Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Champions League 2023/2024: alles wat je wil weten 

Hebben we het over Europees voetbal, dan hebben we het natuurlijk over de UEFA Champions League 2023/2024.

Champions League

Dit toernooi is zonder twijfel het meest belangrijke voetbaltoernooi van Europa. Alleen de sterkste clubs van het werelddeel doen mee, die door middel van diverse kwalificaties worden gekozen.

Bij de Champions League wedstrijden van seizoen 2023/2024 zijn het Feyenoord en PSV die Nederland vertegenwoordigen. Zij strijden met andere topclubs uit Europa om de felbegeerde titel van Europees kampioen. Ieder seizoen belooft een opwindend voetbalfeest te worden door de mix van populaire clubs, sterk voetbalspel en natuurlijk rivaliteit.

Even opfrissen: hoe werkt de Champions League ook alweer? 

De meeste voetballiefhebbers weten precies hoe het zit, maar het kan zijn dat het je even is ontschoten. De Champions League is opgebouwd uit verschillende fasen en wedstrijden die uiteindelijk bepalen welke voetbalclub uit Europa zich Europees kampioen mag noemen. Het toernooi bestaat in eerste instantie uit voorrondes en kwalificatierondes. Dit is de voorbereidende fase die in de zomer voorafgaand aan het hoofdtoernooi plaatsvindt. Na de kleinere voorrondes volgen de kwalificatiewedstrijden op basis van een knock-outsysteem. De winnaars van deze wedstrijden spelen de play-offronde waarna bekend wordt welke clubs er mee mogen doen.

Er zijn vervolgens 32 voetbalclubs die verdeeld worden in acht groepen met vier teams. Iedere club speelt zes wedstrijden (uit en thuis) tegen de drie andere voetbalclubs in hun groep. Winnen ze? Dan krijgen ze 3 punten. Bij gelijkspel krijgen de teams 1 punt en het verliezende team scoort 0 punten. Na zes wedstrijden gaan de twee beste teams uit iedere groep door naar de volgende fase: de knock-outfase. Dit zijn de achtste finales, kwartfinales, halve finales en natuurlijk dé finale waarin de twee winnende teams uit de halve finales elkaar ontmoeten. Het team dat de finale wint, mag zich vervolgens dé kampioen van Europa noemen.

Deze teams doen er dit jaar mee (en dit zijn de favorieten) 

Door de kwalificatierondes, play-offs en de knock-outfase krijg je de beste Europese voetbalclubs van het moment tegenover elkaar te staan. Je kunt je vast wel voorstellen wat voor een spectaculair spel dat oplevert. Een aantal van de deelnemende teams van dit seizoen zijn bijvoorbeeld Bayern, Barcelona, Feyenoord, Manchester City, Manchester United, PSV, Paris en Real Madrid. Stuk voor stuk hele goede voetbalclubs die het elkaar erg spannend maken. Natuurlijk kun je vooraf nooit voorspellen wie er gaat winnen, maar net als ieder jaar zijn er wel enkele favorieten en clubs waarvan professionals denken dat ze veel kans maken.

Voor de Champions League 2023/2024 is Manchester United de onbetwiste favoriet. Zij zijn het seizoen eerder dit jaar begonnen met hoge verwachtingen, omdat ze een gunstige loting voor de groepsfase van het toernooi hadden. Daarbij hebben ze een hele ervaren coach (Pep Guardiola) en hebben ze inmiddels een reeks van tien opeenvolgende seizoenen te pakken waarin ze de knock-outfase hebben bereikt. Ook Bayern München blijft een interessante favoriet om in de gaten te houden. Met zes Champions League-titels op zak en de komst van ervaren aanvaller Harry Kane zijn ze ontzettend sterk. Real Madrid blijft uiteraard ook populair; het team heeft een rijke geschiedenis van succes in de Champions League.

Wedstrijden en finale in juni 2024 Champions League kijken 

De finale van de Champions League 2023/2024 staat gepland voor 1 juni 2024 in het iconische Wembley-stadion van Londen. Daarvoor staan er nog wat wedstrijden op het programma, waaronder Celtic tegen Feyenoord op 13 december 2023 om 21:00 uur en PSV tegen Arsenal op 12 december om 18:45 uur. Ook de andere buitenlandse clubs hebben nog een reeks wedstrijden staan voordat er ook maar aan de finale kan worden gedacht. Als toeschouwer kun je aanwezig zijn bij deze wedstrijden (als er nog tickets beschikbaar zijn), iets wat je echt eens mee moet hebben gemaakt. Zo’n wedstrijd live zien biedt een aantal voordelen, zoals:

- Het is te gek om een keer de sfeer in een groot stadion mee te maken. Dat is sowieso al onvergetelijk, maar de sfeer bij een wedstrijd van de Champions League is vaak nog beter.

- Bij een live-wedstrijd zit je dicht bij de actie. Je hebt goed zicht op het veld en ziet als een van de eersten wat er zoal gebeurt en of er wordt gescoord.

- Het bijwonen van zo’n wedstrijd met wat vrienden is daarnaast een onvergetelijk moment. Zoiets maak je waarschijnlijk niet vaak mee in je leven.

Heb je toch naast tickets gegrepen? Geen zorgen: de UEFA Champions League wedstrijden zijn ook gewoon vanuit huis te kijken. Verzamel je vrienden, hapjes en drankjes erbij en genieten maar!

Sport
  • Adobe Stock