hij samen met vrienden aan het biljarten in een heel andere stad dan Edmond, nota bene meer dan 1000 kilometer verderop. Deze vrienden bevestigen dit ook nog. Ander bewijs tegen hem dan de verklaring van het slachtoffer is er niet. Toch wordt niet Simmons, maar de jonge vrouw geloofd en krijgt hij de hoogst mogelijke straf opgelegd: de doodstraf. Godzijdank wordt zijn straf door nieuwe wetgeving omgezet in levenslang. Anders had hij nu niet eens meer geleefd. Pas aan het eind van de jaren 90, als hij al tegen de 50 loopt, ontstaan de eerste serieuze twijfels of hij eigenlijk wel schuldig is. Na al die jaren is er opeens een geheim document boven water gekomen dat onomstotelijk bewijst dat de vrouw tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd en behalve Simmons en de medeverdachte ook nog een derde man als mogelijke dader heeft aangewezen. Hoe betrouwbaar is die verklaring dan nog?

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Toch duurt het nog meer dan twintig (!) jaar, tot 2023, voordat Simmons wordt vrijgelaten en met terugwerkende kracht wordt vrijgesproken. Wrang genoeg lacht het leven hem na zijn vrijlating nog steeds niet toe. Hij is nog maar kort op vrije voeten als Simmons alweer de volgende klap in zijn gezicht krijgt: hij wordt gediagnosticeerd met leverkanker. Het bedrag dat de staat Oklahoma hem betaalt aan schadevergoeding, 175.000 dollar (belachelijk laag natuurlijk!), besteedt hij noodgedwongen aan zijn medische behandelingen. Medeveroordeelde Don Roberts is officieel nog altijd schuldig aan de moord, maar is wel op borgtocht vrij. Advocaten willen nu proberen om ook zijn veroordeling ongedaan te maken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP E.A.