Wanneer het kwik van de thermometer begint te flirten met het vriespunt, dan willen we er toch wel zeker van zijn dat het warm blijft in huis. Je kan natuurlijk de gasrekening spekken en de cv-ketel laten loeien. Of je kan met als een ware houthakker de open haard opstoken. Maar er zijn andere manieren om je huis te verwarmen die net zo knus zijn als een open haardvuur en net zo veel warmte afgeven als de centrale verwarming. En die manieren vind je op petroleumkachel.nl.
Wat is een petroleumkachel?
Zoals de naam al doet vermoeden is een petroleumkachel een kacheltje wat loopt op petroleum. Dit is een vrij ouderwets concept, waarbij er een lont moest worden ontstoken die door de petroleum een behaaglijk vuur gaf. Tegenwoordig is de petroleumkachel aanzienlijk gemoderniseerd. Zo maak je nu gebruik van speciale, zuivere kachelvloeistof en is de ontsteking elektrisch. Je sluit deze kacheltjes daarom gewoon aan op het lichtnet. Handig. Zo maak je vuur zonder hout of lucifers, terwijl je wel geniet van de gezelligheid van een snorrende kachel. Overigens een groot verschil tussen ouderwetse petroleumkachels en de moderne kachels is dat je op deze laatste niet kan koken. Dat komt doordat ze zijn voorzien van isolerende, hittebestendige platen. Hierdoor kun je ze op iedere vloer plaatsen, want zelfs vinyl en vloerbedekking zullen geen hinder van de warmte ondervinden.
Type petroleumkachels
Er zijn drie soorten petroleumkachels te koop. Ze heten kouskachel, gevelkachel en laserkachel. De kous- en laserkachel kun je verplaatsen, zodat je deze in die ruimte kan plaatsen waar je de warmte het liefste wil hebben. De gevelkachel wordt aan een buitenmuur gehangen, zodat de afvoerpijp koude lucht naar binnen kan zuigen om er binnen warme lucht van te maken. Wil je een kachel die een grote ruimte goed kan verwarmen, dan kies je voor een laser- of gevelkachel. De kouskachel is vooral geschikt voor het tuinhuis, de camping of een schuur. Je hebt geen stroompunt nodig, want de ontsteking verloopt op batterijen. Dit type kachel ruik je het meest en maakt daarnaast het meeste geluid. De gevelkachel verwarmt met gemak een grote ruimte, is het meest energiezuinig en je ruikt deze het minste. Bij deze kachel kun je zelf de temperatuur regelen. Wil je dit bij een verplaatsbare petroleumkachel, dan is de laserkachel een aanrader. Het enige nadeel is dat de laserkachel wel bij een stroompunt in de buurt moet zijn.
Genieten van warmte in huis
Het is heerlijk om bij de petroleumkachel te zitten. Om het beste uit je kachel te halen, volg je de aanwijzingen van de gebruikershandleiding op. Zet je kachel op een stabiele ondergrond, dat is belangrijk voor de petroleumvloeistof. Daarnaast plaats je de petroleumkachel niet in de buurt van brandbare materialen. Om het lekker warm te hebben in huis, combineer je gewoon de warmte van de kachel met een lekkere deken, als je die maar uit de buurt houdt van de kachel natuurlijk. Kies daarnaast voor een petroleumkachel die geschikt is voor de ruimte waar je deze in gaat gebruiken. Iedere kachel heeft namelijk een andere capaciteit. Zo verwarmt een kleine kachel met gemak een kleine ruimte en een grote kachel natuurlijk een grote ruimte. Hoe groot de ruimte is, zorg wel dat je voldoende ventileert in huis, zodat de geur van de verbrandde petroleum niet in huis blijft hangen. Gebruik voor de minste geuroverlast en voor een langer leven van je kachel altijd zuivere petroleumvloeistof.
Gemakkelijk te onderhouden
In de handleiding van je nieuwe petroleumkachel vind je zelfs een gebruiksaanwijzing voor het onderhoud van de kachel. Of je nu voor een kouskachel, gevelkachel of laserkachel hebt gekozen, het onderhoud is gemakkelijk. Reinig de kachel geregeld en zet je deze weg, omdat je het niet gaat gebruiken, dan leeg je de tank. Dit laatste doe je bijvoorbeeld met een handige overhevelpomp. Daarvan is het sowieso aan te raden om aan te schaffen, want met een dergelijke pomp vul je heel eenvoudig en snel de tank van je petroleumkachel bij.
Lekker behaaglijk huis
Overweeg je je woonkeuken, tuinhuis, overkapping, garage, schuur, zolderkamer, souterrain, kelder of andere ruimte in huis lekker te verwarmen met een moderne petroleumkachel, dan haal je een gezellige, goede kachel in huis. En dat is net zo knus en gezellig als samen met een goed glas wijn genieten van een open haard, maar dan compacter en te verplaatsen naar iedere ruimte die jij wil.
- Adobe Stock