I. Het verhaal van Oulida
Tarik Oulida wilde zelf voor één keer zijn verhaal doen. Het werd niet alleen een interview, maar ook een verhaal van hoor en wederhoor, met onder anderen ex-vriendin E. (de moeder van het meisje dat misbruikt zou zijn) en ex-vrouw Mariska, die tot de dag van vandaag een rol in het leven van Tarik speelt. Over het gelijk of ongelijk mag een ieder zelf oordelen.
Eind jaren zestig kwam Hammou Oulida, de vader van Tarik Oulida, vanuit ‘een oase die Ouarzazate heet’ in Marokko en via Zuid-Frankrijk (hij verbleef een paar jaar in Fréjus) naar Nederland. Hammou installeerde zich op een kamer in de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam-Zuid, was monteur bij Citroën (vestiging: Olympisch Stadion) en deed zwaar werk in de bouw. Hij werd al op relatief jonge leeftijd afgekeurd en bracht acht dochters en een zoon (Tarik) op de wereld.
Halverwege de jaren tachtig maakte kleine Tarik, het broodmagere en zeer bescheiden ogende voetballertje, de overstap van voetbalclub DWG uit Amsterdam-West naar de Ajax-jeugd. Het zo frêle, maar begaafde natuurtalent met het fijnbesnaarde linkerbeen speelde bij Ajax aanvankelijk nog in één team met generatiegenoot Jordi Cruijff. Johan Cruijff is, ook toen hij later succesvol was als trainer van Barcelona, altijd een fan van de voetballer Tarik gebleven. Op zakelijk vlak werd Oulida al gauw ingelijfd en begeleid door oer-zaakwaarnemer Cor Coster – tevens schoonvader van Johan Cruijff – en diens toenmalige compagnon.
Een hechte samenwerking, maar toen Sevilla achter de rug van Coster & Co om Oulida rechtstreeks via louche tussenpersonen benaderde, brak de jonge Marokkaanse voetballer, die als linkshalf van Ajax Edgar Davids voor zich moest dulden, met zijn zaakwaarnemer.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- DIRK P.H. SPITS / DPHOTO, ANP, NL BEELD