Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom moest de Russische kunsthandelaar Aleksandr Levin dood?

Volgende week is het elf jaar geleden dat er in het water van het Amsterdamse IJ een bizarre vondst wordt gedaan: een ingepakte romp. Pas tien jaar later wordt bekend wie dat was: een Russische kunsthandelaar die eerder in Nederland was veroordeeld voor de smokkel van kunst. Maar waarom moest hij dood? En wie zit er achter deze geheimzinnige moord?

Romp in het IJ

Het is een lugubere ontdekking die een voorbijganger doet op woensdag 30 januari 2013 in het water van het Amsterdamse IJ. Hij ziet een blauw pakket drijven ter hoogte van de voormalige NDSM-werf aan de Ms. van Riemsdijkweg. Als de politie een kijkje komt nemen, vermoedt ze dat het om een deel, of delen, van een stoffelijk overschot gaat. Het blijkt om de romp van een mens te gaan.

Sectie en forensisch onderzoek wijzen uit dat de romp in het IJ van een persoon uit Oost-Europa is. De politie geeft aan dat zijn dood het gevolg moet zijn geweest van een misdrijf. Maar het is niet duidelijk of er sprake is geweest van moord, of dat de man onder andere omstandigheden is overleden en dat men heeft geprobeerd op deze manier het lichaam te laten verdwijnen.

De romp wordt begraven op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam in een algemeen graf. Want de politie is er nog niet achtergekomen wat de identiteit is van de persoon. Zijn uitvaart wordt daarom verzorgd door stichting De Eenzame Uitvaart. Dichter Jannah Loontjes schrijft hiervoor een gedicht voor zijn afscheid. Een fragment daaruit:

‘Van hoofd en ledematen ontdaan. Afgehakt of gezaagd.

Of je nog leefde toen je eerste arm, of was het je been.

Of je ogen, waarschijnlijk helblauwe ogen. Of ze zagen.

Of dat het hoofd al niet meer. Enkel je romp als getuige.’

Het gedicht bevat details van de zaak die uit een uitzending van Opsporing Verzocht lijken te zijn gekomen. Hij zou ‘een shirt van C&A’ gedragen hebben, het gaat over ‘waarschijnlijk helblauwe ogen’ en ‘het patroon van je haartje op buik en borst’. Ook gaat het er in het gedicht over dat men die dag zijn ‘vergroeide nier’ begraaft.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Kort voor de begrafenis wordt in Opsporing Verzocht informatie gedeeld over de vondst van het lichaamsdeel. Er worden foto’s van de romp getoond om tot een identificatie te kunnen komen. Er wordt bij gezegd dat de bewuste persoon tussen de 45 en 62 jaar was en tussen de 1,60 en 1,80 meter lang.

Ondanks het feit dat het hoofd ontbreekt, kan men toch aangeven dat hij blauwe of groene ogen moet hebben gehad. Ook heeft de patholoog de hoefijzervormige nier ontdekt. Artsen wordt verzocht contact op te nemen als ze de nier wellicht herkennen uit hun praktijk.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Politie, Google Maps, AT5, Joost van der Wegen