Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wederom levenslange gevangenisstraf geëist tegen moordverdachten Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange celstraf tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Peter R. de Vries

Woensdag werd bekendgemaakt dat het OM een levenslange gevangenisstraf eist voor de drie verdachten in de zaak rondom Peter R. de Vries. Het gaat hierbij om 'moordmakelaar' Krystian M., de vermeende schutter Delano G. en chauffeur Kamil E.

'Oom Ridouan T.'

Al eerder - in de zomer van 2022 - werd er een levenslange celstraf geëist tegen Delano G. en Kamil E. door het OM. Echter moesten delen van de rechtszaak opnieuw behandeld worden doordat één van de rechters naar het buitenland verkaste. Daarnaast riep justitie ook nog een nieuwe getuige op.

Volgens deze nieuwe getuige - aangeduid als Eddy, of nummer 5089 - zou 'moordmakelaar' Krystian M. de opdrachtgever zijn. Hij zou de Delano G. en Kamil E. aan elkaar hebben gekoppeld. De Telegraaf meldt dat dit in opdracht zou zijn geweest van een Marokkaanse man die M. 'oom' noemde. Volgens het OM zou het hierbij gaan Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces.

Volgens justitie is een motief voor de moord op de misdaadjournalist het feit dat Peter R. de Vries vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-liquidatieproces. Ridouan T. ontkende eerder al deze beschuldiging.

Centrum Amsterdam

Vandaag werd vanuit rechtbank 'de Bunker' in Amsterdam-Osdorp bekend gemaakt dat het OM tegen alledrie verdachten een levenslange celstraf eist. "De moord was bij uitstek bedoeld om de bevolking vrees aan te jagen", aldus de officier van justitie. "Aan het begin van de avond, in een drukke straat, midden in het centrum van Amsterdam. Veel mensen waren getuige van de aanslag", gaat de officier verder.

De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De misdaadverslaggever had die avond bij RTL Boulevard achter de desk gestaan en liep over straat richting zijn auto die geparkeerd stond in een kleine parkeergarage. Onderweg naar deze garage werd hij neergeschoten. Peter R. de Vries overleed negen dagen na de aanslag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zes andere verdachten

In deze zaak worden naast Delano G., Kamil E. en Krystian M. nog zes andere personen verdacht. Christian W., Divainy K., Konrad W. en Ludgardo S. worden verdacht van spelen van een rol binnen de voorbereidingen van de moord. Erickson O. en Gerower M. worden gezien als de 'filmers'. Zij zouden hebben gezorgd voor beeldmateriaal van de aanslag op De Vries en deze beelden verspreid hebben. "Die video maakte onderdeel uit van de moordaanslag", aldus de officieren van justitie.

Ook tegen deze zes verdachten wordt een gevangenisstraf geëist door het OM.

Misdaad
  • X, De Telegraaf, NOS
  • NL Beeld / Proshots