Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De brute moord op Thalia Khatib

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week reizen we, virtueel uiteraard, naar de Israëlische badplaats Haifa. Voor Arabische burgers als Thalia Khatib (41) komt de grootste dreiging hier niet van Hamas of het Israëlische leger, maar van veel dichter bij huis.

Thalia Khatib

Haifa, 31 augustus 2023. Even na het middaguur parkeren broers Omar (19) en Bakr (20) Badra hun auto langs de drukke straat Arlozorov. Bewakingscamera’s registreren hoe ze de witte sedan achteruit de stoep oprijden. Langs de kant van de weg kijken een tiener en een bebaarde man in een zwarte korte broek aandachtig toe. Het zijn Ahmed Ibrahim en zijn minderjarige, en dus niet genoemde, kompaan. Het tweetal weet heel goed waarom de broers hier zijn. Ze hebben ze immers zelf uitgenodigd. Na een vluchtige begroeting klimt de oudere broer Bakr weer terug in de auto. Omar loopt, gehuld in zwarte zomerkleding met bijpassend petje en gezichtsmasker, naar een woning om de hoek. De tiener wijst een raam aan. Daar moet hij zijn! Omar trekt zijn pistool en klimt, met als opstapje zijn jongere assistent, over de schutting. Zijn missie kan beginnen. Bakr laat ondertussen de motor draaien. Het is belangrijk dat ze snel kunnen wegkomen.

Een jeugdfoto van Thalia Khatib.

Geen genade

Even een ruitje intikken en Omar is binnen. In de slaapkamer staat hij oog in oog met een stel van middelbare leeftijd. Zodra hij de gewapende Omar ziet, kiest de man meteen via de achterdeur het hazenpad. Omar lost nog een schot maar dat mist zijn doel. De bewoonster, de 41-jarige Thalia Khatib, is nu volledig aan de indringer overgeleverd. Ze ligt weerloos op bed, met haar rug naar Omar toe gedraaid. In de wetenschap van wat er gaat gebeuren, sluit ze haar ogen. Omar kent geen genade. Hij komt dichterbij en haalt zeker zeven keer de trekker over. Thalia is in haar rug, armen en dijbeen geraakt. Terwijl ze doodbloedt, raast Omar door de woning op zoek naar zijn volgende doelwit. Het ontvoeren van Thalia’s 16-jarige dochter is immers ook deel van het snode plan. Maar Hadiel is niet thuis. Dus vlucht Omar via hetzelfde raampje weer naar buiten. De bewakingscamera’s filmen hoe de broers met gierende banden de Arlozorov-straat inrijden.

Rond kwart voor twee komt Hadiel aan in de nachtmerrie. Ze belt gelijk overstuur met het alarmnummer. Binnen enkele minuten wemelt het van de ambulances en politiewagens voor de woning. Thalia vertoont geen teken van leven. De broeders van de Rode Davidster verklaren haar ter plaatse dood. Wie heeft dit Thalia aangedaan? Natuurlijk verhoort de politie ook de compagnon die haar tijdens de aanval in de steek heeft gelaten. Maar hij kan al snel gaan. De ‘lover’ is hooguit een lafaard.

De verdachten: buurman Ahmed en de broers Omar en Bakr.

Blijf-van-mijn-lijf

Om de daders te vinden moeten de rechercheurs in het verleden van het slachtoffer duiken. Zo blijkt dat ze in het centrale deel van Israël is geboren als Nour Riyaan. De naam ‘Thalia Khatib’ heeft ze tijdens haar jaren in een blijf-van-mijn-lijfhuis aangenomen. Ze heeft zeven kinderen, uiteenlopend van een 8-jarige jongenstweeling tot een 22-jarige dochter. Alleen de 16-jarige Hadiel ziet ze regelmatig. Ondanks haar zware bestaan op de vlucht voor een gewelddadige ex, houdt ‘Thalia’ zichzelf goed staande. Mensen in haar omgeving kennen haar als een vriendelijke, behulpzame vrouw die dagdroomt over haar eigen kapsalon. Volgens hen is een berichtje dat ‘Thalia’ onlangs op een Facebook-pagina voor slachtoffers van huiselijk geweld heeft geplaatst, tekenend voor haar: “Ik heb allerlei vormen van geweld doorstaan. Daarom staat mijn deur altijd open voor vrouwen die bedreigd of misbruikt worden.”

In de vijf jaar dat ze op de vlucht leeft, heeft haar ex de kinderen flink opgestookt tegen haar. Met name haar oudste zoons kunnen niet leven met de, in hun ogen, losbandige leefstijl van hun gescheiden moeder. Ook Hadiel verdenkt meteen haar oudere broers Omar (19) en Bakr (20). Inderdaad, ‘Thalia’ is door haar eigen zoons vermoord. Hadiel is ternauwernood aan een kidnapping ontkomen en leeft nu ondergedoken voor haar familie.

Adolf Eichmann

Gelukkig weet de wakkere Israëlische politie de broers nog dezelfde dag te arresteren bij een checkpoint naar de Westelijke Jordaanoever. Dat is maar goed ook. Want de kans dat de Palestijnse autoriteiten de broers ooit zouden vervolgen voor bloedwraak op een ‘hoer’ in Haifa, lijkt gering.

In Haifa slaat de politie ook Thalia’s buurman Ahmed en zijn minderjarige handlanger in de boeien. Zij hebben immers de broers ingeseind. Volgens de aanklagers is een burenruzie over geluidsoverlast vlak voor de moord de reden geweest om Thalia en haar dochter voor de wolven te gooien. “De jongens wisten niet eens waar hun moeder woonde,” aldus hoofdinspecteur Eli Magen. “Vervolgens hebben de buren de jongens wijsgemaakt dat hun ‘immorele’ moeder vreemde mannen in huis laat.”

Ahmed en zijn medeverdachte zijn in september aangeklaagd voor het aanzetten tot inbraak en moord met verzwarende omstandigheden. Omar en Bakr staan onder andere terecht voor wapenbezit, inbraak en uiteraard moord met voorbedachten rade. Israël kent officieel nog de doodstraf maar dit is alleen weggelegd voor uitzonderlijke gevallen. De laatste executie dateert alweer uit 1962, met de ophanging van oppernazi Adolf Eichmann.

Bij een veroordeling voor moord met verzwarende omstandigheden is er volgens het Israëlische recht maar één straf mogelijk: levenslange opsluiting.

De broers van Thalia onderweg naar haar woning.

Bendeoorlogen

De moord op Thalia staat niet op zichzelf. Van de 146 Israëlische moordslachtoffers in 2022 is ruim 70% Arabisch-Israëlisch. Dit terwijl deze groep maar 20% van de bevolking uitmaakt. Voor de duidelijkheid: we hebben het puur over de misdaad in Israël, niet over Palestina of slachtoffers van terreuraanslagen en luchtaanvallen. De kans dat een Arabier (moslim of christen) in Israël door een misdrijf om het leven komt, is dus vele malen groter dan voor zijn Joodse landgenoot. Het aantal neemt bovendien schrikbarend toe. Vorig jaar zijn er 111 Arabisch-Israëlische slachtoffers gevallen. Eind september 2023 staat de teller al op 190, bijna het dubbele dus, met nog drie maanden te gaan. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat zo'n 75% van de moorden het gevolg is van bendeoorlogen tussen rivaliserende families.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct