Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grote doorbraak in cold case: man opgepakt voor romp Russische kunsthandelaar in IJ

Het is alweer 10 jaar geleden dat de politie een gruwelijke vondst deed in het Amsterdamse IJ: een romp. Vorig jaar werd al duidelijk dat het lichaam zonder hoofd en ledematen van de steenrijke Russische kunsthandelaar Aleksandr Levin (65) was. Vandaag is bekend gemaakt dat er een eindelijk een arrestatie is verricht in de zaak na een dna-match. Dat schrijft de Telegraaf.

Cold case

In 2013 deed de politie een lugubere vondst in het IJ. Vlakbij de NDSM-werf werd een lichaam aangetroffen. Een romp, om precies te zijn, want de ledematen en het hoofd zaten niet meer aan het lichaam. Het stoffelijk overschot was in blauw plastic gewikkeld.

Lange tijd bleef onduidelijk van wie het lichaam was. Pas vorig jaar werd bekend dat het om de rijke Russische kunsthandelaar Aleksandr Levin (65) gaat. Zijn familie had hem al een tijdje geleden als vermist opgegeven en via een internationale databank kwam de Nederlandse recherche tot een match.

Arrestatie

Daarmee was de zaak natuurlijk niet opgelost, maar wellicht leiden nieuwe ontwikkelingen wél tot opheldering. Er is vanmorgen namelijk een arrestatie verricht in Amsterdam. Dit na een dna-match met sporen die op zowel het blauwe plastic als het lichaam zijn aangetroffen.

Op dit moment doet de politie sporenonderzoek in de woning van de verdachte, vlakbij de NDSM-werf, de plek waar het lichaam destijds is gevonden. Over een motief is nog steeds niks duidelijk.

Mysterieus figuur

Daarover is overigens zat gespeculeerd. Het slachtoffer, een Russische kunsthandelaar met contacten in Amsterdam, was een vermogend man. Een brute beroving kan zijn einde hebben betekend. Toch zijn er ook wildere theorieën over een afrekening door de Russische geheime dienst.

Zelf heeft Aleksandr Levin (65) immers ook geen brandschoon verleden. De Rus werd in Nederland veroordeeld omdat hij in het bezit was van een peperduur gestolen kunstwerk. Hij kwam hierna (of misschien wel veel eerder) op de radar van de Russische geheime diensten, die in Levin een mogelijke belangrijke schakel zagen in de diefstal en smokkel van historische Russische kostbaarheden. Hij werd opgepakt en veroordeeld tot een celstraf.

Met de arrestatie van de 62-jarige man uit Amsterdam komt er misschien meer boven water over de mysterieuze dood van de Russische kunsthandelaar. "Ik wil graag weten wie mijn vader heeft vermoord en waarom", aldus Levins zoon tegen The Guardian. "Er zijn zoveel vragen nog onbeantwoord."

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie