Het verhaal in één zin
Een familie trekt ‘s winters naar een afgelegen hotel waar een bovennatuurlijke aanwezigheid de vader steeds gewelddadiger maakt en de zoon visioenen krijgt uit heden en verleden.
Genre
Horror
The Shining in cijfers
Kosten: $ 19 miljoen
Opbrengst: $ 47 miljoen
Oscars: 0
1. Kubricks eerste horrorfilm
Hoewel hij in tien eerdere films een heel spectrum aan filmgenres regisseert, betekent The Shining in 1980 het eerste horroruitstapje voor de latere Master of Horror Stanley Kubrick (1928-1999). John Baxter, auteur van Kubricks biografie, schrijft in zijn boek dat Kubrick midden jaren 70 het gevoel heeft dat andere Amerikaanse regisseurs hem voorbijstreven en na het enorme succes in 1973 van The Exorcist van regisseur William Friedkin besluit hij zijn pijlen op het horrorgenre te richten. Opvallend genoeg was Kubrick de eerste keus van producent Warner Bros om The Exorcist te regisseren, maar hij wijst de film af. Gevalletje spijt wellicht?
2. Het perfecte verhaal
In 1977 verschijnt met het boek The Shining het derde werk van de dan pas 30-jarige Amerikaanse schrijver Stephen King. Zijn twee eerdere boeken, Carrie (1974) en Salem’s Lot (1975) worden gematigd positief ontvangen, maar met The Shining heeft de King of Horror zijn eerste hit te pakken. Het boek is inmiddels bijna 700.000 keer verkocht. Een van die exemplaren komt bij Stanley Kubrick terecht, die het ‘een van de meest ingenieuze en spannende verhalen binnen het horrorgenre ooit’ noemt. Zijn persoonlijk assistent Emilio D’Alessandro herinnert het zich nog goed: “Stanley verslond boeken. Wanneer hij niet aan het filmen was, zat hij met zijn neus tussen de bladeren. Mijn kantoor was naast zijn kantoor en als hij een verhaal niks vond, smeet hij het boek met een knal tegen de muur, meestal al na een kwartier lezen. Toen hij The Shining las, bleef het stil. Sterker nog, toen ik de volgende ochtend op kantoor kwam, zat hij er nog. Hij las het boek in één ruk uit. Eenmaal klaar legde hij het boek op mijn bureau en vertelde me dat hij het verhaal van zijn nieuwste film had gevonden.”
3. Ontstaan dankzij noodlot en toeval
Kort na de publicatie van Stephen Kings eerste boek Carrie overlijdt zijn moeder Nellie op slechts 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van baarmoederkanker. Haar dood maakt diepe indruk op de schrijver, die besluit om met zijn vrouw Tabitha en hun kinderen Naomi en Joe thuisbasis Maine een jaar lang in te ruilen voor een nieuw avontuur. King pakt een atlas, opent deze op de kaart van de Verenigde Staten, sluit zijn ogen en drukt met zijn vinger op Boulder, Colorado. De familie laadt de wagen vol en begint aan de 3.600 kilometer lange trip. De laatste nacht verblijven ze door een sneeuwstorm noodgedwongen in het Stanley Hotel in Estes Park. King en zijn gezin zijn de enige gasten in het gebouw, wat het in de zware storm een onheilspellende setting maakt. Eenmaal in Boulder laadt een geïnspireerde King als eerst zijn typemachine uit en begint te tikken.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Warner Bros. Pictures