Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zanger, presentator & acteur Ferry Doedens: 'Je moet schijt hebben aan anderen’

Ferry Doedens (33) houdt wel van een stukje reizen en dus stuurde Panorama hem op een cruise langs Miami, Puerto Rico en het privé-eiland Ocean Cay. Vanaf zijn strandbedje vertelt de acteur hoe zijn leven de afgelopen jaren drastisch veranderde. Van stuiterende buurjongen in GTST naar erotisch model op OnlyFans. “Ik doe veel aan zelfreflectie.”

Ferry Doedens

Manusje-van-alles
Ferry Doedens is het kind van speelgoedwinkeliers. Zijn vader was eigenaar van zo’n zaak in geboortedorp Drachten, dus geen gameboy of bordspel dat in de jeugd van de Fries aan hem voorbijging. Na het vmbo bemachtigde hij zijn eerste figurantenrol in de musical Pietje Bell en schreef hij zich in voor de mbo-studie Kunt, Theater & Media in Groningen. In 2006 werd hij Nederlands kampioen levend standbeeld, een jaar later schopte hij het tot de liveshows van Idols.

Vlak voor zijn twintigste verjaardag maakte Ferry zijn debuut als soapie bij Goede Tijden, Slechte Tijden, waarin hij Lucas Sanders vertolkte, een rol die hij - af en aan - twaalf jaar en ruim duizend afleveringen zou spelen. In 2014 dook hij in een gastrol bij het Amerikaanse equivalent The Bold and the Beautiful, dat opnames maakte in Amsterdam.

De afgelopen jaren nam hij deel aan programmas als Expeditie Robinson, Special Forces VIPS en presenteerde hij voor RTL reis- en lifestyleprogramma’s. In het theater zong hij de avonden van musicals als Wicked, Grease en The Bodyguard vol en ook was hij werkzaam als stemacteur voor animatiefilms. Eind 2020 maakte hij als erotisch model zijn debuut op het seksueel getinte online platform OnlyFans.

'Als iemand 500 euro voor mijn gedragen sokken biedt, dan krijgt hij die. Sterker nog, dan stuur ik m'n onderbroek er met liefde gratis achteraan'

Je had tien dagen lang het reusachtige MSC Seascape Schip met clubs, restaurants en casino’s tot je beschikking, maar je lag er elke avond al bijtijds in.
“Thuis slaap ik nooit voor tien uur ‘s avonds en kan ik zelfs makkelijk doortrekken tot vier uur, maar ik dender niet meer zoals vroeger ergens door in een club. Geef mij maar een goed gesprek met vrienden of een lekker etentje. Ik hou tijdens vakanties van een lekker kopje koffie in de ochtend, een fijn balkonnetje en wat zonnestralen. Het liefst ook een fijne gym in de buurt, wat hier gelukkig het geval was, en elke ochtend heerlijk uitslapen, ook als ik er de avond ervoor al vroeg in lig. Even heerlijk verstoten van de wereld op eigen land, midden op zee. Ik merk dat ik vandaag de dag veel meer mijn verantwoordelijk neem en pak.”

Je lijkt evenwichtiger in het leven te staan dan een paar jaar geleden.
“Iedereen wordt ouder en wijzer. Ook ik. Als ik nu bijvoorbeeld oude beelden van mezelf in Ranking the Stars terugzie, dan denk ik: jezus, Fer, wat laat jij je uit de tent lokken! Op alles wat daar werd gezegd, hapte ik toe. Zou je mij daar nu neerzetten, dan krijg je een stuk rustiger kandidaat, dat kan ik je wel vertellen. Ik was dan wel niet onder invloed van drugs tijdens de opnames, maar de dagen daaromheen wel. Dat merkte je aan mijn gedrag. Beschamend. Ik kan er dan ook haast niet meer naar kijken.”

Je weet ook waarom je destijds gebruikte?
“Natuurlijk! Ik was zo onzeker als de pest en dat spul haalde dat gevoel bij me weg. Nu maakt het me niet zoveel meer uit wat mensen over me denken. Mogen ze me wel, mogen ze me niet, je kunt me simpelweg nemen zoals ik ben. Ik denk dat ik best een makkelijke jongen ben in de omgang, vrij easygoing. Wel iemand die af en toe teruggefloten moet worden en nog weleens ergens te laat kan komen, maar dat heeft niets te maken met of ik aan de shit zit. Ik wil met liefde in een potje plassen. Bij mij is niets meer te zien.”

Nooit meer de neiging gehad?
“Om eerlijk te zijn heb ik een half jaar geleden weer eens iets geprobeerd om te zien of het nog iets me zou doen. Het antwoord: vrij weinig. Ik werd er heel stilletjes van. Mijn vrienden doen het nog weleens, maar ik ga daar niet meer in mee. Mijn stemming slaat erdoor om van vrolijk naar heel erg in mezelf gekeerd. Het spul heeft een heel andere uitwerking op me dan voorheen. Toen ik dat bemerkte, wist ik voorgoed: This is it, I’m done. Ik ben er serieus klaar mee. En ik hoop anderen ook. Als je tegenwoordig ziet hoe makkelijk 16-jarigen aan designerdrugs kunnen komen. Bijna alsof je een blikje frisdrank bestelt. Onverantwoord en gevaarlijk bovendien.”

Heb je nog iemand weten te scoren?
“Ik doe het vrij rustig aan, moet ik je zeggen. Ik hou heel erg van, met een biertje in de hand aan de rand van het zwembad, mensen kijken en ‘s avonds lekker op boevenjacht, maar meer dan zo nu en dan een beetje de bloemetjes buiten zetten, is het niet. Begin dit jaar was ik nog een beetje half aan het daten met een jongen, Luis, en daar heb ik nog steeds bijna dagelijks contact mee.”

Als vrienden?
“Niet als partner, inderdaad, maar wel als iemand die - dat weet ik nu al - voor altijd in mijn leven zal blijven. Op wat voor manier dan ook. In het vliegtuig heb ik hem nog een e-mail gestuurd om hem oprecht te bedanken voor ons fijne contact. Hij was onbewust een soort van spiegel die me liet inzien dat ik een ‘grote jongen’ aan het worden ben. Dat wil zeggen: een jonge hond met al zijn gebreken die langzaamaan volwassen wordt. Er moet in mijn leven altijd wel een soort van reuring zijn, maar het is ook niet erg om af en toe in wat rustiger vaarwater te zitten.”

Wat is jouw hardste les geweest in de liefde?
“Mijn ex-vriend. Die was heel giftig, manipulatief en bedreven in gaslighting, oftewel: de waarheid zo verdraaien, dat ik steeds weer aan mezelf ging twijfelen. Hij deed er alles aan om zoveel mensen bij mij weg te houden en zodoende mijn wereld heel klein te maken, iets wat niet veel mensen weten. Op een gegeven moment zagen de vrienden die het dichtst bij me staan dat ook en waarschuwden ze me voor hem. Fer, die jongen is niet goed voor je. Hij neemt alles van je af.

Hij was jaloers?
“Nogal! Hij kon er bijvoorbeeld niet tegen dat ik dagelijks op televisie was. Wilde me niet met anderen delen en haatte het dat ik aandacht kreeg van mensen die GTST kijken. Op een gegeven moment wist ik precies op welke ‘knoppen’ ik wel en juist niet moest drukken om hem tevreden te houden en dan loop je continu op eieren.”

Het tegenovergestelde van een relaxte sfeer?
“Er was altijd wel iets en discussies tussen ons liepen niet altijd even soepel. Hij komt uit Brazilië en hoewel mijn Engels, de taal waarin we met elkaar spraken, meer dan prima is, is het niet mijn moedertaal. Je gelijk proberen te halen met Google Translate is niet ideaal. We hebben midden op het Leidseplein zelfs eens zo’n schreeuwende ruzie gehad dat twee uitsmijters van een club vroegen of ze moesten ingrijpen.”

Terwijl die relatie juist zo mooi begon…
“Maar dat is de roze bril in het begin, hè. In die eerste paar weken is het allemaal leuk, maar alles wat ik daarin ondernam onthield hij en kreeg ik later teruggeworpen. Dat werd een patroon en herhaalde zich keer op keer. Hij ging zich ook allerlei dingen in zijn hoofd halen. Dan dacht hij bijvoorbeeld dat ik met anderen aan het feesten was in de stad, terwijl ik gewoon om elf uur in bed lag. Dan ging hij zwerven om mijn huis. Of hij gaf me de silent treatment om me een dag later weer verrot te schelden via FaceTime. Echt een crazy gast. Ik betaalde alles voor hem en hield met hart en ziel van die jongen, maar op een gegeven moment kon ik het gewoon niet meer opbrengen nog langer met hem door te gaan. Hij vrat al m’n energie op.”

Vind je het fijn om niet meer met meel in de mond te hoeven praten? Alles wat je hebt meegemaakt - tot je OnlyFans-avontuur aan toe - is inmiddels bekend en mensen zijn eraan gewend.
“Dat is wel zo, ja. Ik zal altijd een jongen blijven die de randjes opzoekt en graag risico neemt. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken, te onderzoeken en spannende projecten aan te gaan. Op de achtergrond is dat dan ook zeker gaande. OnlyFans is erg tijdsgebonden. Om de vergelijking met voetbal te trekken: ik ben nu nog speler en zou in de toekomst graag trainer worden.”

De wereld achter het platform meer ontdekken?
“En nieuwe talenten helpen coachen in wat ik nu zelf nog doe. Ik vind het superinteressant om strategieën te bedenken en uit te zetten wat betreft de content die we maken, al richt ik me voorlopig nog even op mijn eigen kanaal. 90 procent van mijn abonnees komt uit Nederland, daar wil ik veel meer de buitenlandse markt bij betrekken.”

Je sprak drie jaar geleden de hoop uit een carrière als erotisch model en serieus acteur te kunnen combineren. Waar je daarom eerst werd uitgelachen, lijk je daarin langzaamaan toch gelijk te krijgen.
“Ik heb binnenkort een auditie voor een voorstelling en nog een andere show en afgelopen seizoen heb ik twee producties voor theaterproducent De Graaf & Cornelissen gedaan. Laatst zag ik een documentje met daarop namen, geen BN’ers, overigens, die ook op OnlyFans zitten en dat verbaasde mij. Veel bekende mannen die redelijk onder de radar opereren. Ik denk dus inderdaad dat beide werelden losgekoppeld kunnen worden van elkaar. Zolang ze maar niet in elkaar overlopen. Dat is het hele punt. Een goede vriend van me, Mathijs Vervoorn, helpt me stappen te maken in dit werk. Hij is een ontzettend nuchtere gozer die nooit ergens omheen draait en het klappen van de zweep kent.”

Wat zijn absolute do’s en don’ts in dit werk?
“Waar veel beginnende makers de mist mee ingaan, is door direct volledig naakt te gaan. Je geeft dan meteen alles al weg en kunt niets meer opbouwen. Iets wat ik dan wel weer adviseer, is schijt hebben aan wat andere mensen over jou en dit werk denken. Heb je daar moeite mee, dan moet je er niet aan beginnen. Maar goed, dat is een proces. Zelf trek ik de grens bij video’s met anderen. Dat doe ik niet. Alles wat je van mij ziet is solo. En je kunt persoonlijke wensen aanvragen. Als iemand 500 euro voor mijn gedragen sokken biedt, dan krijg hij die. Sterker nog, dan stuur ik m’n onderbroek er met liefde gratis achteraan. Of een voice memo, ik spreek ‘m in zoals je wilt.”

'Ik was er klaar mee om van hot naar her te trekken. Ik heb bij drie vrienden ingewoond en in hotels gelogeerd. Nu is het echt tijd voor mijn eigen stek'

Je hebt er een mooi huis van kunnen kopen.
“Op 1 november heb ik de sleutel van mijn huis gekregen, dat ik tweeënhalf jaar geleden met hulp van een goede vriend en vriendin heb weten te bemachtigen. Ik wilde er vanaf dag één meteen gaan slapen. Al stond er nog geen krukje, zodra het kon trok ik erin. Ik was er namelijk wel een beetje klaar mee om de hele tijd van hot naar her te trekken en te moeten wachten tot het af was. Ik heb in totaal bij drie vrienden ingewoond en in hotels gelogeerd. Nu is het echt tijd voor mijn eigen stek.”

Waar ga je wonen?
“Midden in Amsterdam-Oost, met m’n nieuwe, vaste kaasboertje, koffiezaakje en vishandelaar om de hoek. Tien jaar geleden had ik deze stap ook al kunnen maken, maar toen deed ik helaas andere dingen met mijn geld. Waar ik overigens geen spijt van heb, want het heeft me ook weer gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. Ik heb wel een rock-‘n-rollleven geleid. Dat is waar. Ik ben geen heilige jongen en heb genoeg foute dingen gedaan.”

'Ik heb wel een rock-'n-rollleven geleid. Dat is waar. Ik ben geen heilige jongen en heb genoeg foute dingen gedaan'

Kom je ooit nog van het imago stuiterbal af?
“Geloof me: ik word echt nog weleens moe van mezelf, maar ik weet veel beter wat ik wil en waar ik voor sta. Ik doe veel aan zelfreflectie, probeer een helikopterview te hebben en rekening te houden met andere mensen. De laatste jaren heb ik een aantal toffe gasten leren kennen, de meeste hetero, en dat zijn heel goede maten van me geworden. Zij oordelen niet en laten anderen lekker in hun waarde. Ook wil ik veel blijven reizen, het liefst alleen en dan connecties maken met locals. Daar word ik gelukkig van. Hiervoor was ik nog in Dubai en hierna ga ik een weekje naar Curaçao. Mijn basis is Amsterdam, maar ik kan me overal ter wereld vermaken.”

Is GTST een afgesloten hoofdstuk of staat de deur nog op een kier?
“Drie jaar geleden vroeg ik me echt af waar ik stond, wat ik wilde en hoe mijn leven er in de toekomst uit zou zien. Maar als je me nu vraagt wat ik over tien jaar doe, dan weer ik het echt nog niet. Tien jaar geleden zou ik waarschijnlijk hebben gezegd dat ik nog steeds in GTST zou spelen, maar dat is niet meer aan de orde. Na mijn ontslag ben ik er niet meer terug geweest, maar als ze me zouden bellen voor een kopje koffie, dan ga ik dat zeker wel drinken.”

Aha, Meerdijk lonkt?
“Ik mis mijn karakter Lucas ook nog steeds. Hoe leuk zou het zijn als hij weer eventjes zou opduiken? Al is het maar voor een half jaartje. Dat is toch enig? Tegelijkertijd kan ik het me ook voorstellen dat ik de tv-wereld op een dag helemaal achter me laat en iets ga doen waar ik nu nog geen weet van heb. Ik zal nog wel dertig keer op m’n bek gaan en merken dat iets niet werkt. Nou, dan kies ik een andere afslag en zien we of dat wel werkt.”

Hoe kijkt je familie naar jouw carrière?
“Ze zullen ongetwijfeld trots zijn. We spreken elkaar zo nu en dan en soms is het ook goed om elkaar even te laten, al houden we ontzettend van elkaar. Je familie is je familie en je vrienden zijn je vrienden. In de ogen van sommigen zal ik het nooit goed kunnen doen en blijf ik altijd het kleine mannetje dat ik ooit was. Hoezeer ik door de jaren ook verander. Met mijn vader heb ik al jarenlang geen contact meer en ik weet niet hoe ik zou reageren als hij ineens bij me op de stoep zou staan. Dat kan ik je echt niet voorspellen.”

Zou jij een goede vader zijn, denk je?
“Ik denk het wel. Met neefjes en nichtjes schiet ik goed op. Überhaupt met kinderen in het algemeen. Ik zou het ergens wel leuk vinden, maar het is niet dat ik er elke dag mee bezig ben. Het hangt ook af van de partner die ik tegenkom en ik zou eerst financieel onafhankelijk willen zijn. Aan die 70.000 euro per maand, die een tijdje geleden eens geopperd werd, zit ik nog lang niet. Daar wil ik natuurlijk wel naartoe. Niemand heeft een hekel aan geld.”

Entertainment
  • Andy Smulders